NEV-DAMA a.s.

Jak bezpečně převážet lyže v autě?

Nejen na sjezdovce číhá nebezpečí vážného úrazu. Na bezpečnost je potřeba myslet už na cestě na hory, jelikož špatně upevněné lyže nebo lyžařská výbava se při převozu autem mohou snadno stát smrtící zbraní. Poradíme vám, jak bezpečně převážet lyže a lyžařskou výbavu v autě.

Tipy na bezpečný převoz lyžařského vybavení v autě

Nepodceňujte uložení věcí v autě a zabezpečte veškeré předměty tak, aby vás a vaše spolucestující nemohly ohrozit volným pohybem v případě prudkého brzdění či nárazu. Týká se to nejenom lyží, snowboardů, lyžařských bot a holí, ale např. i helem a běžných zavazadel. Všechny tyto předměty patří do zavazadlového prostoru. Při jejich ukládání se řiďte následujícími zásadami:

  1. začněte nakládáním nejtěžších předmětů, které patří do zavazadlového prostoru dolů, a to nejlépe přímo za zadní opěradlo,
  2. na nejtěžší náklad v kufru nahoru pokládejte pouze lehké předměty bez ostrých hran,
  3. v případě, že zavazadlový prostor není oddělen od prostoru pro posádku vozu, oddělte ho např. pomocí sítě nebo mřížky,
  4. pokud převážíte lyže a snowboard uvnitř auta, vždy je pečlivě připevněte,
  5. jakékoliv předměty, které máte vy nebo vaši spolucestující během jízdy při sobě (např. lahve s pitím, knihy apod.) ukládejte pod sedačky, do dveří auta apod.
Bezpečný převoz lyží

Lyžařská výbava jako smrtící zbraň

Přestože snowboard a lyže bývají obvykle nejobjemnější a nejtěžší předměty při cestě autem na hory, nejde ani zdaleka o jediné věci, u nichž byste měli dbát na správné uložení. Na životě vás a další pasažéry auta během prudkého brzdění nebo nárazu může ohrozit jakýkoliv ostrý či těžký předmět. Např. lyžařská bota váží zhruba 1,5-2 kg – dokážete si představit, co taková neupevněná bota dokáže způsobit při dopravní nehodě?

Při nárazu v rychlosti pouhých 30 km/h lyžařská bota vážící 1,9 kg udeří vahou 16 kg a při 50 km/h to už bude vahou přes 26 kg,

varuje šéf českého BESIPu Martin Farář. A to mluvíme o poměrně nízké rychlosti. Na dálnicích se však u nás i v Rakousku jezdí rychlostí až 130 km/h a v Německu dokonce ještě rychleji.

Pozor na převoz lyží v Rakousku

V České republice se nesmí v autě převážet náklad způsobem, který omezuje nebo ohrožuje řidiče či další pasažéry. V praxi však na tento zákaz čeští řidiči příliš nedbají. Při cestě do zahraničí, obzvlášť do Rakouska, se vám však špatně uložená lyžařská výbava může hodně prodražit. Rakouští policisté jsou v posledních letech ve vztahu k bezpečnému uložení lyží a sportovního vybavení v autě velmi důslední a případné přestupky pokutují až 500 eury.

Možnosti převozu lyží v autě

Jak převážet lyže v autě:

  1. uvnitř vozu upevněné tak, aby bylo zamezeno jejich volnému pohybu (např. v zavazadlovém prostoru prostrčené otvorem v zadní sedačce nebo na sklopeném opěradle sedačky (využijte fixační popruhy nebo uchycovací oka),
  2. ve střešním boxu,
  3. na nosiči lyží.

Nosič lyží

Nosiče lyží

Nosiče lyží jsou pohodlným řešením pro lyžaře a snowboardisty, kteří nechtějí, aby jim sportovní vybavení překáželo při cestě na hory v autě. Oproti střešním boxům jsou nosiče lyží levnější, bohužel však nezajistí dostatečné bezpečí převáženého nákladu. Při pořizování nosičů lyží dbejte na to, aby bylo možné k nim lyže uzamknout a ani poté je nenechávejte příliš dlouho bez dozoru. Zároveň počítejte se znečištěním lyží při nepříznivém počasí. Nejbezpečnější a nejpohodlnější variantou je podle našeho názoru převoz lyží ve střešním boxu.

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?