NEV-DAMA a.s.

Jaká pravidla dodržovat při lyžování?

Věděli jste, že pro lyžaře a snowboardisty jsou stanovena přesná pravidla chování na svahu? Že o pravidlech lyžování slyšíte poprvé? Desatero zásad vytvořila Mezinárodní lyžařská federace (FIS) už v 70. letech minulého století, přesto jsou však pro celou řadu lyžařů a snowboardistů úplnou novinkou. Přinášíme vám přehled nejdůležitějších bodů pravidel lyžování a dalších užitečných doporučení, se kterými lyžařskou etiketu zvládnete na výbornou.

Pravidla „lyžařského provozu“

Pravidla lyžování mají ve své podstatě s těmi silničními mnoho společného. Většina z nich vychází z elementárních principů bezpečnosti a slušnosti, které by měly být lyžařům přirozeně vlastní, realita na svazích je však často jiná.

  • Hlavní zásadou pravidel lyžování je chovat se tak, abyste nikoho neohrozili, ani nic nepoškodili. To znamená zejména dodržovat přiměřenou rychlost jízdy, dívat se kolem sebe, nevjíždět nikomu do cesty nebo se rozhlédnout, než vyrazíte střemhlav z kopce dolů.
  • Na rozdíl od silnice se na sjezdovce neřídíte pravidlem pravé ruky. Předjíždět můžete z obou směrů, opět ale vždy bezpečně a s dostatečným odstupem. Ten byste ostatně měli zachovávat automaticky. Buďte také soudní v případě svých schopností a přizpůsobte styl jízdy aktuálním podmínkám a počasí.
  • Ani zastavit nelze kdykoliv a kdekoliv se vám zamane. Pokud je to nutné, zajeďte ke kraji a nebraňte ostatním v plynulé jízdě. Obdobně se chovejte při vystupování a sestupování po kopci. Samozřejmostí by měla být ohleduplnost k ostatním, obzvlášť k dětem a začínajícím lyžařům. V případě českých hor, které si o velkorysých šířkách alpských tratí mohou nechat jen zdát, to platí dvakrát.
  • Na sjezdovkách vždy respektujte signalizaci a navigace a v případě nehody pomozte zraněnému. Nebuďte překvapeni, pokud se jako svědek, či účastník nehody, budete muset identifikovat.

Tip: Podívejte se na úplný Přehled pravidel chování na sjezdových tratích podle FIS (Mezinárodní lyžařské federace).

V Česku, na rozdíl třeba od Rakouska nebo Německa, nemají pravidla FIS oporu v zákoně, což ovšem neznamená, že si na českých horách můžete dělat, co chcete. Chování na svahu kontrolují provozovatelé areálů a často i Horská služba. Navíc pokud by došlo ke srážce a soudnímu sporu, téměř jistě se bude přihlížet k tomu, zda jste se desaterem řídili.

Nepodceňujte výbavu, ani únavu

Před odjezdem na dovolenou věnujte péči svému lyžařskému, nebo snowboardovému vybavení. Lyžaři by neměli zanedbat návštěvu kvalitního ski servisu a nechat si profesionálně seřídit lyže. Nejen u dětí by součástí výbavy měla být helma a chránič páteře.

Tip: Vaše vybavení už leccos pamatuje? Inspirujte se naším článkem Jak vybrat lyže, nebo Jak vybrat snowboard.

Během pobytu na horách poslouchejte své tělo a dopřejte si dostatek odpočinku. Nepřeceňujte síly, obzvlášť v kritický třetí den pobytu na horách, mírněte se též s alkoholem a nezapomínejte na pitný režim.

Noste s sebou nabitý mobilní telefon, nejlépe se staženou aplikací Horská služba. Pokud užíváte léky, přibalte je pro všechny případy s sebou na svah.

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?