NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat lyže pro děti

Chystáte se na hory s dětmi a pořizujete jim lyžařskou výbavu? Ptáte se, jaké lyže jsou pro vaše ratolesti nejlepší? Je lepší si je vypůjčit, nebo se vyplatí kupovat je nové? Poradíme vám, jak vybrat správnou délku lyží pro děti i jaké další vybavení budete potřebovat.

Vybíráme dětské lyže

S lyžováním je u dětí vhodné začít zhruba ve třech letech. Je přirozené, že pro malé děti chceme tu nejlepší možnou výbavu. Při výběru lyží pro děti je potřeba počítat s jejich rychlým růstem a také přijmout fakt, že malému dítěti vydrží jen na jednu, výjimečně dvě sezóny.

Co je rozhodující při výběru lyží pro děti?

  1. Výška dítěte
  2. Lyžařské schopnosti dítěte
  3. Četnost lyžařské dovolené (pro rozhodnutí, zda lyže koupit nebo půjčit)

Jak dlouhé mají být lyže pro děti?

Někteří rodiče ve snaze ušetřit kupují dětem delší lyže, aby jim zůstaly několik let. Jenže příliš dlouhé lyže se malým lyžařům hůře ovládají a jízda na nich je brzy unaví a otráví. Pro dítě je pak těžší naučit se jezdit. Naopak malý začátečník s kratšími lyžemi snáze rozvíjí své dovednosti a dělá pokroky, ze kterých se pak raduje celá rodina. Na začátku je vždy důležité, aby lyžování bylo pro děti především zábavou a potěšením.   

Pro zjednodušení lze říci, že dětské lyže mají být zhruba o 20 cm kratší, než je výška dítěte. Nejkratší dětské lyže se vyrábějí v délce od 65 cm.

Začátečníci

Pro první krůčky na sněhu je vhodná délka lyží sahající do podpaží dítěte.

Osvojení základů

Až se naučí váš malý lyžař trochu jezdit, měly by mu lyže sahat po ramena.

Pokročilejší děti

Sportovně nadané děti, které už lyžují na sjezdovkách, mohou mít lyže sahající po nos.

Poradíme vám, jak naučit děti lyžovat.

Jak vybrat lyže pro dítě

Nové nebo bazarové dětské lyže?

Vzhledem ke krátkodobému užívání dětských lyží z důvodu rychlého růstu dětí vybírá mnoho rodičů bazarové lyže, které seženou levněji než lyže nové. Obecně lze říci, že lyže do 100 cm nemají výrazné rozdíly v konstrukci a kvalitě. Malým lyžařům, jež potřebují měkké lyže nenáročné na ovládání, bazarové lyže tedy určitě postačí.

Ohlížet se po nových a kvalitních lyžích se vyplatí spíše u starších dětí, které již zvládají základy lyžování. Jedná se o lyže delší než 100 cm, u nichž jsou již patrné rozdíly v konstrukci a tvrdosti. Ať už kupujete lyže nové nebo použité, je nutné je vždy nechat seřídit v lyžařském servisu. Bezpečnostní vázání při pádu či nárazu zajistí spolehlivé odepnutí lyžařské boty vašeho malého lyžaře.

Tip: využijte možnosti výměny lyží, kterou nabízejí některé obchody a bazary. Před začátkem lyžařské sezony stačí přinést lyže, z nichž vaše ratolest již vyrostla. V obchodě s lyžařským vybavením vám za ně nabídnou výměnou delší lyže vhodnější pro aktuální výšku dítěte. Služba bývá zpoplatněna obvykle pouze nízkým doplatkem.

Půjčení dětských lyží

Jste s rodinou spíše sváteční lyžaři a na hory se vydáváte jen jednou nebo dvakrát za sezónu? V tom případě se vám vyplatí dítěti lyže půjčit přímo v lyžařském středisku. V některých areálech dokonce nabízejí půjčení dětských lyží zdarma ke kurzu lyžování.

Pokud jezdíte na hory často, vyplatí se vám lyže spíše zakoupit. Můžete také využít nabídky celosezónního nebo dokonce celoročního půjčovného.

Tip: NEV-DAMA nabízí možnost objednání půjčení lyžařského vybavení online v ČR a jeho vyzvednutí až ve středisku. Díky tomu bude půjčení lyží pro vaše dítě za výhodnější cenu, můžete si vybrat z široké nabídky snadno ovladatelných lyží a vaše cestování s rodinou bude bez objemné lyžařské výbavy pohodlnější.

Dítě na lyžích

Jaké pořídit dětské vybavení na lyže?

Lyžařské boty pro děti

Také při nákupu lyžařských bot řeší rodiče problém rychlého růstu dítěte. Je proto vhodné nechat nákup lyžařských bot až na začátek zimní sezóny. Nekupujte lyžařské boty větší než o jednu velikost, jelikož v těch by dítě nemělo dostatečnou stabilitu a nenaučilo se dobře lyžovat. Nejmenším dětem, které s lyžováním začínají, budou stačit dvoupřezkové boty, zatímco pro starší děti, jež už mají lyžařské zkušenosti, jsou vhodné tří či čtyřpřezkové boty.

Tip: můžete využít tzv. bootfittingu pro děti, který zajistí, aby vaše ratolest v lyžařských botách netrpěla žádnými otlačeninami. Specialista na bootfitting vytvoří pro dítě vložky do bot. Tyto vložky zajistí vhodné usazení nohy, zamezí otlačeninám a zmírní zátěž na chodidla.

Hůlky pro děti

Hůlky je vhodné dětem pořizovat až poté, co zvládnou oblouky v pluhu. Dříve by se jim hole při lyžování spíše pletly. Nejmenší děti navíc nemají v tlustých zimních rukavicích dostatečný cit na ovládání lyžařských hůlek.

Správnou délku hůlek pro děti určíte snadno:

  1. stačí vynásobit výšku dítěte v centimetrech koeficientem 0,7 - výsledná hodnota je délka dětských hůlek,
  2. správnost velikosti hůlek ověří dítě zapíchnutím hůlky do země, při čemž má jeho paže a předloktí svírat pravý úhel.

Dětské helmy na lyže

Helma je důležitým bezpečnostním prvkem při lyžování, takže je v mnoha zemích pro děti povinná. Např. v Itálii, Rakousku, Slovinsku a na Slovensku platí zákon, který všem dětem, jež nedovršily 18 let (Itálie), resp. 15 let (Slovensko, Slovinsko, Rakousko - kromě spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko), dává za povinnost používat homologované lyžařské přilby. V ostatních zemích a ve dvou výše uvedených rakouských regionech jsou lyžařské přilby pro děti jen doporučené nebo záleží na pravidlech daného střediska. Bez přilby se malí lyžaři na sjezdových tratích vystavují zbytečnému bezpečnostnímu riziku.

Nejdůležitější je, aby lyžařská přilba dítěti správně padla. Z toho důvodu je vhodné pořídit helmu s nastavitelným obvodem, díky čemuž bude na hlavě dokonale usazena. V případě nenastavitelných helem pečlivě zkoušejte různé velikosti. Počítejte také s tím, že dítě může mít pod helmou dětskou kuklu nebo speciální čepici. Pro nejmenší děti je vhodné vybírat co nejlehčí helmy s technologií in-mold, zatímco pro starší děti, které jezdí rychle, je vhodná těžší celoskořepinová helma (chrání i uši) nebo integrální helma (chrání čelist i bradu). Někteří rodiče ocení také dětské lyžařské přilby se světelnou blikačkou, díky kterým je dítě na svahu viditelnější.

Lyžařské brýle pro děti

Nedílnou součástí lyžařské výbavy jsou také lyžařské brýle, jež zlepšují vidění při špatných povětrnostních podmínkách a chrání oči před škodlivým UV zářením.

Vyberte pro dítě brýle s dvojitým zorníkem, které díky zabudované vzduchové kapse mezi čočkami snižují teplotní rozdíl vnějšího a vnitřního povrchu zorníku a zamezují mlžení brýlí.

Důležitá je také barva zorníku. Ztmavující zorníky (šedá, hnědá barva) jsou vhodné pro jasné a slunečné počasí, zatímco rozjasňující zorníky (žlutá, oranžová barva) pro špatné povětrnostní podmínky.

Při výběru mezi plochými a sférickými zorníky dejte přednost těm druhým, jelikož nezkreslují a zajišťují lepší periferní vidění.

Velikost brýlí pak jednoduše vyberete jejich vyzkoušením společně s helmou. Brýle musí dítěti dobře sedět a nesmí ho nikde tlačit.

Přečtěte si více o bezpečném lyžování s dětmi.

Skupina veselých lyžařů


Vyrazte s námi na lyžařský zájezd vhodný pro rodiny s dětmi!

V naší nabídce zimních lyžařských zájezdů Itálii najdete pobyty s dětským klubem Ski Funtazie či Ski Funtazie Academy, díky kterým se vaše děti naučí lyžovat a zabaví se, zatímco vy si budete nerušeně užívat služeb hotelů či úžasných alpských sjezdovek.

Skvělým místem, kde začít učit děti lyžovat, je italské BormioMonte Bondone nebo Aprica.

Náš tip: ubytujte se ve tříhvězdičkovém Family Hotel Dolomiti Chalet na Monte Bondone, který nabízí pohodlné rodinné pokoje, vynikající polohu u lyžařského areálu a zábavu pro děti.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?