NEV-DAMA a.s.

Jak vybrat střešní box na lyže?

Přemýšlíte, co si letos přát pod vánoční stromeček? Pokud ho ještě nemáte, je na čase obstarat si kvalitní střešní box pro převoz lyží. Jde o nejbezpečnější a zároveň nejpohodlnější způsob přepravy lyží a snowboardů autem. Řekneme vám, v čem je autobox lepší než střešní nosiče lyží a na co si při jeho pořizování dát pozor.

Proč si pořídit střešní box na lyže?

Střešní box na lyže je skvělou věcí, která vám v autě uspoří spoustu prostoru a zajistí pohodlí při cestách autem na hory. Jde však o poměrně nákladnou záležitost, jejíž pořizovací cena se může vyšplhat až na několik desítek tisíc Kč. Střešní nosiče lyží jsou oproti boxům daleko lacinější. Proč se i přesto vyplatí dát přednost střešnímu boxu před nosičem lyží?

  1. Poskytuje velkorysý úložný prostor nejen na lyže a snowboard, ale i další lyžařské vybavení a zavazadla.
  2. Umožňuje uskladnění nákladné sportovní výbavy v bezpečí pod zámkem.
  3. Udrží lyže a snowboard bez poskvrnky (na střešním nosiči jsou lyže vystaveny nepříznivému počasí a nečistotám odlétajícím od kol ostatních vozidel vč. agresivních chemických posypů).
  4. Zajišťuje lepší aerodynamiku (a s tím související lepší ovladatelnost vozu a vyšší bezpečnost).
Autobox na lyže

Na co se zaměřit při výběru autoboxu?

Velikost

Při pořizování střešního boxu je potřeba myslet na jeho velikost nejen s ohledem na dostatečný úložný prostor pro vaše zavazadla a lyže, ale také s ohledem na rozměry vašeho vozu. Střešní box by v žádném případě neměl přesahovat střechu automobilu, aby vás neomezoval ve výhledu nebo při otevírání zavazadlového prostoru.

Značka

Doporučujeme vybírat střešní boxy od renomovaných výrobců, u jejichž produktů se můžete spolehnout na kvalitu a vysoké standardy – např. Thule, Neumann, Hakr apod.

Způsob uchycení

Střešní boxy se na střechu vozidla upevňují pomocí tzv. hagusů (podélné nosiče) a příčníků (příčné nosiče, připevňují se na hagusy). Pokud již vlastníte příčníky, ujistěte se před nákupem střešního boxu, zda je s vašimi příčnými nosníky kompatibilní. Na příčné nosníky uchytíte střešní box pomocí U-profilů (úchytné čelisti, které prostrčíte skrze dno boxu a pomocí matic připevníte ke střešním nosičům), rychloupínáním (upínací mechanismus prostrčíte skrze dno boxu, otevřete ho na maximum, zachytíte za příčník, uzavřete a nakonec uzamknete) nebo T-drážky (box se připevní nasunutím tzv. T-adaptérů do T-drážky).

Zámek

Lyžařské vybavení není právě lacinou záležitostí, a jelikož nikdo z nás nechce v průběhu zimní dovolené řešit jeho krádež, není od věci myslet při pořizování střešního boxu na co možná nejlepší zabezpečení v podobě opravdu kvalitního zámkového systému. Doporučujeme vícebodový centrální zámek, který jedním otočením klíčku uzamkne box hned na několika místech.

Zatížení

Většina lidí při výběru střešního boxu volí box s co možná nejvyšším zatížením, aby se nemusela při balení na dovolenou omezovat. Je však potřeba myslet také na to, že zatížení boxu nesmí překročit nosnost hagusů a celkovou nosnost střechy auta.

Aerodynamika

Tvar autoboxu na lyže volte tak, aby byla během jízdy zajištěna co nejlepší aerodynamika. S tou souvisí nejen dobrá ovladatelnost auta, ale také zamezení nepříjemného hluku v podobě různého hučení nebo klepání při vyšších rychlostech.

Otevírání

Existují dva základní mechanismy otevírání střešních boxů – zezadu či ze strany. Záleží pouze na vašich preferencích, jaký typ vám bude více vyhovovat. Výhodou otevírání ze strany je možnost oboustranného otevírání, což se může hodit obzvlášť v přeplněných garážích. Způsob otevírání pečlivě zvažte, jelikož u častého převozu lyží a snowboardů oceníte co největší pohodlí při jejich vykládání a nakládání.

Střešní box auta

Materiál

Kvalitní materiál střešního boxu zajistí spolehlivou ochranu uložených věcí před vnějšími vlivy (déšť, sníh, vlhko a prach), zamezí prasknutí nebo proražení boxu během jízdy a zároveň prodluží jeho životnost. Volit můžete mezi střešními boxy z ABS plastu, polystyrenu a polyethylenu či z kombinovaných materiálů. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

  • Polystyren a polyethylen – jejich nespornou předností je nižší hmotnost a s tím související snadnější manipulace a montáž a menší zatížení střechy. Střešní boxy z těchto materiálů jsou však méně odolné a mají nižší životnost.
  • ABS plast – jeho výhodou je vysoká odolnost a dlouhá životnost, nevýhodou vyšší hmotnost a cena.
  • Kombinované materiály – jak již název napovídá, střešní boxy z kombinovaných materiálů kombinují výhody a nevýhody výše uvedených variant.

Jak správně nakládat střešní box auta?

Při nakládání zavazadel a lyží do střešního boxu se řiďte těmito zásadami:

  1. nejtěžší předměty by měly být uloženy ve střední části boxu,
  2. lehčí předměty patří na strany boxu,
  3. ve středu boxu by mělo být rozloženo přibližně 60 % celkové hmotnosti nákladu,
  4. dbejte na to, ať jsou všechny předměty v boxu dobře připevněné a během cesty se volně nepohybují (pomohou vám fixační popruhy, různé držáky či upínací gumy, které jsou součástí boxu, nebo je můžete dokoupit navíc).

Tip: speciální držáky lyží určené do střešních boxů jsou praktickým pomocníkem, který zamezí volnému pohybu lyží při prudkém brzdění nebo nárazu a mohou zabránit případnému poškození lyží.

Jak se jezdí se střešním boxem?

Střešní box je skvělá věc, jíž ocení především rodiny a větší skupiny, které se nechtějí mačkat v jednom autě s veškerou sportovní výbavou a zavazadly. V případě, že jezdíte na hory sám/a nebo ve dvou, je však na místě myslet i na nevýhody střešních boxů. Při jízdě se střešním boxem dochází k posunu těžiště nahoru, s čímž se pojí zhoršení jízdních vlastností vozu. Pokud však přizpůsobíte vaše řízení (snížíte rychlost a budete opatrní při průjezdu zatáček), není čeho se bát. Při jízdě s naloženým autoboxem musíte počítat také s vyšší spotřebou pohonných hmot (cca o 10-20 %).

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?