NEV-DAMA a.s.

Jak správně vybrat lyžařské vybavení na hory?

V jednom z předchozích článků jsme se věnovali problematice výběru sjezdových lyží. Dnes se zaměříme na další nezbytnou výbavu potřebnou pro lyžování. Sezóna zimních dovolených se blíží, takže je právě nyní nejvyšší čas začít pomýšlet na pořízení kvalitního lyžařského vybavení. Poradíme vám, jak správně vybrat lyžařské hůlky, boty, brýle, helmu i chrániče.

Overhead view of ski accessories.jpg

Jak vybrat lyžařské hůlky

Důležitou součástí lyžařského vybavení na hory jsou lyžařské hůlky.

Délka

Zásadním parametrem při výběru lyžařských holí je jejich délka. Jak zjistit, jaká délka holí je pro vás vhodná? Existuje několik pomůcek, kterými se doberete ideální délky lyžařských holí pro vaši postavu.

  1. Ve stoje uchopte obrácenou hůl madlem směrem k zemi pod talířkem neboli kroužkem – vaše předloktí by mělo být ve vodorovné poloze či mírně skloněné k zemi.
  2. Vydělte vaši tělesnou výšku hodnotou 1,4 nebo naopak vynásobte hodnotou 0,72.
  3. Od vaší výšky odečtěte 50 cm.

Materiál

Lyžařské hole se vyrábějí z hliníku, karbonu nebo z kompozitních materiálů. Při volbě materiálu záleží především na množství finančních prostředků, které chcete do holí investovat. Hliníkové hole bývají výrazně levnější než karbonové. Jejich výhodou je odolnost, nevýhodou naopak vyšší hmotnost. Karbonové hole jsou oproti těm hliníkovým o poznání lehčí, ale také křehčí.

Madlo

Doporučujeme vám volit lyžařské hůlky s ergonomickými madly z materiálů, které jsou protiskluzové a tepelně izolují. Důležité je vyzkoušet před nákupem, zda se vám madlo dobře drží a padne vám do ruky.

Talířky

Talířky vybírejte s ohledem na to, kde plánujete lyžovat. Na upravenou sjezdovku se hodí malé talířky, zatímco do hlubokého sněhu jsou vhodné větší talířky. Výhodou je, že většina lyžařských hůlek se dnes již dodává s několik velikostmi talířků a lze je snadno vyměnit za jiné.

Skiing in mountains.jpg

Na co se zaměřit při výběru lyžařských bot

Kategorie lyžařských bot

Při výběru lyžařských bot si nejprve ujasněte, jaké disciplíně a stylu lyžování se budete nejčastěji věnovat. Podle toho si vyberte z následujících typů lyžařských bot:

  • sjezdové – ideální pro lyžování na upravené sjezdovce,
  • allmountain – vhodné i mimo upravené sjezdovky (sportovně rekreační pojetí jakékoliv lyžařské disciplíny).

Na základě vašich lyžařských dovedností následně zvolte, zda jsou pro vás vhodné boty:

  • rekreační,
  • sportovní,
  • závodní.

Na toto rozdělení má vliv především tvrdost skeletu, která je udávaná tzv. flex indexem:

  • 40-60 – nejměkčí lyžařské rekreační boty vhodné pro nenáročné lyžařky s nízkou hmotností,
  • 60-80 – rekreační boty ideální pro lyžaře s nízkou hmotností,
  • 80-100 – boty vhodné pro rekreační lyžaře s vyšší hmotností a sportovní lyžařky,
  • 100-120 – boty ideální pro sportovní lyžaře,
  • cca 130 – závodní boty pro lyžařky a náročné sportovní lyžaře,
  • cca 150 – závodní boty vhodné pro nejnáročnější lyžaře.

Pozor na to, že flex index může být dosti nepřesný, jelikož každý výrobce ho určuje dle vlastních kritérií. Obecně lze říci, že měkčí lyžařské boty bývají méně kvalitní než ty tvrdší. Lyžaři jim však často dávají přednost z důvodu pohodlí a tolerance k případným chybám. Tvrdší lyžařské boty však poskytují efektivnější a přesnější přenos síly a pohybu na lyže.

Velikost

Podstatným parametrem při výběru lyžařských bot je samozřejmě jejich správné velikost. Počítejte s tím, že každá lyžařská bota se během několika dní prošlápne a zhruba o půl čísla až jedno číslo se zvětší, jelikož materiál povolí. Je proto vhodné volit lyžařské boty o jedno číslo menší, než je vaše obvyklá velikost bot.

Při zkoušení lyžařských bot byste měli cítit snesitelný dotyk vašeho palce se špičkou botičky. Velikost lyžařských bot si otestujte také ve skeletu bez botičky. V momentě, kdy se váš palec dotýká skeletu, zjistěte, kolik místa zbývá mezi vaší patou a skeletem. Pro dobře usazenou nohu je vhodné místo o velikosti cca 1-1,5 cm. Podobně zjistěte také šířku – ideální je zhruba 1,5–3 mm na každé straně.

Tip: doporučujeme do bot pořídit individuálně tvarované vložky, které nohu lépe podepřou.

Close up of skier's boots and skies from unusual angle.jpg

Jak vybrat helmu na lyže

Velikost

Přilba na lyže je dnes již nezbytnou součástí kvalitního lyžařského vybavení. Chrání proti úrazu, ale i chladu a povětrnostním podmínkám. Nejdůležitější je, aby lyžařská helma správně padla i bez zapnutí pásku, který nesmí suplovat přesné usazení přilby na hlavě. Nezapomeňte si ještě před nákupem vyzkoušet helmu spolu s lyžařskými brýlemi. Prostor mezi horní hranou brýlí a helmou by neměl být ani příliš velký (chlad na čelo), ani příliš malý (nasávání vlhkosti do krycího molitanu).

Tip: pokud chcete, aby vám helma na lyže opravdu dobře seděla, vyberte si některý ze způsobů možnosti přizpůsobení tvaru helmy hlavě. Např. technologie VACO Autofit umožňuje vakuové tvarování helmy podle vaší hlavy, díky kterému vám helma padne jako ulitá a dokonce ji lze znovu přetvarovat.

Základní typy lyžařských helem

Při výběru helmy na lyže můžete sáhnout po plné helmě se skořepinou překrývající uši (full-shell), po helmě s odnímatelnými měkkými kryty uší (half-shell), která se díky své nízké hmotnosti a vyššímu pohodlí těší stále větší oblibě nebo po helmě integrální, jejíž součástí je i chránič brady a čelisti.

Dle použité technologie se helmy dělí na in-mold a injected (sendvič). Častější jsou dnes lehčí helmy s technologií in-mold, které jsou vyrobeny z vnitřní vrstvy stlačeného polystyrenu, jež je spojena s vnější nárazuvzdornou skořepinou. Nevýhodou in-mold helem je deformace polystyrenu v případě tvrdšího nárazu a tedy následná nutnost výměny helmy. Injected helmy mají oproti in-mold vyšší životnost, jelikož jsou vyráběny vstřikováním speciální pěny do vnější skořepiny, která náraz rovnoměrně distribuuje po celé ploše helmy. Jejich nevýhodou je však vyšší hmotnost.

Systémy umožňující rotaci hlavy

Pro co nejvyšší ochranu mozku je důležité, aby po nárazu byla hlavě umožněna rotace uvnitř helmy, což zmírní sílu nárazu. Z toho důvodu existuje systém MIPS, který umožní rotaci díky kluzné vrstvě pod výstelkou přilby. Dnes se využívá také novější systém Spin, u něhož rotaci zajišťují gelové body, jež propojují skořepinu s výstelkou.

Jaké lyžařské brýle

Nedílnou součástí lyžařského vybavení na hory jsou brýle, jež zlepšují vidění při špatných povětrnostních podmínkách, chrání oči před škodlivým UV zářením a nečistotami.

Zorník

Nejdůležitějším kritériím při výběru lyžařských brýlí je zorník. Existují různé typy zorníků, které se liší propustností světla (čiré, tmavé, zrcadlové) a zabarvením. Ztmavující zorníky (šedá, hnědá barva) jsou vhodné pro jasné a slunečné počasí, zatímco rozjasňující zorníky (žlutá, oranžová barva) pro špatné povětrnostní podmínky. Při výběru mezi plochými a sférickými zorníky dejte přednost těm druhým, jelikož nezkreslují a zajišťují lepší periferní vidění. Samozřejmostí je vybavení brýlí proti zamlžování, které zajišťují dvojité zorníky. Pokud se hodně potíte, pořiďte si brýle s lepším odvětráváním.

Velikost

Velikost brýlí jednoduše vyberete jejich vyzkoušením společně s helmou. Brýle musí dobře sedět a nesmí nikde tlačit. Mnoho výrobců již dnes nabízí brýle v několika velikostech. Samozřejmostí je rozdělení brýlí dle velikosti na dětské, dámské a unisex.

A mountain range reflected in the ski mask.jpg

Jak vybrat chrániče na lyžování

Lyžařské chrániče nepatří k základní lyžařské výbavě na hory, nicméně vzhledem k bezpečnosti je doporučujeme pořídit nejen freestylerům a freeriderům, ale i klasickým lyžařům, jelikož na sjezdovce vás může potkat cokoliv.

Existují chrániče pánve, kostrče a boků (tzv. kraťasy) a páteře (tzv. páteřáky). Nejdůležitějším kritériem při výběru lyžařských chráničů je to, aby dobře padly a „necestovaly“ po těle. Zároveň vás však nesmějí omezovat v pohybu nebo působit nepříjemný tlak. Chrániče si před zakoupením proto pečlivě vyzkoušejte. Zaměřte se také na jejich prodyšnost. „Páteřáky a kraťasy“ by měly fungovat v symbióze, někdy je možné je sepnout, což oba chrániče lépe usadí na těle. Lyžařské chrániče mohou být pro vaši bezpečnost k nezaplacení, proto doporučujeme zvolit renomovanou značku, jež garantuje optimální funkčnost a poctivý produkt, než hledět na peníze a pořídit chrániče neznámé značky.

Tip: pokud vám nejsou lyžařské chrániče pohodlné, vyzkoušejte tzv. chytré chrániče - ochranné prvky integrované do lyžařského oblečení či prádla z materiálu d3o, které jsou oproti chráničům měkké a poddajné, ale při nárazu absorbují sílu, jež by se jinak dostala k vašemu tělu.

Bude vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?