NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat vybavení na turistiku?

Nepatříte právě mezi plážové nadšence a vidíte sami sebe, jak uniknete na dovolenou do klidu přírody, čerstvého vzduchu, krásných výhledů z vrcholků hor a nachodíte mnoho kilometrů? Tak to byste si měli pořídit kvalitní vybavení na turistiku! Poradíme vám, jak na to.

Jak vybrat trekingové hůlky

Trekingové hůlky jsou důležitou součástí turistické výbavy na túrách v náročném terénu, jelikož chrání vaše zdraví a zlepšují výkon. Trekingové hole pomáhají tlumit nárazy zatěžující klouby i páteř, poskytují oporu a zlepšují komfort chůze. Jak správně vybrat trekingové hole?

  1. Délka holí – hůlky mají být tak dlouhé, aby ruka svírala v lokti pravý úhel, což zajišťuje nejlepší přenos síly. Vhodné je volit teleskopické hole, u kterých můžeme přizpůsobit délku v členitém terénu, jsou skladné a je možné je připevnit k batohu.
  2. Materiál holí – trekingové hole se vyrábějí z hliníku (levné, ale těžké), kompozitních materiálů (levné, lehké, ale hůře tlumí nárazy) a z karbonu (lehké, tvrdé a dobře tlumí otřesy). Nejkvalitnější jsou právě karbonové hole.
  3. Rukojeť – trekingové hole mohou mít rukojeť z plastu, korku nebo pěnové hmoty. Nejlevnější jsou zpravidla hole s plastovými rukojetěmi, které však po namočení kloužou. Příjemnější a neklouzavé jsou korkové rukojeti. Při výběru trekingových holí si ohlídejte, aby byly rukojeti anatomicky tvarované, měly nastavitelná poutka a délku alespoň 25 cm, což zajišťuje bezpečí při případném pádu. Pokud jste opravdu náruživým turistou, budou se vám líbit vychytávky typu ergonomické rukojeti nebo rukojeti s tlumícími systémy (odstraňují zatížení zápěstí a loktů).
  4. Hroty – jedním z nejlepších typů hrotu je tzv. vidiový hrot, který zajišťuje dostatečnou životnost a stabilitu na různých typech povrchů. Levnější jsou hůlky s ocelovými hroty.
  5. Talíře (kroužky) – kvalitní hole umožňují jednoduchou výměnu či odstranění talířů neboli kroužků, které mohou být určeny na trek nebo sníh (s velkým průměrem). Kroužky musí být dostatečné pružné nebo výkyvné, aby v náročných terénech umožňovaly potřebné zapíchnutí hůlky.
  6. Sesazení dílů – týká se teleskopických holí. Nejčastější je kónický zámek se šroubovacím systémem (dlouhodobým používáním může docházet ke ztrátě pevnosti spoje, protáčení či povolování) či pákový systém (bezporuchový a snadný na obsluhu i údržbu).
Turistika s holemi na Mallorce

Tip: Trekingové hole se vám mohou hodit také jako obrana před zvěří či provizorní dlaha při úrazech. Doufejme však, že to nebude potřeba.

Na co se zaměřit při výběru turistického batohu

Mezi nejdůležitější součást turistického vybavení patří kvalitní batoh. Na krátkou jednodenní túru vám postačí menší batoh s objemem do cca 35 litrů. Na několikadenní túry se vám již bude hodit batoh s objemem 60-80 litrů. Poradíme vám, na co si dát při výběru batohu na turistiku pozor.

Nosný systém

Nosný systém slouží k rozdělení hmotnosti celého batohu mezi jeho nosné popruhy a bederní pás, proto je jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru batohu. Kvalitní nosný systém vám dokáže odlehčit zátěž a zároveň zajistit pohodlí. Jeho materiál by měl dobře odvádět vlhkost kvůli pocení zad. Nejdůležitější je bederní pás, který při správném nastavení nese největší část hmotnosti, poté nosné popruhy (dostatečně široké z důvodu rovnoměrného rozložení hmotnosti) a nakonec stabilizační popruhy.

Konstrukce turistického batohu

Můžete si vybrat mezi turistickými batohy bez konstrukce, batohy s vnější konstrukcí neboli krosnami či batohy s vnitřní konstrukcí. Batohy bez konstrukce jsou menších objemů, vhodné pouze pro krátké výlety a lehký náklad. Krosny s pevnou konstrukcí doporučujeme pro těžké náklady, jelikož zajišťují dobré rozložení hmotnosti. Nevýhodou krosen je však jejich velikost, vyšší hmotnost a související neobratnost v terénu. Do náročných terénů jsou proto vhodnější batohy s vnitřní konstrukcí.

Materiál batohu

Nejběžnějším materiálem, z něhož se vyrábí batohy na turistiku, je polyester nebo pevnější a odolnější avšak dražší Cordura. Důležitým atributem je nepromokavost batohu, která se však dlouhodobým používáním snižuje. Proto je vhodné koupit takový batoh, jehož součástí je pláštěnka na batoh nebo si pláštěnku dodatečně dokoupit.

Příroda severního Švédska

Plnění, komory a kapsy batohu

Plnění batohu může být horní (nejčastější), čelní nebo boční či kombinované.
Kombinované plnění se používá obvykle u vícekomorových batohů (rozdělení částí batohu příčkou) a je vhodné pro snadnou dosažitelnost obsahu batohu.
Vnější a vnitřní kapsy batohu slouží k přehlednému rozdělení obsahu batohu a někdy také k lepšímu rozložení hmotnosti. Kapsy by však neměly příliš přesahovat obrys batohu.
Pro náročnější terény je vhodnější spíše úzký batoh bez bočních kapes, zatímco na běžnou turistiku se hodí právě batoh s praktickými kapsami.

Jak vybrat boty na turistiku

Tou úplně nejdůležitější součástí výbavy na turistiku jsou kvalitní turistické boty. Jejich výběr není vůbec jednoduchý. Jaké typy bot si můžete pořídit podle účelu jejich využití?

  • Turistické sandále – vhodné k vycházkám v teplém a suchém počasí po lehkém a rovném terénu
  • Outdoorové boty – lehká textilní nebo kožená turistická obuv ideální do nepříliš náročného nezpevněného terénu, do lesa nebo města
  • Trekové polobotky (nízké pohorky) – kožené či nepromokavé textilní boty vhodné k lehčím túrám v přírodě nebo do města
  • Trekingové pohorky – kožená nebo textilní obuv s tvrdými podrážkami a membránou vhodná k turistice a trekingu od jara až do podzimu v horských terénech
  • Pohorky – obuv z hrubšího materiálu s pevnou podrážkou a membránou ideální pro vysokohorský terén a několikadenní túry s těžkým batohem

Na co si dát pozor při výběru bot na turistiku?

  1. Materiál boty – turistická obuv se vyrábí z kůže, syntetických či plastických materiálů. Výhodou kůže je odolnost a dlouhá životnost, výhodou syntetických materiálů dobré odvětrávání, rychlé vysychání a nízká hmotnost, polopropustné materiály (membrána) zase skvěle odvádějí vlhkost a jsou nepromokavé (Goretex). Naopak nevýhodou kůže je dlouhá doba vysychání a u syntetické obuvi propouštění vlhkosti oběma směry.
  2. Podrážka – doporučujeme šité podrážky, které oproti lepeným déle vydrží a neprovlhnou. Důležitá je tvrdost podrážky – měkká podrážka se rychleji opotřebuje a tolik nechrání nohu, zatímco příliš tvrdá podrážka zase klouže ve vlhku.
  3. Vkládací stélka – zaručuje stabilitu nohy a tlumí nárazy.
  4. Šněrování – liší se podle účelu využití bot, vždy však musí dobře stáhnout botu okolo kotníku pro vyšší stabilitu a pohodlí.
Turisté ve francouzských Alpách
Los Tilos Laurel Forest, La Palma, Kanárské ostrovy

Jaké outdoorové oblečení pořídit

Základem je kvalitní prádlo. Doporučujeme funkční prádlo, které umí odvést a propustit pot od pokožky a urychlí jeho odpaření na vnějším povrchu a zároveň nestudí.

Nezbytnou součástí turistického oblečení je bunda nebo mikina pro případ chladu či deště. Oceníte ji hlavně na horách, kde se i v létě rychle mění počasí. Kvalitní softshellová bunda kombinuje tepelnou odolnost s prodyšností a nepromokavostí. Můžete si vybrat mezi membránovým softshellem s lepší odolností vůči větru a nadměrné vlhkosti nebo tkaným softshellem, který je lehký a elastický. Do deště je vhodná také pláštěnka nebo jiná nepromokavá bunda a turistické kalhoty s membránou.

Jaké další vybavení byste měli mít na turistickou dovolenou?

  • Sluneční brýle
  • Krém s ochranným faktorem
  • Nabitý mobilní telefon
  • Základní lékárničku s obinadlem a náplastmi
  • Baterku, nejlépe čelovku
  • Píšťalku pro případ, že se ztratíte
  • Doklady a kartičku pojišťovny
  • Pití - minimálně 1-2 litry tekutiny nejlépe v lehké PET lahvi
  • Jídlo - s vysokou energetickou hodnotou

Pro zájemce o dovolenou plnou turistiky

Pojeďte s námi na dovolenou na Slovensko nebo do rakouských Alp, kde si užijete turistiky v nádherném prostředí a vyzkoušíte svoje nové turistické vybavení.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?