NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat sjezdové lyže

Láká vás zimní dovolená na horách, ale nemáte vybavení na lyžování? Sháníte sjezdové lyže a nevíte si rady? Pak jste tu správně! Poradíme vám s výběrem sjezdových lyží, jejich správnou délkou, šířkou, tvrdostí i typem, což jsou nejdůležitější parametry při výběru sjezdových lyží.

Lyžařská výbava


Jaké existují typy lyží?

      • All-round – lyže určené pro jízdu na sjezdovce, mezi nimiž si vyberou začátečníci i zdatní sportovní lyžaři.
      • All-mountain – jak vyplývá z názvu, tyto lyže jsou určeny „pro celou horu“ a ocení je lyžaři, kteří lyžují na upravených sjezdovkách, ale občas zamíří i mimo ně. Jde o zpravidla širší lyže s rádiusem větším než 15 m a dobrou torzní tuhostí, díky čemuž dobře drží na tvrdém povrchu.
      • Freeride – lyže určené pro jízdu v terénu, bývají poměrně široké.
      • Freestyle – lyže s velice pevnou konstrukcí ideální pro jízdu ve snowparku.
      • Sportovní lyže – určeny pro sportovní lyžování ve vysokých rychlostech na tvrdém povrchu, jejich šířka se pohybuje v rozmezí 64-68 mm, jsou velice tvrdé a perfektně drží v oblouku.
      • Závodní lyže – lyže určené pro jízdu na závodních tratích, jejichž rozměry odpovídají pravidlům FIS. Jsou velmi tvrdé.
      • Dětské lyže – lyže uzpůsobené potřebám dětí bez složitějších konstrukčních prvků, jsou velmi krátké a lehké. Tip: přečtěte si náš článek „Jak vybrat vhodné lyže pro dítě?“

Jak dlouhé lyže?

To, zda vybrat kratší nebo delší lyže, ovlivňuje několik faktorů, kterými jsou:

  • lyžařská zdatnost dané osoby,
  • váha a výška lyžaře,
  • lyžařský terén.

V současnosti najdete na trhu mnoho typů lyží v délkách od přibližně 65 až do 215 centimetrů (nejčastěji však 140-185 cm). Jak v takovém rozmezí vybrat správnou délku lyží? Samozřejmě záleží na výšce a váze lyžaře, ale v případě, že hodnoty výšky a váhy dané osoby odpovídají běžným standardům, lze obecně říci, že pro začátečníky jsou vhodné lyže v délce 140-160 cm a pro zdatnější lyžaře v rozmezí 160-175 cm.

S délkou lyží souvisí také vhodné vykrojení. Hodně vykrojené lyže (13-14 m rádiusu) by měly být kratší (cca do 160-165 cm), zatímco méně vykrojené lyže (17-19 m rádiusu) mohou být delší (i přes 180 cm).

Vhodnost délky se mění také v případě rockeru, který zapříčiní to, že se dlouhá lyže chová jako krátká. Nejlepší je samozřejmě vyzkoušet lyže na sněhu, aby každý zjistil, jaká délka je pro něj ideální.

Jakou zvolit tvrdost lyží?

Tvrdost lyží volte s ohledem na vaši lyžařskou zdatnost a preferovaný styl jízdy.

Měkké lyže

Měkké lyže jsou vyráběny z kompozitních materiálů. Tyto lyže se hodí pro méně zkušené lyžaře, kteří jezdí opatrně a nižší rychlostí. Výhodou měkkých lyží je snazší vybírání obloučků, naopak nevýhodou možné kmitání ve vyšších rychlostech. Měkké lyže se z důvodu snadného zatáčení hodí na slalom.

Tvrdé lyže

Tvrdé lyže obvykle obsahují dřevěné jádro, které je posílené titanovými výztuhami. Tyto lyže jsou ideální pro zkušené lyžaře, jelikož jsou vhodné pro vyšší rychlosti. Nevýhodou tvrdých lyží je to, že hůře zatáčejí.

Jak vybrat správnou šířku lyží?

Jakou zvolit šířku lyží závisí především na terénu, ve kterém chcete lyžovat. Užší lyže (do max. šířky 70 mm) jsou ideální na upravené sjezdovky. Jejich výhodou je snazší přenášení váhy na hranu. Naopak do hlubokého sněhu na freeride oceníte širší lyže (nad 70 mm), které se nebudou tolik bořit do sněhu. Šířku lyží měřte v oblasti vázání pod botou.

Dámské versus unisex lyže

Dámské lyže jsou pochopitelně upraveny tak, aby co nejvíce vyhovovaly ženám. Rozdíl spočívá především v jejich změkčeném a odlehčeném jádru, nižší hmotnosti lyží, širší špičce, posunutí vázání dopředu, díky čemuž se lyže lépe ovládají a v odlišném designu a barvě. Pokud vám dámské lyže nevyhovují, není samozřejmě od věci pořídit si unisex lyže. Nezkušeným lyžařkám však doporučujeme sáhnout právě po dámských lyžích, které jim mohou usnadnit začátky v lyžování.

Lyžař sjíždějící kopec v prosluněném dni

Bude vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?