NEV-DAMA a.s.

Vydejte se s námi po stopách pěší turistiky

Vydejte se s námi po stopách pěší turistiky a poznejte zajímavou historii této pohybové aktivity spojené s poznáváním cizího prostředí.

Panenská příroda, čerstvý vzduch v plicích, vrcholky hor, liduprázdné pěšiny, desítky kilometrů v nohách a příjemná únava. Zní vám to povědomě a zároveň lákavě? Pak jste jistě fanouškem turistiky! Vydejte se s námi po stopách pěší turistiky a poznejte zajímavou historii této pohybové aktivity spojené s poznáváním cizího prostředí.

Co je to vlastně turistika?

Turistika je pohybová aktivita, která spočívá v časově omezeném cestování za poznáváním krás přírody, krajiny, cizích měst, pamětihodností a lidí či jejich kultury. Jde o zájmovou činnost, jež se stala trendem dnešní doby. Nejrozšířenějším typem turistiky je dle způsobu dopravy pěší turistika, nicméně svoje důležité místo zaujímá také cykloturistika, mototuristika, vodní a lyžařská turistika. Podle cílové oblasti nebo konkrétní činnosti dále dělíme turistiku např. na:

  • Horská turistika a alpinismus – výlety do hor
  • Městská turistika – poznávání měst
  • Agroturistika a ekoturistika – výlety do venkovských oblastí
  • Extrémní turistika – cestování do nebezpečných oblastí
  • Církevní turistika – poznávání náboženských památek a míst
  • Gastroturistika – cestování za kulinářskými zážitky
  • Enoturistika – cestování za vínem
Pár turistů


Historie turistiky ve světě

Za předchůdce turistiky můžeme považovat cesty poutníků do vzdálených míst, které měly většinou náboženský význam (např. poutě do Mekky, Santiaga de Compostela, Jeruzaléma, Říma apod.). Myšlenkové počátky dnešní turistiky nalezneme v dílech z období renesance od autorů, jako je např. John Locke nebo Jan Amos Komenský. Právě tito velikáni opěvovali význam pobytu v přírodě pro přirozený vývoj člověka.

Turistika tak, jak ji známe dnes, však začala vznikat až na konci 18. století. Počátky moderní turistiky souvisejí s pojetím romantismu, který vyzdvihoval krásy divoké nepoznané přírody a odlehlých tajuplných míst, což mělo za důsledek rozvoj lidské touhy po poznání cizího prostředí. Nejprve se vydávali na cesty učenci, umělci a šlechticové. Dostupnosti turistiky pro obyčejné lidi napomohl průmyslový rozvoj společnosti v 19. století a především rozvoj železniční dopravy, která umožňovala cesty do dalekých oblastí.

Postupně se začala na turisticky atraktivních místech stavět různá ubytovací zařízení pro turisty a vznikat hnutí organizující pěší výlety. Za turistikou se mířilo do přírody, hor i na nedělní výlety. Američané začali jezdit na daleké cesty do Evropy a turismu se velmi dařilo především v zemích, jako je Švýcarsko, Rakousko, Itálie a Francie. Turistika a cestování se stalo módou. Po rozšíření pěší turistiky následoval během 20. století také rozvoj cykloturistiky, mototuristiky a vodní turistiky. V poválečných letech pak vznikla masová turistika v podobě dovolených u moře a na horách tak, jak ji známe dnes.

Turistická trasa poblíž Matterhornu, švýcarské Alpy


Historie turistiky u nás

A jak to bylo s historií turistiky u nás? K rozvoji turistiky v českém prostředí dochází v průběhu 19. století. Organizací, která se zaobírala mimo jiné konáním různých výletů, byl Sokol. Velkým mezníkem v historii turistiky byl vznik samostatné turistické organizace, Klubu českých turistů (KČT), k němuž došlo 11. června 1888. Jeho předsedou byl zvolen známý český cestovatel a milovník přírody – Vojta Náprstek. KČT se zasadil o stavbu turistických chat v Čechách, o úpravu a značení turistických cest, tvorbu map atd. Klub českých turistů organizoval výlety nejen u nás, ale i do zahraničí.

Po první světové válce v českém prostředí docházelo k výraznému rozvoji turistiky, rozšířila se skautská a trampská hnutí. Klub českých turistů byl přejmenován na Klub československých turistů. Působení KČT bylo však výrazně omezeno v průběhu druhé světové války a mnohá hnutí zabývající se turistikou (např. Sokol a Junák) byla rozpuštěna. Po roce 1945 došlo k plné obnově činnosti KČT a dalšímu bouřlivému rozvoji turistiky. Netrvalo to však dlouho a roku 1948 byl KČT zrušen a jeho aktivity přesunuty pod státem kontrolovaný Československý svaz tělesné výchovy.

K obnovení činnosti Klubu českých turistů došlo roku 1989. Od tohoto revolučního roku se nám také otevřely hranice a spolu s nimi i možnosti poznání celého světa. Turistice tak již nic nestojí v cestě.

Turistická cesta v Montasio plateau, Sella Nevea, italské Alpy


Trendy současné turistiky

Cestování a turistika je dnes velmi populárním způsobem trávení volného času. Drtivá většina lidí tráví svoji pracovní dovolenou právě na cestách. Nejčastěji se vydáváme na hory, ale svoje významné místo si získaly také poznávací zájezdy, které mají k turistice jako takové nejblíže. Cestovní kanceláře nabízejí širokou nabídku dovolené, která uspokojí opravdu každého.

V současnosti dochází také k nárůstu individuální turistiky, jež je charakteristická především pro studenty a mladé lidi cestující nízkonákladově. Nižších nákladů docílí tito cestovatelé díky nákupům letenek či jízdenek v nejrůznějších akcích, nocování pod stanem nebo v hostelech a malému objemu svého cestovního zavazadla – většinou batohu. Právě z toho důvodu se pro ně vžilo označení „batůžkáři“.

Komfortnějším a bezpečnějším způsobem cestování však zůstávají zájezdy od cestovních kanceláří – ať už pobytové či poznávací, které jsou nabízeny za stále výhodnější ceny. Díky různým first minute a last minute nabídkám je tak pohodlná organizovaná turistika dnes dostupná téměř pro každého.

Turistika v okolí jezera Lago di Braies, Dolomity, Itálie


Pojeďte s námi za turistikou!

Pokud vás láká aktivní turistika s poznáváním krás přírody, procházkami v horách a kolem překrásných vodních ploch, doporučujeme vám jeden z našich zájezdů do Alp a k jezerům. Právě zde si užijete liduprázdné krajiny, úchvatných výhledů a nachodíte mnoho kilometrů. Tak neváhejte a zažijte tu pravou turistiku s Nev-Damou!

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?