1. Nev-Dama.cz
  2. Poradna
  3. Jak vybrat sjezdové lyže

Jak vybrat sjezdové lyže

Středa, 9.5.2018

Láká vás zimní dovolená na horách, ale nemáte vybavení na lyžování? Sháníte sjezdové lyže a nevíte si rady? Pak jste tu správně! Poradíme vám s výběrem sjezdových lyží, jejich správnou délkou, šířkou, tvrdostí i typem, což jsou nejdůležitější parametry při výběru sjezdových lyží.

Lyžařská výbava


Jaké existují typy lyží?

      • All-round – lyže určené pro jízdu na sjezdovce, mezi nimiž si vyberou začátečníci i zdatní sportovní lyžaři.
      • All-mountain – jak vyplývá z názvu, tyto lyže jsou určeny „pro celou horu“ a ocení je lyžaři, kteří lyžují na upravených sjezdovkách, ale občas zamíří i mimo ně. Jde o zpravidla širší lyže s rádiusem větším než 15 m a dobrou torzní tuhostí, díky čemuž dobře drží na tvrdém povrchu.
      • Freeride – lyže určené pro jízdu v terénu, bývají poměrně široké.
      • Freestyle – lyže s velice pevnou konstrukcí ideální pro jízdu ve snowparku.
      • Sportovní lyže – určeny pro sportovní lyžování ve vysokých rychlostech na tvrdém povrchu, jejich šířka se pohybuje v rozmezí 64-68 mm, jsou velice tvrdé a perfektně drží v oblouku.
      • Závodní lyže – lyže určené pro jízdu na závodních tratích, jejichž rozměry odpovídají pravidlům FIS. Jsou velmi tvrdé.
      • Dětské lyže – lyže uzpůsobené potřebám dětí bez složitějších konstrukčních prvků, jsou velmi krátké a lehké. Tip: přečtěte si náš článek „Jak vybrat vhodné lyže pro dítě?“
Lyžař sjíždějící kopec v prosluněném dni

Bude vás zajímat

Další články

Věděli jste, že pro lyžaře a snowboardisty platí zásady bezpečnosti a pravidla, jak se chovat na svahu? Přinášíme vám přehled nejdůležitějších z nich.
Chcete-li naučit své dítko lyžovat, stačí vyrazit na svah a dodržet několik jednoduchých pravidel. Prozradíme vám jak na to, abyste si lyžování užili vy i vaše děti.
Zimnní sezóna se blíží! Je nejvyšší čas pomýšlet na pořízení kvalitního lyžařského vybavení. Poradíme vám, jak vybrat hůlky, boty, brýle, helmu i chrániče.
Toužíte po letní dovolené u moře, která vám neudělá díru do rozpočtu? Díky našim levným zájezdům k moři do Itálie můžete mít letní dovolenou plnou slunce za neopakovatelnou cenu!
Na letní dovolenou do Chorvatska jezdí většina z nás nejraději vlastním autem. Poradíme vám, jaké jsou nejlepší trasy, nutné výdaje a na co si dát pozor při cestě autem do Chorvatska.
Připadá vám seřízení lyží jako věda? Nechte si od nás poradit, jak na zimu perfektně připravit lyže, na co si dát u správného seřizování vázání pozor, jak často seřizovat lyže a na kolik vás to vyjde.