NEV-DAMA a.s.

Kam na lyže do Itálie? Zkuste Plose!

Mezi českými lyžaři nenajdete pravděpodobněji oblíbenější jihotyrolskou lyžařskou destinaci, než je 2465 metrů vysoká hora Monte Plose, tyčící se nad Brixenem (italsky Bressanone). Díky své snadné přístupnosti, ale i nezpochybnitelným lyžařským kvalitám s ní může v počtu návštěvníků z ČR soutěžit snad jen nedaleký Kronplatz. Podívejte se, proč jet za lyžováním do Itálie právě na Plose a zjistěte vše, co by se vám k zimní dovolené mohlo hodit.

Cesta z ČR na Plose

 

Nástup na hlavní kabinovou lanovku na Plose nad vesnicí St. Andrea je jen 8 km vzdálen od sjezdu z brennerské dálnice Bressanone / Brixen. Po sjezdu z dálnice projedete Brixenem a hnědobílé navigační šipky "Plose" vás přes brixenské předměstí Millan neomylně dovedou do serpentin nad městem, vedoucích přes St. Andrea přímo na Plose. Nástupní bod skiareálu leží ve výšce 1067 metrů nad mořem, celkové "lyžařské" převýšení je tedy úctyhodných 1578 metrů. Notoricky známá příjezdová trasa z ČR po dálnici přes Innsbruck měří z Prahy 615 km, z Brna pak 680 km.

Plose – Jochtal – Gitschberg – trio kvalitních skiareálů

Plose spadá do lyžařské oblasti prezentující se od roku 2020 pod novým názvem Gitschberg Jochtal – Brixen / Rio Pusteria – Bressanone (dříve Údolí Isarca – italsky Valle Isarco, německy Eisacktal), jež je jednou z 12 součástí největšího evropského lyžařského komplexu - Dolomiti Superski s více než 1250 kilometry sjezdovek. Údolí Isarca (pojmenované podle řeky tekoucí od Brennerského průsmyku do Bolzana, kde se vlévá do Adiže) nabízí kromě Plose i další 2 nadmíru kvalitní a téměř srovnatelné (oba mají po nedávném vzájemném propojení 55 kilometrů tratí) skiareály – Gitschberg a Jochtal, které jsou oba od Brixenu vzdáleny 17 km. Nabízejí zajímavou možnost zpestření lyžování na Plose v rámci jednoho skipasu, po vzájemném propojení se posunuly do absolutní extraligy mezi italskými zimními středisky. Kvůli vzdálenosti 25 km od Plose a neexistenci propojujícího skibusu je však lyžař ubytovaný na Plose při jejich návštěvě odkázán na osobní auto.

Skimapa Plose

Náš tip: podívejte se na další skvělá italská střediska nejen v Itálii.

Vyplatí se na Plose skipas Dolomiti Superski?

Ke zvážení je na Plose využívání skipasu Dolomiti Superski, který je jinde velmi poptávaný. Ve středisku, od nějž je další nejbližší skiareál (Val Gardena či Kronplatz) vzdálen přes 40 km, a to z nemalé části po horských silnicích (tento údaj platí pro ubytované "na svahu" – z Brixenu je vzdálenost nejméně o 7 km kratší), by to znamenalo značně dlouhou dobu strávenou při přesunech za lyžováním v autě. Zde Valle Isarco doplácí na svou okrajovou polohu vůči dalším 11 areálům (z nichž například Cortina d’Ampezzo nebo San Martino di Castrozza jsou vzdáleny okolo 100 kilometrů). Přesto nepochybujeme, že se najde řada lyžařů, kteří si už jen kvůli zdolání 40 km vzdálené Sella Rondy svůj skipas rozšíří. Pro takové případy jsou nabízeny i nejrůznější kombinované skipasy Gitschberg Jochtal – Brixen / Rio Pusteria – Bressanone plus 1 až 3 dny Dolomiti Superski.

Náš tip: přečtěte si více o lyžování na okruhu Sella Ronda.

Sjezdovky na Plose pro závodníky i začátečníky

Žádný ze skiareálů ve Valle Isarco není určen jen pokročilým, nebo jen začátečníkům, naopak, ve všech jsou zastoupeny všechny základní typy sjezdovek ve vyváženém poměru. Oblasti však neoddiskutovatelně vévodí (nejen) českým lyžařům zdaleka nejznámější skiareál Plose. Důvodem není jen jeho délka sjezdovek (celkem 42,5 km) ani pozice zdaleka z autostrády viditelného impozantního masivu, ale zejména nejdelší sjezdovka Jižních Tyrol – 9 km dlouhá pista Trametsch, jež je skutečným bonbónkem i pro nejnáročnější lyžaře.

Trametsch aneb skutečná lyžařská výzva

Každý, kdo Trametsch absolvoval celý "na jeden zátah", by mohl vyprávět, jaká "zabíračka" na nohy to je. Sjezdovka se vine v mnoha obloucích ke spodní stanici kabinové lanovky, a na řadě míst se vám z ní naskýtají kouzelné rozhledy do hluboko pod vámi položeného brixenského údolí, v jarních měsících pak už rozkvetlého.

Dostatek černých, červených i modrých

Kromě 13,5 km "černých" celkem na Plose najdeme 9,5 km "červených" a 19,5 km sjezdovek značených modře. Na rozdíl od místy snad až příliš úzké sjezdovky Trametsch je většina mírnějších svahů v horní části Plose až velkoryse širokých, a nabízejí tak ideální podmínky pro carvingové ježdění. Z toho všeho plyne, že těžiště nabídky uspokojí hlavně středně pokročilé lyžaře, ale na své si přijdou i děti, senioři, nebo naopak razantní "skorozávodníci".

Kabinky, sedačky, vlek i pojízdné koberce

Plose nabízí vesměs moderní přepravní kapacity a skvěle upravené tratě, které jsou i díky rozsáhlému umělému vysněžování (celkem 80 %) proslulé výbornými sněhovými podmínkami po celou zimní sezónu. V tomto směru se jistě řadí mezi nejprogresivnější areály celého Dolomiti Superski. Celkem na Plose najdete 2 kabinky typu "vajíčko" (jedna je nedávnou novinkou, nahrazující 2 starší sedačky), 4 sedačkové lanovky, 1 vlek a 2 pojízdné koberce pro děti o celkové hodinové přepravní kapacitě 11306 osob.

Snowpark, který uspokojí i závodníky

Stejně tak si ani Plose nemůže dovolit opomíjet stále početnější snowboardovou komunitu a nabízí jí v lokalitě Val Croce doslovný ráj v podobě snowparku závodních parametrů. Důraz je kladen i na vyžití po lyžování. Pořádají se proto četné kulturní a společenské akce (například koncerty, diskotéky, gastronomické dny a podobně), zpestřující lyžařskou nabídku a odehrávající se zejména u dolní stanice kabiny nad St. Andrea. Ne náhodou tedy Plose každou sezónu přiláká okolo 250000 návštěvníků z nejrůznějších zemí světa.

Dost bylo chvály aneb drobné nevýhody Plose

Máme-li zmínit případné nevýhody Plose, patřila by k nim nikterak závratná nadmořská výška, jež sice naštěstí kvůli umělému zasněžování nepřináší problémy se sněhem, ale limituje množství volných terénů. U lokalit s ubytovacími kapacitami přímo u sjezdovek, jako je St. Andrea nebo Plancios, je též třeba zmínit nutnost dojíždění za večerním vyžitím, zábavou a nákupy do Brixenu. Úzké a klikaté silnice vedoucí od dálnice ke sjezdovkám pak mohou být v zimních měsících řidičsky náročnější. Celkově pak najdete v německojazyčných Jižních Tyrolích, kam spadá i Valle Isarco a Plose, o něco vyšší ceny služeb oproti jižnější, italsky hovořící a v ČR prodávanější oblasti Trentino.

Náš tip: přečtěte si, jak mít lyžování na Plose, zábavu i koupání díky Brixen Card zdarma.

Jak na lyžování na Plose za příznivou cenu?

Je však třeba podotknout, že i přes velmi atraktivní nabídku se jedná o jedno z cenově nejpřístupnějších středisek celé oblasti Jižní Tyrolsko (italsky Alto Adige, německy Südtirol), a to i proto, že nabízí pestrou škálu ubytovacích kapacit nejen v bezprostřední blízkosti sjezdovek, ale i ve vzdálenějších vesnicích, jako je Naz, Rodengo, Spinga nebo Sciaves, kde se lze ubytovat za výrazně příznivější ceny.

Polyžařská zábava na Plose

Sport a procházky

Rozsáhlé jsou na Plose, v Brixenu a v okolí i možnosti alternativního sportovního vyžití: jsou to kryté bazény, bruslení, curling, saně, bowling, tenis, squash, jízda na koni, běžky (celkem 30 km upravených tratí) nebo "jen" romantické procházky po značených trasách neporušenou přírodou či typickými tyrolskými vesnicemi, dodnes udržujícími staré folklórní tradice včetně typické architektury, kuchyně i lidových zvyků.

Výlet z Plose do „Havlíčkova“ Brixenu

Za samostatnou zmínku stojí historické centrum města Brixen, jež je centrem oblasti, a které je známé nuceným pobytem Karla Havlíčka Borovského v letech 1851–1855. Jeho dům je zde zpřístupněn jako muzeum a upozorní vás na něj i česky psané poutače. Expozice dokazuje navzdory legendě, že Havlíček v prostředí příjemných klimatických lázní nestrádal zdravotně ani finančně, a že si jej místní občané vážili jako krajana. Brixen má velmi pěkné gotické centrum plné obchůdků a restaurací. Jako i další města oblasti je převážně germanofonní, k Itálii byl přičleněn až roku 1919, do té doby byl spolu s celou oblastí součástí Rakouska-Uherska, stejně jako my.

Ubytování na Plose

Věříme, že nejen díky společné historii, a tudíž panující středoevropské atmosféře, se budete na Plose i vy cítit jako doma, a nikdo, kdo Plose vyzkouší poprvé, nebude této volby litovat.



Žádné zájezdy nevyhovují vyhledávaným parametrům

Galerie

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?