NEV-DAMA a.s.

Jak se naučit na snowboardu

Lyžujete a chcete si užívat svahy z jiné perspektivy? Nebo vás prkno láká už dlouho a zjišťujete, jak na to? Máme pro vás tipy i triky, jak začít na snowboardu.

Jak vybrat snowboard pro začátečníky?

Už na začátku byste si měli rozmyslet, jaký styl jízdy budete v budoucnu jezdit. Od toho se odvíjí i výběr snowboardu. U rekreačního snowboardingu rozlišujeme dvě základní oblasti - alpskou jízdu a freestyle, který v současné době preferuje drtivá většina snowboardistů.

V zásadě platí, že pro alpský styl vybíráte úzké a dlouhé slalomové prkno s tvrdými botami a vázáním, pro freestyle měkké a široké s měkkými botami i vázáním.

Tip: V základní orientaci v typech snowboardů i stylech jízdy vám pomůže náš článek Jak správně vybrat snowboard.

Premiérová jízda s pořádnou výstrojí

Oblečení vyberte volnější, ve kterém se vám bude dobře pohybovat. Nebojte se sáhnout po nepromokavých materiálech a chybu neuděláte ani s rukavicemi navíc. Pro první jízdy jsou více než vhodné chrániče kolen, zápěstí a zad, krátké ochranné šortky a samozřejmě helma.

Snowboardové boty zvolte raději o číslo větší. Při výběru sáhněte po kvalitě i za vyšší cenu a nešetřete ani na vázání. V začátcích se budete potřebovat plně soustředit a ne řešit, že vám boty nesedí a je v nich zima.

Tip: Jak ušetřit na snowboardové výbavě? Pokud ještě nevíte, zda bude prkno váš šálek kávy, s koupí nového vybavení počkejte a raději si ho půjčte. Sice vám pravděpodobně nepadne na míru, ale pro první kontakt se snowboardingem postačí. Pak už je na vás, zda se obrátíte na půjčovnu, nebo rozhodíte sítě po známých. Další možností je projít si bazary. První snowboard vám pravděpodobně jako nový dlouho nevydrží a na první seznámení i ten z druhé ruky bohatě stačí. Na čem byste ale šetřit neměli, je kvalitní vázání a boty.

Kam poprvé na snowboard

Vyhlédněte si mírný kopec s dojezdem do roviny, nebo protisvahu, optimálně s co nejmenším počtem dalších příznivců zimních sportů. Pokud jste pomysleli na zasněžený kopec u vás za chalupou, rychle na něj zapomeňte. Svah musí být upravený, optimálně s vlekem, a vůbec nejlépe s lanovkou. I když je možné, že první den budete trénovat jen základy jízdy na snowboardu a výjezd nahoru ani nestihnete, další dny vám ušetří síly na pokračování v tréninku.

Žena se snowboardem

Povinná příprava před startem na prkně

Ještě než se pustíte do větších akcí, měli byste se v první řadě naučit s prknem pracovat, bez problému nastupovat, správně padat, otáčet se a vstávat.

Snowboard přenášejte u těla v podpaží, případně na zádech, a pokládejte vázáním směrem dolu, aby vám po svahu neřízeně necestoval. V lepším případě už byste ho také nemuseli dohonit, v horším může někomu i vážně ublížit.

Při „obouvání“ si najděte místo, kde budete stabilní vy i prkno. Sedněte si zády ke svahu, snowboard zasekněte zadní hranou do sněhu a nakloňte k sobě. Začněte s přední nohou, pak nazujte zadní. Pokud máte bezpečností popruh, upevněte ho jako první.

Zvedáte-li se zády ke svahu, přisuňte se k prknu, jednu ruku dejte před sebe, přeneste váhu dopředu, pomalu napínejte nohy a druhou rukou si pomozte vstát. Pokud vstáváte čelem ke svahu z kleku, stačí se pažemi lehce odstrčit, narovnat nohy a napřímit se.

Potřebujete-li se otočit, položte se tělem na sníh (na břicho, nebo na záda) a otočte se kolem pokrčené ruky, druhou mějte nataženou.

Důležité je také umět správně padat. Při pádu dozadu co nejrychleji pokrčte nohy, bradu přitisknete k hrudníku a ruce k tělu, nikdy ne pod sebe! Snažte se padat na „kulatá“ záda. Obdobně u pádu dopředu je žádoucí snížit těžiště (zadek) a dopadat bezpečně na pokrčená předloktí, ne na zápěstí! Snowboard se vždy snažte zvedat ze sněhu.

Základní postoj na snowboardu

Je alfou a omegou všeho. Pokud si neosvojíte správný základní postoj, čekají vás hodiny trápení a pádů, a techniku jízdy na snowboardu se nikdy nenaučíte.

Jak na to: Lehce pokrčte kolena a kyčle, předsaďte pánev a váhu přeneste na přední nohu. Trup držte rovně a hlavu mějte natočenou do směru jízdy. Ruce nechte volně u těla.

Tip: Nepodceňujte na začátku alespoň krátkou rozcvičku pro zahřátí. Začněte od krku a postupujte k nohám. Určitě si ještě na základy vzpomenete ze školy. Po prvním dni budete pravděpodobně samá modřina a vaše tělo ocení, ulevíte-li alespoň svalům. Stejně tak byste neměli podcenit ani závěrečné protažení.

Rozjezdy pro SNB hvězdy

Než přistoupíte k prvním obloučkům, měli byste se naučit pohybovat po rovině, abyste se posléze byli schopni dostat alespoň k vleku, nebo k lanovce.

Klouzat se a chodit se snowboardem trochu připomíná jízdu na koloběžce. Přední noha je upnutá ve vázání, zadní slouží k odrážení. Základem je opět správný postoj, odraz by měl začínat u přední nohy. Během popojíždění dáváte volnou nohu na prkno mezi vázání. 

Jdeme na to: první nácvik na svahu

Snowboardista skáče ve vzduchu

Prvně se zkuste na snowboardu sklouznout někde pod kopcem, kde nebudete bránit v provozu ostatním, a sami možná oceníte být mimo střed pozornosti. Zkoušejte si rovnováhu na obou hranách. Pokud se rozjedete, zabrzdíte snížením těžiště, pokrčením kolen a zastavením o hranu prkna.

Jízda po spádnici

Váš první úkol na svahu bude jízda po spádnici (pomyslná přímka ze svahu dolů) s přední nohou upnutou do vázání. Není se čeho obávat, v podstatě jen navážete na „koloběžku“.

Jak na to: Nasměrujeme prkno na svah, přední noha je upnutá ve vázání, zadní volná. Zadní nohou se lehce odrazíte a přisunete ji mezi vázání. Hlavu a přední ruku nasměrujte do směru jízdy a snowboard nechte dojet do úplného zastavení.

Důležité upozornění: Až se zdokonalíte a dostanete se do plného provozu na sjezdovce, zastavujte výhradně tam, kde nebudete překážet ostatním, nejlépe na kraji svahu mimo hlavní trasu. Rozjímat uprostřed sjezdovky, nebo pod skokánkem, má stejnou pravděpodobnost přežití jako ruská ruleta.

Sesouvání po spádnici

Jako další krok vás čeká sesouvání po spádnici. V tomto případě už budete mít obě nohy upnuté ve vázání a naučíte se základní pohyb, se kterým už budete schopni sjet jakýkoliv svah.

Jak na to: Zaujměte základní postoj a váhu rovnoměrně rozložte na paty. Snowboard uvedete do pohybu lehkým vzpřímením a mírným přenesením váhy z pat na celá chodidla. Zabrzdíte opět pokrčením nohou, snížením těžiště a přenesením váhy na paty.

Poté si můžete vyzkoušet šikmé sesouvání po spádnici, kdy budete zatěžovat více přední nohu, čímž docílíte jízdy šikmo ze svahu.

Padající list

Jako průprava pro střídavé zatěžování nohou slouží technika „padajícího listu“.

Jak na to: Ze základního postoje přeneste váhu na patu přední nohy, čímž se prkno začne sesouvat vpřed do mírného oblouku. Těsně před tím, než se vytočíte do kopce, přeneste váhu na druhou nohu a opět se pokuste o půloblouk na druhou stranu. Obdobně pak budete trénovat na přední hraně s tím rozdílem, že váhu přenesete na špičku.

Tip: Pomůže vám, pokud hlavu natočíte do směru jízdy a přední rukou si budete ukazovat, kam chcete jet.

Jak jet na snowboardu na vleku

Pokud jste úspěšně došli do fáze „padajícího listu“, pravděpodobně už jste objevili svaly, o kterých jste dosud nevěděli, že je vůbec máte. Dobrou zprávou je, že nastala chvíle, kdy si můžete troufnout na jízdu na vleku a na lanovce. 

Na vleku opět využijete styl „koloběžky“. Přední noha je upnutá ve vázání, zadní po nástupu na vlek přikládáte mezi vázání. Na vleku se držíte pouze jednou rukou, druhou necháte volně od těla, poma, či kotva je zasunutá mezi nohama.

V případě pohodlnější lanovky je hlavní úskalí při vystupování, kdy je třeba snowboard včas nasměrovat do směru jízdy a sesednout způsobem „koloběžky“ se zadní nohou položenou na snowboardu. 

Finále začátečnické průpravy: základní smýkaný oblouk

Pokud zvládnete smýkaný, neboli driftový oblouk, můžete si gratulovat k zvládnutí základů snowboardingu. Smýkaný oblouk je základním typem oblouku, který využívá smýkavý (sesouvavý) pohyb.

Girlandy

Abyste zvládli celou techniku smýkaného oblouku, je třeba začít s girlandami. Ze základního postoje lehkým vzpřímením odlehčíte hranu, přenesete váhu na přední nohu a ve chvíli stáčení dolů pomalu přecházíte k rotaci zapojením hlavy, ramen, boků, pánve, kyčlí, kolen a kotníků, přičemž váhu rozložíte na obě končetiny. Po zatočení plynule přenesete těžiště na střed prkna, čímž dokončíte celý oblouk. Girlandy si trénujte po přední i zadní hraně.

Backsidový a frontsidový oblouk

Následuje nácvik backsidového (po zadní hraně) a frontsidového (po přední hraně) oblouku.

Jak na to: Prkno nasměrujte po spádnici dolů (ze svahu), pokrčte nohy a přeneste váhu na přední nohu. V momentě, kdy se snowboard rozjíždí, začněte s plynulou rotací celého těla (váha je v tu chvíli na obou nohách), kterou zakončíte zatížením špiček při frontsidovém, nebo pat při backsidovém oblouku.

Základní smýkaný oblouk

Nyní už byste měli být připraveni na základní smýkaný oblouk, který je nezbytný pro další zdokonalování v technikách snowboardingu.

Jak na to: Zaujměte základní postoj, přeneste váhu na přední nohu, rozjeďte se šikmo svahem po zadní hraně a zahajte rotaci. Jakmile budete mít snowboard pod sebou, položte prkno na plochu a pomocí ramen a trupu se stočte do oblouku.

Jde vám z toho hlava kolem? Obrňte se trpělivostí

Naučit se na snowboardu dokáže s trochou snahy opravdu každý. Na trhu je k dostání i několik odbornějších publikací pro začátečníky i pokročilejší snowboardisty, které vás do metodiky snowboardingu detailně zasvětí. Ani nejlepší příručka vás ovšem zdaleka nenaučí tolik jako praxe.

Vůbec nejlepším řešením, jak se naučit správně jezdit na snowboardu, je vložit se do rukou zkušeného instruktora. Jako samouk si můžete zafixovat mnoho zbytečných chyb, kterých se v budoucnu budete jen velmi těžko zbavovat, nemluvě o tom, že investice do správného vedení vám ušetří i spoustu pádů a bezesných nocí. Nešetřete na sobě a investujte do individuálních lekcí, během kterých se můžete naučit základy už za pár dní!

 

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?