NEV-DAMA a.s.

Tipy na výlety u Halštatského jezera obrazem

Náš webový guru Filip je vášnivý cestovatel a skvělý fotograf. Jeho fotky z dovolené v okolí rakouského Halštatu se nám tak zalíbily, že jsme se rozhodli z nich vytvořit fotočlánek. Prohlédněte si nejhezčí fotky, které si Filip přivezl z výletů kolem Halštatského jezera, a inspirujte se na vaši dovolenou.

Halštatské jezero, německy Hallstätter See, se nachází v Horním Rakousku v oblasti Solné komory pod masivem Dachsteinu. Tato oblast je perfektní pro aktivní dovolenou plnou pěší, cyklo či vysokohorské turistiky v nádherném prostředí. Ať už vás lákají nenáročné procházky, dobrodružnější horské túry a zajištěné cesty (ferraty) nebo si představujete výlety v sedle kola, u Hallstätter See najdete krásné turistické a cyklistické trasy, kde potkáte minimum lidí. Aktivní zde můžete být nejenom na souši, ale i na vodě. Oblast je ideální pro rybaření, potápění, plavby lodí, canyoning, kayaking, rafting i další vodní sporty a koupání v horských jezerech.

Koupání v ledovcových jezerech

Halštatské jezero

Hallstätter See je alpské ledovcové jezero s rozlohou přibližně 13,5 km². Díky hloubce 125 metrů a průzračné vodě láká především fanoušky potápění. Na Halštatském jezeře si můžete kromě osvěžujícího koupání užít také projížďky na lodičkách, kajaku či šlapadle nebo okružní plavbu parníkem.

 
Halštatské jezero

Gosauseen

V údolí Gosautal v oblasti Dachstein West se nad obcí Gosau nacházejí tři úchvatná jezera s názvem Gosauseen, na jejichž hladině se zrcadlí impozantní Dachsteinský masiv. I tady se můžete vykoupat, a to navíc bez davů turistů. V okolí jezer je mnoho kilometrů tras různých stupňů náročností pro pěší i cyklisty, ze kterých se naskýtají nádherné výhledy.

 
Gosausee

Dalšími jezery v oblasti, které svojí čisťounkou vodou s kvalitou pitné vody přímo vybízejí ke koupání, jsou Grundlsee v obklopení lesů a impozantních skalních masivů a Altausseer See na úpatí hory Loser ležící východně od Halštatského jezera.

Halštat

Malebné městečko Halštat (německy Hallstatt), na břehu Halštatského jezera je díky své kráse a umístění Mekkou fotografů. Aby ne, upravené domky s muškáty pod impozantními skalami, některé z nich postavené na kůlech na jezeře, nabízejí skvostné panorama. Až ulovíte pár snímků na Instagram, udělejte si výlet po zajímavých místech Halštatu. Navštivte městské muzeum s archeologickými nálezy, místní kostnici s obrovskou sbírkou lebek a zdejší kostelík.

 
Vyhlídka nad Halštatem
 
Vyhlídka nad Halštatem
 
Stupňovitě vystavěné domy, Halštat
 
Domy na kůlech
 
Halštat
 
Centrum Halštatu

Kromě Halštatu stojí za vidění také blízká lázeňská městečka Bad Goisern a Bad Ischl. Druhé zmíněné si oblíbil už František Josef I.

Solné doly

Skoro povinným výletem u Halštatského jezera je návštěva nejstaršího solného dolu na světě Salzwelten, který se nachází přímo nad Halštatem. Můžete si k němu vyšlápnout po svých nebo se nechat vyvézt lanovkou. Prohlídka solných dolů trvá asi 90 minut a užijete si během ní 60 metrů dlouhou hornickou skluzavku. Že neumíte německy? Nevadí, k dispozici je audio průvodce v češtině.

Lanovkou na horu Krippenstein s návštěvou jeskyní

Nejen milovníkům horských túr se bude líbit výlet na horu Krippenstein z Obertraunu u Halštatského jezera. Výškový rozdíl 1 500 metrů můžete zdolat po svých nebo lanovkou. Užijete si nádherné výhledy z vyhlídkové platformy 5 Fingers a po cestě i návštěvu dvou obřích jeskyň (Ledová a Mamutí).

 
Na hoře Krippenstein
 
Lanovka na Krippenstein
 
Pohled na vyhlídku 5 Fingers
 
Výhled od 5 Fingers
 
Ledová jeskyně
 
Ledová jeskyně

Tauplitzalm: největší krajina jezer

Tauplitzalm ležící asi 40 km východně od Halštatu je největší středoevropská náhorní plošina se šesti horskými jezery. Oblast doporučujeme na výlet od Halštatského jezera pro všechny milovníky přírody, vysokohorské turisty i horolezce – nachází se zde náročnější i méně náročné turistické trasy podél jezer, ferrata Gamsblick a hlavně působivé panoramatické výhledy, alpské louky a čistý horský vzduch.

 
 
 
 

Ursprungalm: když vám okolí Halštatu nebude stačit

Ursprungalm je naším dalším tipem na výlet od Halštatského jezera, tentokrát však už o něco vzdálenějším – oblast se nachází cca 80 km jižně od Halštatu. Jde o nádhernou přírodní lokalitu vhodnou pro pěší túry různých náročností i vyjížďky na horských kolech v krajině křišťálových jezer, horských luk a vrcholků.

 
 
 
 

Autor fotografií: Filip Rytych

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?