NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat správné pojištění na hory?

Zasněžené vrcholky hor, svahy zalité sluncem, navroubkované sjezdovky a après-ski zábava po dni plném zimních sportů – aby vaše dovolená byla plná takových příjemných zážitků bez zbytečných starostí, uzavřete si ještě před odjezdem vhodné pojištění na hory. Lyžování i snowboarding jsou sporty, u nichž se vyplatí být dobře pojištěn.

Proč si sjednat pojištění na lyže?

Přestože v Evropské unii vás v případě nutnosti bezplatně ošetří na základě modrého Evropského průkazu zdravotního pojištění, je vhodné si na hory vždy sjednat doplňkové cestovní pojištění. Ať už jedete lyžovat na víkend nebo plánujete týdenní zimní dovolenou. Na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění vás totiž bezplatně ošetří pouze ve veřejných lékařských zařízeních, která nenajdete všude, a navíc vám tato kartička nezajistí úhradu spoluúčasti, kterou platí místní občané, a která může být poměrně vysoká. Spoluúčasti přitom podléhá nejen platba za ošetření, ale často i léky, hospitalizace nebo dokonce převozy. V některých zemích, např. v Rakousku a Francii, navíc nejsou ze zdravotního pojištění hrazeny nákladné zásahy horské služby.

Proti čemu být na horách pojištěn?

Pro zimní dovolenou na horách se vám vyplatí nejenom pojištění léčebných výloh a odpovědnosti za škodu, bez kterých byste neměli na lyže do zahraničí vůbec vyrazit, ale i další užitečná doplňková pojištění. Co by mělo dobré pojištění na lyže obsahovat?

  • Pojištění léčebných výloh: mělo by jít o pojištění veškerých léčebných výloh (lékařské ošetření, hospitalizace, neodkladné operace, léky, zdravotnický materiál, nutné převozy, zubní ošetření), ale i zásah horské služby atd.
  • Úrazové pojištění: pro trvalé následky nebo úmrtí způsobené v důsledku úrazu na zimní dovolené.
  • Asistenční služby: pro aktivní asistenci při zdravotních problémech, dohled nad průběhem léčení v zahraničí, zajištění opatrovníka nebo pokrytí nákladů na něj, pomoc s prodloužením pobytu, pomoc při návratu zpět do vlasti, dále zajištění případné repatriace i pokrytí nákladů na pohřeb.
  • Pojištění odpovědnosti za škodu: mělo by obsahovat pojištění za škodu na majetku (např. neúmyslné poškození cizí lyžařské výbavy) i zdraví (např. zavinění srážky s lyžařem). Pozor, v Itálii je pojištění odpovědnosti za škodu nebo újmu způsobenou třetím osobám nebo majetku od 1. 1. 2022 povinné.
  • Pojištění osobních věcí: pro případ škody na osobních věcech.
  • Pojištění výbavy pro zimní sporty: pro případ škody na lyžařském nebo snowboardovém vybavení, pokrytí nákladů na zapůjčení náhradního vybavení.
  • Pojištění zapůjčené výbavy: pro případ škody na zapůjčeném lyžařském nebo snowboardovém vybavení.
  • Pojištění zrušení zájezdu: pokrytí storno poplatků v případě zrušení zimní dovolené.
  • Pojištění zimních sportů: prodloužení pobytu v případě nepříznivého počasí např. laviny nebo pojištění proti nevyužité zimní dovolené.
  • Pojištění vozidla: v případě vlastní dopravy na hory – pro potřeby technické pomoci či odtahu vozidla, zajištění náhradní dopravy i pokrytí spoluúčasti při nehodě.
  • Pojištění rizikových sportů: pojištění pro případ provozování rizikových sportů, které jsou výlukou z běžného pojištění (např. skialpinismus, skoky na lyžích nebo snowboardu, horolezectví atd.).
Lyžař sjíždějící kopec v prosluněném dni


Jaké mít limity pojistného plnění?

Nejdůležitější je, aby vaše cestovní pojištění obsahovalo vysoké limity léčebných výloh. Ideální je pojištění s neomezeným limitem, minimální doporučený limit jsou dva miliony korun. Léčebné výlohy se mohou v zahraničí vyšplhat do opravdu astronomických sum. Například hospitalizace v nemocnici vyjde v Rakousku, Francii a Itálii na přibližně 15-20 tisíc Kč za den, operace zlomeniny cca 400 tisíc Kč, transport helikoptérou 30-130 tisíc Kč a zásah horské služby na cca 10 tisíc Kč. Pojištění za několik set se vám tedy jistě vyplatí.

Pozor na výluky z pojištění

V pojistných podmínkách k vašemu pojištění na hory najdete výluky z pojištění. Na které z nich si dát pozor?

  • Požívání alkoholu, omamných či psychotropních látek
  • Výpravy do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami
  • Provozování jiných sportů, než pro které je pojištění sjednáno (např. skialpinismus)
  • Nenahlášení pojistné události do 24 hodin na policii, pokud je to nutné k uplatnění práva na pojistné plnění (např. krádež lyžařského vybavení)
  • Léčení a hospitalizace, pokud je možné léčení odložit až do návratu do vlasti

Jednou z nejčastějších výluk pojištění bývá požití alkoholu. Téměř každý z nás se při lyžování nebo snowboardingu rád zahřeje svařákem nebo si dopřeje italské bombardino, francouzský punč, rakouský jägertee či obyčejné pivo. Právě požívání alkoholu je však výlukou z pojištění, takže byste se ho měli vyvarovat.

Odpočinek po lyžování


Jaké konkrétní pojištění na lyže vybrat?

Doporučujeme vám cestovní pojištění od Evropské pojišťovny, která poskytuje vysoké krytí rizik, rychlé vyřízení škody do týdne, nezatíží vás zbytečnou administrativou a navíc má velmi výhodnou nabídku pojištění. Můžete si vybrat z několika variant pojištění.

Více o zvýhodněném cestovním pojištění od ERV Evropské pojišťovny

Pojištění k zájezdu můžete sjednat na bezplatné lince 800 12 10 10.

Pár lyží na sněhu


Pojeďte s námi na lyže

Jak vybrat cestovní pojištění již víte. Teď už jen stačí vyrazit na hory. Vyberte si z našeho katalogu zimních zájezdů a můžete se začít těšit na vaši zimní dovolenou.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?