NEV-DAMA a.s.

Výroba technického sněhu, pohled do budoucnosti a vše o zasněžování

Technický sníh (nesprávně umělý sníh) je fenomén poslední doby – bez zasněžování už bychom si lyžování snad ani neuměli představit. Podívejme se blíže na tajemství jeho výroby a využití.

 

Historie zasněžování

Jako první začali využívat technický sníh k pokrytí sjezdovek – kde jinde? – ve Spojených státech v 50. letech minulého století. V širším měřítku se novinka uplatnila již na olympiádě ve Squaw Valley (1960). Poté se sněžná děla začala objevovat i na starém kontinentu, v roce 1965 dokonce u nás (v obci Telnice na okraji Krušných hor). V současnosti zajišťují umělou výrobu sněhu v evropských horách tisíce sněžných děl. K nejvýznamnějším výrobcům patří společnosti Lenko, Technoalpin, ARECO, EuroSnow či SUFAG.

 

Výhody technického sněhu
+

  • Možnost lyžovat i v horších klimatických podmínkách
  • Lyžování i v níže položených areálech
  • Prodloužení lyžařské sezóny
  • Kvalitnější povrch sjezdovky
 

Nevýhody technického sněhu
-

  • Negativní dopad na krajinu
  • Vysoká spotřeba vody
  • Energetická náročnost
  • Hlučnost (v noci)
 

Rozdíl mezi technickým a přírodním sněhem

Technický sníh není úplně stejný jako sníh přírodní, ale není, zejména v obvyklé kombinaci se sněhem přírodním, ani „úplně jiný“. Mnohem větší rozdíly – v hustotě, vodní kapacitě, chování – mohou být mezi čerstvým sněhem prachovým a starým mokrým firnem.

Technický sníh

  • Způsob vymrzání krystalů: zvnějšku dovnitř
  • Teplota vymrzání: asi -9 až -4 °C
  • Doba vymrzání: max. 10 sekund
  • Velikost: 0,1 až 0,8 mm
  • Tvar krystalů: kulaté
  • Hustota: vysoká

Přírodní sníh

  • Způsob vymrzání krystalů: zevnitř
  • Teplota vymrzání: asi -12 °C
  • Doba vymrzání: i více než 10 sekund
  • Velikost: 0,2 až 5 mm
  • Tvar krystalů: pestrá paleta forem (vločky)
  • Hustota: nízká
 

Postup výroby technického sněhu

Princip výroby umělého sněhu je jednoduchý: voda se při ní mění v drobné ledové krystalky. Jejich kvalita roste s nižší teplotou a/nebo s nižší vlhkostí, neboť vzduch může z kapky vody lépe odvádět její vlhkost. Obě veličiny se navzájem ovlivňují, proto např. teplota -2 °C a vlhkost 20 % představuje stejné podmínky pro výrobu sněhu jako teplota -6 °C a vlhkost 90 %.

  1. Rozprašování vodní mlhy do proudu podchlazeného vzduchu z trysky děla.
  2. Při rozpínání směsi vody a stlačeného vzduchu se vzduch ochladí.
  3. Z vody vzniká ledový krystalek, na který se nabalují další kapičky vody.
  4. Vytváří se finální ledový krystalek.
  5. Výsledná hutná a mokrá hmota připomíná částečně slehlý, asi třídenní sníh přírodní.
 

Co ovlivňuje výrobu a kvalitu technického sněhu

Teplota a relativní vlhkost vzduchu: stoupající vlhkost zvyšuje nároky na chladný vzduch. V praxi to znamená, že v českých horách se teploty musí při obvyklé 100% vlhkosti držet něco pod 0 °C, zatímco v italských Alpách stačí při vlhkosti 30 % teplota i lehce nad nulou. Obecně lze říci, že výroba je závislá na minusové teplotě.

Čas k dozrání po dopadu na povrch: během něj sníh definitivně promrzá. Je-li doba nedostatečná a na sněhu se hned lyžuje, může vyloučená zbývající voda na povrchu zmrznout a vytvořit ledovou vrstvu.

Následné zpracování sněhu na svahu: pečlivá práce se sněhem včetně úpravy rolbou se výrazně podepisuje na celkové kvalitě lyžařského svahu.

 

Okénko do budoucnosti: zasněžování v jakýchkoliv teplotách

Nové zasněžovací systémy umí sníh vyrábět i při teplotách nad bodem mrazu a poskytovat venkovní lyžování po celý rok. Jde však o to, jak dlouho takový sníh vydrží. A jestli se ekonomicky vyplatí, neboť je velice drahý.

Technicky se jedná o tenké polámané destičky ledu, které se další distribucí a úpravou frézy sněžné rolby promění v drobné krystalky připomínající sypký zmrzlý sníh. Ideální je, aby taková vrstva dozrála a pokryla se běžným technickým sněhem.

První prototyp instalovali roku 2014 v německém Winterbergu, u nás funguje např. na Monínci. Takový systém představuje zvýšení pravděpodobnosti včasného otevření středisek, záchranu pro níže položené areály, zasněžení kriticky odtátých míst na sjezdovce i možnost lyžování při vyšších teplotách v zimě.

 

Zasněžovací systémy

Vlastnosti zasněžovacích systémů:

  • rozsáhlá infrastruktura (zdroj vody, vodní čerpadla, elektrické napájení),
  • plně automatizované, spouští se ihned při vhodných podmínkách,
  • stálá pozice děl (nebo přemisťování rolbou),
  • přizpůsobení meteorologické situaci (vítr atd.),
  • dostatečné množství děl, aby zasněžení celé sjezdovky proběhlo do 72 hodin.

 

Kdy se vyrábí technický sníh

Základ sjezdovky by měla tvořit hustší a mokřejší vrstva odpovídající podzimnímu sněhu, která se dobře zachytí, neodvane ji vítr a vytvoří tvrdý podklad. Vzhledem ke zmiňovaným nevhodným meteorologickým podmínkám v českých horách (vlhkost v prosinci a lednu 85–100 %) se většinou nepodaří vyrobit základovou vrstvu umělého sněhu včas – ideálně již v listopadu, jak se děje v řadě lyžařských středisek v Alpách. Největší problém představuje nedostatek přírodního sněhu během zimy, kdy jsou areály nuceny dosněžovat třeba i za provozu a tomu pak odpovídá nižší kvalita sněhu.

Kdo si tedy chce zalyžovat na kvalitním (byť technickém) sněhu, měl by vyrazit do střediska, které provoz zahájilo po období mrazivého a suchého počasí (ideálně bez inverze) trvajícím alespoň 1 týden. V Alpách se takové počasí samozřejmě vyskytuje mnohem častěji než u nás.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?