NEV-DAMA a.s.

Korsika na talíři: ochutnejte tradiční speciality korsické kuchyně

Divoká a nespoutaná – tak se většinou popisuje Korsika. Korsika je ale také gurmánským rájem, kde se míchají a prolínají vlivy všech dobyvatelů, kteří Korsiku v její historii ovládali. Na Korsice se dá dnes najít všechno, po čem srdce gastronoma touží.

Kaštany

O tom, jaký význam mají kaštany pro obyvatele Korsiky, svědčí korsické pivo Pietra. Hádáte dobře, vaří se z kaštanů a vůbec není špatné. Po staletí byly kaštany hlavním jídlem chudých. Dnes jsou základem korsické kuchyně, mele se z nich vynikající bezlepková mouka a peče všechno možné. Nejznámějším výrobkem je pulenda, korsický chléb vyrobený z kaštanové mouky, vody a soli. Konzistencí připomíná spíš velký knedlík, na stůl se nosí horký a krájí se drátem.

Beignet – koblihy z kaštanové mouky

Korsická sušená šunka coppa

Uzeniny

To, co dělá ostrovu gastronomickou pověst, jsou ovšem korsické uzeniny. Připravují se z místních polodivokých černých prasat „porcu nustrale“, která se živí a volně pobíhají v lesích. Složení jejich potravy se spoustou kaštanů, žaludů a divokých bylin, tzv. maquis, dodává masu nezaměnitelné aroma.

Coppa je sušená šunka z korsických prasat (název získala podle označení krku - Coppino). Vykostěná krkovice se nasolí, suší a pak zraje 5 měsíců. Chutí připomíná parmskou šunku, ale znalci tvrdí, že je nesrovnatelně aromatičtější

Ještě slavnější korsickou uzeninou je figatellu, suchá zatočená klobása z masa a vepřových jater. Grilovaná na dřevěném uhlí, s čerstvým chlebem, čočkou nebo bramborami, případně pulendou, je excelentní.

Mořské plody

Korsika oplývá plody moře.

Ústřice se na východním pobřeží ostrova chovají už od římských dob a kdo neochutnal humry z rybářského přístavu v Centuri, jako by nebyl na Korsice. Centuri na severním cípu ostrova Cap Corse je nejdůležitějším rybářským přístavem humrů ve Francii.

Zážitkem jsou i mušle na korsický způsob, připravované se šalotkou, bílým vínem, smetanou, silným korsickým ovčím sýrem, korsickou šunkou a olivovým olejem. Čirá radost.

Mušle na korsický způsob

Koláč fiadone ze sýra brocciu

Sýry

Korsické sýry jsou silné, aromatické (jako všechno na Korsice) a rozmanité.

Ikonický je sýr Brocciu – syrovátkový sýr z ovčího nebo kozího mléka, podobný italskému sýru Ricotta. Brocciu se konzumuje čerstvý, ale může zrát i několik týdnů. Korsičané ho používají i do sladkostí, kterým dodává originální chuť. Například fiadone – koláč vyrobený ze sýra brocciu, vajec, cukru a citrónové kůry, anebo beignet – koblihy z kaštanové mouky plněné ovčím sýrem.

Sladkosti

Korsičané milují sladké. Samozřejmě že i sladkosti často obsahují sýr nebo kaštanovou mouku.

Oblíbené jsou crépes (palačinky), flan (příbuzný pudinku) z kaštanové mouky nebo canistrelli, tvrdé sušenky z pšeničné nebo kaštanové mouky, s mandlemi, ochucené citronem, anýzem nebo rozinkami.

Oblíbené sušenky canistrelli

Vinice v Patrimonio

Víno

Korsická vína vděčí za svou silnou identitu vinařské tradici, která sahá až do starověku, kdy se Korsika pro Řeky jmenovala Kallisté. Řekové vyráběli víno v nížině východního pobřeží už šest století před naším letopočtem.

Dnes je na Korsice 8 AOC oblastí (Apellation ďOrigine Controlée – oblast s kontrolovaným původem).

Nejznámější korsická odrůda, červené Nielluccio, která je základem nejslavnějšího korsického vína Patrimonio, vyniká vůní červeného a černého ovoce s lehkými tóny koření a vanilky. Hlavní bílou odrůdou je Vermentino s květinou vůní a chutí mandlí a jablek.

Dopřejte si s námi lahodnou dovolenou na Korsice!

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?