NEV-DAMA a.s.

Tip na čtyřdenní trek v italských Dolomitech jen 400 km z ČR

Vydejte se s naším produktovým manažerem Martinem po stopách skrytých koutů Dolomit a inspirujte se na váš trek v Dolomitech.

Náš produktový manažer pro Itálii – Martin Holý – žije svojí prací. Italské Alpy jsou jeho srdcovou záležitostí už od konce devadesátých let, kdy díky zajímavé pracovní zkušenosti v Miláně měl možnost během šesti let procestovat ve svém volném čase alpský hřeben od Valle d´Aosta na západní straně Itálie až po Dolomity na východě. A právě Dolomity Martinovi učarovaly nejvíce, jde o skvělé místo pro aktivní letní dovolenou, kde si odpočinete od starostí běžných dnů. Vydejte se s Martinem po stopách skrytých koutů Dolomit a užijte si panenskou horskou přírodu, čerstvý vzduch a božský klid.

Jen vy a hory – krásy toulání kolem štítů Dolomit

Doporučuji vám čtyřdenní trek do Dolomit po horských chatách, jenom se spacákem a pár věcmi na převlečení. Můj tip je národní park Tre Cime (ze strany údolí Alta Pusteria s německým názvem 3 Zinnen), nejbližší oblast Dolomit při cestě autem z České republiky.

Den č. 1: start a první fotky z vrcholků

Výchozím bodem je horské městečko San Candido, kde můžete nechat auto bez poplatků na veřejném parkovišti a vyrazit směrem k horské chatě Rifugio Tre Scarperi, kde vás čeká první noc. Pokud jako váš startovací bod zvolíte nedalekou vesničku Sesto (také zde lze zdarma parkovat), čeká vás ne nijak zvlášť dlouhá trasa, necelých deset kilometrů, ale i tak počítejte s třemi a půl až čtyřmi hodinkami chůze.

Začíná se prudkým stoupáním na místní výletní kopec Haunold (1 500 m n. m.), ze kterého vás okouzlí nádherné výhledy do údolí Alta Pusteria na jedné straně a na dolomitské štíty na straně druhé. Panoramatické fotky jsou tady povinností! Pak už začnete klesat krásnou a pohodovou lesní cestou směrem k horské chatě. Potěší vás příjemné posezení na terase, menší stádo lam, které zde chovají, a také výborná večeře s místními specialitami.

Den č. 2: konečně Tre Cime na vlastní oči!

Druhý den vás čeká asi nejnáročnější trasa, proto je lepší dlouho neponocovat. Ráno se brzy vstává a vyráží vzhůru směrem k chatě Rifugio Pian di Cengia. Pokud zvolíte trochu delší a odlehlejší trasu přes Passo Grande dei Rondoi (2 289 m n. m.), bude vám odměnou naprostá samota a klid. Po výstupu do průsmyku se vám otevřou krásné výhledy na jižní část Dolomit a především symbol tohoto národního parku – tři horské štíty s názvem Tre Cime di Lavaredo, zřejmě nejvíce fotografovaný skalní útvar celých Dolomit.

Následující úsek trasy už vede po vrstevnici a Tre Cime máte pořád na očích. Značená trasa vás přivede k chatě Rifugio Locatelli, která leží prakticky na úpatí těchto vrcholů. Tady si můžete chvíli odpočinout a pak už je před vámi závěrečné stoupání kolem horských jezer. Za necelou hodinu a půl jste v cíli – Rifugio Pian di Cengia. Na terase nejvýše položeného rifugia široko daleko (2 528 m n. m.) si užijete zasloužené občerstvení a odpočinek a po večeři také tvrdý spánek po náročném dni ve vysoké nadmořské výšce.

Fotky z treku po Dolomitech

Den č. 3: benátské Dolomity a zasloužené místní dobroty

Třetí den je na programu ne příliš náročný okruh s ubytováním v nedaleké chatě Rifugio Comici, takže ráno následuje sestup do této chaty, uložení baťohu a další výšlap pak už je bez zátěže. Přes průsmyk Forcella Giralbla můžete sejít k chatě Rifugio Carducci a pokochat se nádherným výhledem na benátskou část Dolomit.

Dále pak lze pokračovat buď po nové zajištěné „ferratě“ Croda dei Toni, nebo se vrátit zpět do průsmyku a zvolit okružní trasu po značené trase. Obě varianty vás nakonec přivedou opět k chatě Pian di Cengia. Závěrečný sestup do chaty Comici je už víceméně odpočinkový. I třetí den vás čeká typická místní večeře, příjemné posezení a nocleh ve společných noclehárnách.  

Den č. 4: z vysokohorského opojení zpět do reality

Poslední den treku už není kam pospíchat, užijte si v klidu u snídaně ranní vysokohorskou atmosféru. Pak už vás čeká jen cesta zpět do údolí, opět se vrátíte do zalesněných ploch a za necelé tři hodinky jste zpátky u auta. Možná se budete po těch pár dnech nahoře cítit trochu unavení, ale bude to příjemná únava s pocitem skvěle prožité dovolené. A hlavně budete mít spoustu zážitků, které vás nabijí energií na několik měsíců dopředu.

Autor textu a fotografií: Martin Holý

Objevte s námi krásy Dolomit

Vyberte si z ubytovacích zařízení v okolí doporučené trasy.

květen 2024

červen 2024

červenec 2024

srpen 2024

září 2024

říjen 2024

  • květen 2024
  • červen 2024
  • červenec 2024
  • srpen 2024
  • září 2024
  • říjen 2024

Martin Holý

Product Manager NEV-DAMA

Itálii objevil již začátkem devadesátých let, kdy se jeho rodina přestěhovala do Říma za pracovními povinnostmi. Měl tak možnost poznat život i turistické zajímavosti zejména střední a jižní Itálie a po absolvování bakalářského studia na jedné z místních univerzit se vrátil do Prahy k dokončení studií na Univerzitě Karlově. Díky této krátké životní etapě byla jeho pracovní kariéra ovlivněna výrazným zaměřením na Itálii, po sbírání zkušeností na obchodním oddělení italského velvyslanectví v Praze byl koncem 90. let pověřen založením a vedením zahraniční kanceláře CzechTrade v Miláně. Po této šestileté zkušenosti se vrátil do Prahy, kde pokračoval v dalších pracovních pozicích spojených s Itálií, až se v roce 2017 stal součástí týmu NEV-DAMA.                 

„Pokud je pro vás práce zároveň i koníčkem, daří se vám daleko lépe a osobitěji předávat zkušenosti a poznatky z teritoria, které dobře znáte a máte jej rádi. Spousta krásných míst zůstává pro většinu z nás stále ještě někde ukryta, ať už na horách či u moře. Je proto naším posláním tyto informace klientům předávat tak, aby mohli prožít dovolenou podle svých představ.“

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?