NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat snowboard

Učarovaly vám odvážné kousky či nespoutaná jízda na snowboardu a rozhodli jste se to také vyzkoušet? Pak budete jistě řešit koupi vhodného vybavení. Nejdůležitější je vybrat správnou velikost snowboardu. Poradíme vám, jak na to.

Dívka s prknem na snowboard na vrcholu hory


Typy snowboardů

Než začneme řešit, jak dlouhý má být snowboard, pojďme si říct něco o typech snowboardů. Na každý styl jízdy se hodí jiný druh prkna a záleží i na pokročilosti jezdce. Platí také, že snowboard vybíráme podle toho, kde budeme jezdit.

Freestyle

Freestylová prkna jsou ideální pro vyznavače triků a technik na zpestření „obyčejné jízdy“ na svazích nebo v prostředí snowparků. Na freestyle se hodí kratší, ne příliš tvrdá prkna.

Freeride

Láká vás jízda ve volné přírodě a chcete si užít prašan? Pak byste určitě měli sáhnout pro freeridovém prkně. Je delší, širší a tvrdší než freestylové a má inserty, tedy otvory pro šrouby na vázání, posunuté dozadu.

All-mountain (all-round)

Pokud se snowboardingem začínáte, zvolte si určitě all-mountain prkno. Hodí se na freestyle i freeride jízdu. Až získáte potřebné zkušenosti, bude čas přemýšlet o specializovaném snowboardu. All-mountain snowboardy se ovšem hodí i pro pokročilé jezdce. Využijí je pro jízdu v prašanu nebo ve snowparku a přitom s sebou na hory nemusí vozit dva snowboardy.

Tip: chcete-li si jízdu opravdu vychutnat, doporučujeme vyrazit do terénů v zahraničí. Pokud jde o freestyle, v Alpách jsou obecně lepší snowparky i nesrovnatelně větší možnosti freeridu. Vyzkoušejte například italské Livigno či rakouský Schladming - Dachstein.

Alpské snowboardové disciplíny

I když v Alpách potkáte častěji freeridová prkna, existuje i početná skupina přívrženců alpského snowboardingu. Jedná se o závodní disciplíny, které jsou určitou protiváhou k freestylu. Dá se říct, že kopírují lyžařské disciplíny, chybí však mezi nimi rychlostní disciplíny sjezd a Super-G. Patří sem slalom, paralelní slalom, obří slalom a olympijská disciplína paralelní obří slalom.

Na alpské disciplíny potřebujete zcela jiné vybavení. Prkno má být tvrdší a delší, obuv, vázání, oblečení i přilba musí být přizpůsobeny vyšší rychlosti jízdy.

Tip: alpské sjezdovky nabízejí nesrovnatelně lepší podmínky pro alpské snowboardové disciplíny než tuzemské sjezdové tratě. Líbit se vám bude například v italském Monte Bondone či v rakouském Kaprun-Zell am See.

Snowboardista ve skoku

Jakou vybrat velikost snowboardu

Správná velikost snowboardu je základ. Stejně jako u lyží se i v tomto případě dobře zvolená délka snowboardu v zásadě řídí výškou postavy. Snowboard nemá být moc dlouhý, ani moc krátký. Svou výškou by vám měl dosahovat k bradě, na freestyle však může být o něco kratší.

Tip: výborné podmínky pro začínající snowboardisty najdete například v italském Bormiu nebo Paganelle.

Šířka snowboardu

Než budete zjišťovat, jakou délku snowboardu potřebujete, zaměřte se na jeho šířku. Ta se odvíjí od velikosti boty.

Obuv by špičkou a patou neměla přesahovat šířku prkna o víc než 2-3 cm. Malý přesah je dokonce žádoucí, zajišťuje optimální přenos síly na hranu.

Pokud máte větší velikost bot, lze zvolit širší typ prkna – wide, který může být dobrý také do hlubšího neupraveného sněhu.

Délka a tvrdost snowboardu

Kratší snowboard se snadněji ovládá, proto je vhodný pro začátečníky. Kdo začíná na příliš dlouhém snowboardu, nejspíš se bude zbytečně trápit. Naopak moc krátký snowboard se může přetáčet.

O něco delší snowboard je vhodný pro jezdce s větší hmotností. S tím souvisí tuhost-pružnost prkna. Pro začátečníky se hodí měkčí snowboard, který není tak rychlý. Tvrdší snowboardy vyhovují zkušenějším snowboarderům a hodí se pro rychlejší jízdu.

Prohnutí snowboardu

Při pohledu na snowboard z profilu uvidíte, že je prohnutý a dotýká se země jen v některých částech. V praxi jsou běžné čtyři profily: rocker, camber, flat a hybrid.

Profil rocker svým prohnutím připomíná banán, nejvíce odpouští jezdecké chyby a je vhodný pro začátečníky. Naopak pro zkušenější jezdce se hodí menší prohnutí, které je typické pro camber. Snadněji se mu „kouše“ hrana, umožňuje ale přesnější řízení. Hybridní profil je vhodný pro všechny snowboardisty, spojuje totiž výhody obou předchozích typů. Typ flat má téměř nulové prohnutí, díky kterému je stabilní v každém terénu.

Jak vybrat snowboard pro děti

Zatímco s lyžováním můžou děti začít už ve třech letech, s výukou jízdy na snowboardu by se nemělo začínat dřív než okolo šesti let. Určitě vás bude zajímat, jaký snowboard dětem pořídit.

Mladá dívka na snowboardu

Výběr dětského snowboardu je jednoduchý. Na trhu jsou k dispozici univerzální dětská prkna, takže nemusíte řešit jejich tvar ani hmotnost dítěte. Rodiče často kupují snowboardy o 10 až 16 cm kratší, než je výška dítěte. Pokud ale děti s jízdou teprve začínají, měly by mít prkno kratší o 16 až 26 cm, aby se jim lépe ovládalo.

Tip: dobrým místem, kde začít učit děti jezdit na snowboardu, je rakouský Katschberg či italská Aprica.

Pojeďte s námi na snowboard!

Vyberte si z našeho katalogu zimních zájezdů a můžete se začít těšit na vaši zimní dovolenou.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?