1. Nev-Dama.cz
  2. Kam vyrazit
  3. Kam na lyže do Itálie? Zkuste Plose!

Kam na lyže do Itálie? Zkuste Plose!

Pátek, 9.6.2023

Mezi českými lyžaři nenajdete pravděpodobněji oblíbenější jihotyrolskou lyžařskou destinaci, než je 2465 metrů vysoká hora Monte Plose, tyčící se nad Brixenem (italsky Bressanone). Díky své snadné přístupnosti, ale i nezpochybnitelným lyžařským kvalitám s ní může v počtu návštěvníků z ČR soutěžit snad jen nedaleký Kronplatz. Podívejte se, proč jet za lyžováním do Itálie právě na Plose a zjistěte vše, co by se vám k zimní dovolené mohlo hodit.

Plose – Jochtal – Gitschberg – trio kvalitních skiareálů


Plose spadá do lyžařské oblasti prezentující se od roku 2020 pod novým názvem Gitschberg Jochtal – Brixen / Rio Pusteria – Bressanone (dříve Údolí Isarca – italsky Valle Isarco, německy Eisacktal), jež je jednou z 12 součástí největšího evropského lyžařského komplexu - Dolomiti Superski s více než 1250 kilometry sjezdovek. Údolí Isarca (pojmenované podle řeky tekoucí od Brennerského průsmyku do Bolzana, kde se vlévá do Adiže) nabízí kromě Plose i další 2 nadmíru kvalitní a téměř srovnatelné (oba mají po nedávném vzájemném propojení 55 kilometrů tratí) skiareály – Gitschberg a Jochtal, které jsou oba od Brixenu vzdáleny 17 km. Nabízejí zajímavou možnost zpestření lyžování na Plose v rámci jednoho skipasu, po vzájemném propojení se posunuly do absolutní extraligy mezi italskými zimními středisky. Kvůli vzdálenosti 25 km od Plose a neexistenci propojujícího skibusu je však lyžař ubytovaný na Plose při jejich návštěvě odkázán na osobní auto.

Skimapa Plose


Náš tip: podívejte se na další skvělá italská střediska nejen v Itálii.

Vyplatí se na Plose skipas Dolomiti Superski?


Ke zvážení je na Plose využívání skipasu Dolomiti Superski, který je jinde velmi poptávaný. Ve středisku, od nějž je další nejbližší skiareál (Val Gardena či Kronplatz) vzdálen přes 40 km, a to z nemalé části po horských silnicích (tento údaj platí pro ubytované "na svahu" – z Brixenu je vzdálenost nejméně o 7 km kratší), by to znamenalo značně dlouhou dobu strávenou při přesunech za lyžováním v autě. Zde Valle Isarco doplácí na svou okrajovou polohu vůči dalším 11 areálům (z nichž například Cortina d’Ampezzo nebo San Martino di Castrozza jsou vzdáleny okolo 100 kilometrů). Přesto nepochybujeme, že se najde řada lyžařů, kteří si už jen kvůli zdolání 40 km vzdálené Sella Rondy svůj skipas rozšíří. Pro takové případy jsou nabízeny i nejrůznější kombinované skipasy Gitschberg Jochtal – Brixen / Rio Pusteria – Bressanone plus 1 až 3 dny Dolomiti Superski.

Náš tip: přečtěte si více o lyžování na okruhu Sella Ronda.

Sjezdovky na Plose pro závodníky i začátečníky


Žádný ze skiareálů ve Valle Isarco není určen jen pokročilým, nebo jen začátečníkům, naopak, ve všech jsou zastoupeny všechny základní typy sjezdovek ve vyváženém poměru. Oblasti však neoddiskutovatelně vévodí (nejen) českým lyžařům zdaleka nejznámější skiareál Plose. Důvodem není jen jeho délka sjezdovek (celkem 42,5 km) ani pozice zdaleka z autostrády viditelného impozantního masivu, ale zejména nejdelší sjezdovka Jižních Tyrol – 9 km dlouhá pista Trametsch, jež je skutečným bonbónkem i pro nejnáročnější lyžaře.

Dost bylo chvály aneb drobné nevýhody Plose


Máme-li zmínit případné nevýhody Plose, patřila by k nim nikterak závratná nadmořská výška, jež sice naštěstí kvůli umělému zasněžování nepřináší problémy se sněhem, ale limituje množství volných terénů. U lokalit s ubytovacími kapacitami přímo u sjezdovek, jako je St. Andrea nebo Plancios, je též třeba zmínit nutnost dojíždění za večerním vyžitím, zábavou a nákupy do Brixenu. Úzké a klikaté silnice vedoucí od dálnice ke sjezdovkám pak mohou být v zimních měsících řidičsky náročnější. Celkově pak najdete v německojazyčných Jižních Tyrolích, kam spadá i Valle Isarco a Plose, o něco vyšší ceny služeb oproti jižnější, italsky hovořící a v ČR prodávanější oblasti Trentino.

Náš tip: přečtěte si, jak mít lyžování na Plose, zábavu i koupání díky Brixen Card zdarma.

Jak na lyžování na Plose za příznivou cenu?


Je však třeba podotknout, že i přes velmi atraktivní nabídku se jedná o jedno z cenově nejpřístupnějších středisek celé oblasti Jižní Tyrolsko (italsky Alto Adige, německy Südtirol), a to i proto, že nabízí pestrou škálu ubytovacích kapacit nejen v bezprostřední blízkosti sjezdovek, ale i ve vzdálenějších vesnicích, jako je Naz, Rodengo, Spinga nebo Sciaves, kde se lze ubytovat za výrazně příznivější ceny.

Polyžařská zábava na Plose


Ubytování na Plose

Věříme, že nejen díky společné historii, a tudíž panující středoevropské atmosféře, se budete na Plose i vy cítit jako doma, a nikdo, kdo Plose vyzkouší poprvé, nebude této volby litovat.

Další články

Chcete si užít zimní radovánky vysoko v Alpách, s krásnými výhledy a stranou od davů turistů? Podívejte se na skvělé lyžování pro celou rodinu u nejvyšší rakouské hory Großglockner.
Všeho s mírou. To se týká i lenošení na pláži. Nepropásněte na dovolené to nejlepší, co Chorvatsko nabízí. Máme pro vás tipy na nejlepší aquaparky, výlety do přírody i měst. Inspirujte se a proložte lenošení na pláži aktivním programem.
Nenechte si utéct nejlepší zimní dovolenou. Sleva až 17 %, nízká záloha, garance sněhu, dětské kluby a další výhody, které najdete pouze u nás.
Největší chorvatský poloostrov odhaluje svá lákadla pro vaše ratolesti – nejlepší letoviska, pláže, atrakce a zajímavosti. Inspirujte se, jak prožít dovolenou na Istrii s dětmi.
Jaro je tu a s ním i poslední akce lyžařské sezóny v Alpách. Zveme vás na snow volejbal, telemarkovou jízdu nebo ski closing na ledovci, abyste si mohli užít poslední lyžování ještě v dubnu.
Tipy na nejlepší ski areály v Rakousku a Itálii, kde si zalyžujete ještě v dubnu. Podívejte se, kde v Alpách si užijete dostatek sněhu a parádní lyžování o Velikonocích.