NEV-DAMA a.s.

Jeďte na hory autem do Francie připraveni

Skvělé sněhové podmínky, nejlepší možnosti lyžování ve volném terénu a výjimečné sjezdovky s perfektní dostupností přímo od hotelu – to jsou hlavní důvody, proč je Francie u lyžařů tak oblíbená. Ať už zamíříte do nejrozsáhlejší lyžařská oblasti na světě Les Trois Vallées, do areálu Tignes - Val d´Isère s nálepkou jednoho z nejkrásnějších lyžování na světě, do populárního střediska Alpe d’Huez nebo do jiného z nespočtu oblíbených francouzských středisek, čeká vás fantastická zimní dovolená. Musíte pouze překonat cestu, která je o něco delší než do Rakouska či na sever Itálie. Poradíme vám, na co se připravit.

Tignes, Francie


Co mít s sebou?

Co byste neměli před cestou autem na hory do Francie rozhodně zapomenout doma:

  • řidičský a občanský průkaz,
  • technický průkaz vozidla,
  • zelenou kartu, případně doklad o připojištění vozidla,
  • Evropský průkaz zdravotního pojištění, případně doklad o cestovním pojištění,
  • formulář záznamu o dopravní nehodě,
  • povinnou výbavu vozidla – reflexní vestu a výstražný trojúhelník (přestože ve Francii není povinná lékárnička, v Rakousku a Německu do povinné výbavy patří),
  • zimní pneumatiky / sněhové řetězy – ve Francii jsou povinné pouze tam, kde to vyplývá z dopravního značení (pokud to však vyžadují povětrnostní podmínky, zimní pneumatiky musíte mít, jelikož v Rakousku a Německu jsou povinné),
  • autosedačku – pro děti do 10 let (v případě cesty přes Rakousko počítejte s tím, že autosedačka je povinná pro děti do 14 let, které jsou menší než 150 cm, v Německu platí tato povinnost pro děti do 12 let menší než 150 cm).

Jak naplánovat trasu?

To, jakou zvolíte trasu cesty do francouzských Alp, samozřejmě záleží na vaší výchozí a cílové destinaci. Jednou z nejoblíbenějších cest autem do Francie na hory je z důvodu neexistence dálničních poplatků v Německu cesta přes Rozvadov, Německo a následně podél švýcarských hranic. Pokud je pro vás lepší jet přes Švýcarsko, Rakousko nebo Itálii, počítejte s dálničními poplatky (ať už v podobě známky v Rakousku a Švýcarsku či mýta v Itálii) a případně i s poplatky za průjezd některých tunelů. Doporučujeme vám přečíst si článek s informacemi k cestě autem do rakouských Alp.

Trasu plánujte také s ohledem na aktuální sněhovou situaci. Mnohé horské průsmyky a silnice jsou v zimním období uzavřeny. Doporučujeme využít navigační aplikace (např. Waze či Mapy Google), které zohledňují zmíněné uzavírky horských průsmyků, varují vás před zácpami a navrhnou alternativní objízdné trasy.

Uzavřené horské průsmyky

Jaké uzavírky horských průsmyků se vás mohou týkat na vaší cestě autem na hory do Francie?

Průsmyk Trasa Přibližné období uzavírky
Col de l'Iseran Val-d'Isère - Lanslebourg Říjen až červen
Col du Mont Cenis Modane - Susa Listopad až květen
Col du Galibier Valloire - Briançon Říjen až červen
Col du Lautaret Grenoble - Briançon Nepravidelně
Col du Petit Saint-Bernard Bourg-St-Maurice - Courmayeur Říjen až červen
Col des Aravis La Clusaz - Flumet Listopad až březen
Col d'Izoard Briançon - Château Queyras Říjen až červen
Col de Vars Vars - Barcelonnette Prosinec až březen
Col de Larche Barcelonnette - Cuneo Nepravidelně
Col de Restefond Barcelonnette - St-Étienne-de-Tinée Říjen až červen
Col d'Allos Barcelonnette - Colmars Listopad až červen
Col de la Cayolle Barcelonnette - Guillaumes Listopad až květen


Na kolik vás vyjde cesta autem do Francie?

Při cestách autem do francouzských Alp musíte počítat s náklady na dálniční poplatky, placené tunely a samozřejmě pohonné hmoty. Na kolik tyto položky ve Francii vyjdou?

Dálniční poplatky ve Francii

Za průjezd francouzských dálnic se hradí mýtné. Jeho výše závisí na ujeté vzdálenosti a pohybuje se kolem 9 EUR za 100 km. Mýtné se hradí hotově nebo platební kartou při výjezdu z dálnice.

Pro zjištění přesné ceny mýtného doporučujeme použít plánovač tras na autoroutes.fr.

Dálniční poplatky v tranzitních zemích

Německu se o dálniční poplatky zatím starat nemusíte. V Rakousku se průjezd dálnic hradí formou známky, která v roce 2023 činí 9,90 EUR na 10 dní. Obdobně je tomu ve Švýcarsku, kde však lze zakoupit pouze roční dálniční známka, a to za 42 EUR. V Itálii se hradí mýtné, které vychází zhruba na 7-8,50 EUR za 100 km.

Lautaret Pass

Placené tunely

Kromě dálnic se můžete po cestě na hory do Francie setkat také s poplatky za průjezd horských tunelů, které jsou v roce 2022 následující:

Tunel Poplatek za zpáteční cestu Platnost zpátečního lístku
Frejus 64,20-65,30 € 7 dní
Mont Blanc 64,20-65,30 € 7 dní


Pohonné hmoty ve Francii

Cena benzínu se ve Francii aktuálně* pohybuje kolem 39,20 Kč za litr a cena nafty okolo 42,40 Kč za litr. Doporučujeme tedy vyjet z ČR s plnou nádrží a případně dotankovat v Rakousku, kde jsou pohonné hmoty levnější (pozor, ceny pohonných hmot se liší v závislosti na umístění čerpací stanice, dálniční čerpací stanice jsou zpravidla dražší než ty mimodálniční):

Země Cena za 1 l benzínu Cena za 1 l nafty
ČR 36,50 Kč 37,90 Kč
Francie 39,20 Kč 42,40 Kč
Itálie 39 Kč 40,70 Kč
Německo 41 Kč 44,10 Kč
Rakousko 35,30 Kč 40,10 Kč
Švýcarsko 43,80 Kč 50,70 Kč

*Data k lednu 2023


Na co dát na francouzských silnicích pozor?

Rychlost

Rychlostní limity ve Francii jsou:

  • v obci: 50 km/h,
  • mimo obec: 90 km/h (obousměrné silnice bez dělící ochrany 80 km/h),
  • na rychlostních silnicích: 110 km/h,
  • na dálnici: 130 km/h.

Pokud panují špatné povětrnostní podmínky (déšť, sněhové přeháňky), snižuje se maximální povolená rychlost na dálnicích na 110 km/h a na ostatních silnicích na 80 km/h (mimo obec). Takto snížené rychlostní limity platí také pro řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz méně než 2 roky. V případě, že je mlha a viditelnost menší než 50 m, je maximální rychlost na všech silnicích včetně dálnic 50 km/h.

Rychlostní limity doporučujeme striktně dodržovat, jinak riskujete vysoké pokuty. Pokud rychlost překročíte o více než 50 km/h, stoupají pokuty do řádů několika tisíc euro a hrozí vám tříletý zákaz řízení.

Alkohol

Ve Francii je povoleno řízení s max. 0,5 promile alkoholu v krvi. Povinnost mít v autě alkohol tester byla zrušena.

Svícení

Přestože denní svícení není ve Francii povinné, je celoročně doporučené. Při snížené viditelnosti je nutné mít rozsvícena potkávací světla.

Do Francie na hory autem

Důležitá telefonní čísla

Doufáme, že se vaše cesta autem na zimní dovolenou do francouzských Alp obejde bez komplikací, pro všechny případy si však zapamatujte důležitá telefonní čísla na složky integrovaného záchranného systému ve Francii.

  • Tísňová linka: 112
  • První pomoc: 15
  • Policie: 17
  • Hasiči: 18

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?