NEV-DAMA a.s.

Kam na první podzimní lyžování v Alpách

Prázdné svahy, příjemné teploty a výhodné ceny patří k lákadlům prvního podzimního lyžování. Zatímco nahoře v horách se čím dál hlasitěji hlásí o slovo paní zima, stromy v údolí se oděly do pestrobarevného hávu a stále tady vládne podzim. Pokud i vy toužíte po prvních obloučcích a větru ve tváři ještě před začátkem hlavní lyžařské sezóny, inspirujte se tipy na alpská střediska, kde si lze zimní sporty užít již od konce října.

Podzimní lyžování v Rakousku

Stubai

Nejbližší lyžování na podzim nabízí rakouské Alpy, kam se z ČR dostanete už za pár hodin jízdy autem. Např. Stubai, největší rakouský lyžařský areál na ledovci, se rozkládá nad Innsbruckem, asi 400 km od hranic ČR. Zaměřuje se hlavně na rodiny s dětmi – do věku 10 let lyžují v doprovodu rodičů zdarma a užijí si velký dětský park či BIG Family Fun Slope se skoky a terénními vlnami. Skipas SKI plus CITY Pass platí ve 13 střediscích a přináší mnoho výhod jako bazén v Neustiftu, wellness Freizeitbad StuBay či muzeum Swarovski Kristallwelten zdarma.

Obertauern

Kam na první lyžování? Prestižní lyžařská oblast Obertauern jižně od Salcburku těží ze své značné nadmořské výšky i výhodné polohy na hlavním alpském hřebeni a sezónu otevírá ve druhé polovině listopadu. Sněží tady skutečně často a vydatně, proto se jedná o jednu ze sněhově nejspolehlivějších lokalit v Rakousku se sněhovou pokrývkou o mocnosti hodně přes 2 metry. Děti si užijí „Bobby Land“ na Schaidbergu s krytým pojízdným kobercem, pohádkovými postavami a strašidelnou jeskyní.

Stubai
Obertauern

Kitzsteinhorn a Mölltal

Nejlepší dostupností z Čech a supermoderní lanovkou K-onnection se pyšní ledovec Kitzsteinhorn u Kaprunu a Zell am See. Vrcholová budova Gipfelwelt 3000 ukrývá galerii národního parku Vysoké Taury, vyhlídku „Top of Salzburg“ na více než 30 třítisícovek v čele s nejvyšší rakouskou horou Grossglocknerem a spoustu dalších zimních lákadel. V oblasti Schmittenhöhe nahradila třímístnou sedačku z roku 1984 zbrusu nová lanovka Sonnkogelbahn na Schrambachkopf s restaurací v dolní stanici. Velké oblibě se těší ranní lyžování od 7 hodin a následný Ski'n'Brunch.

Nejblíže z Moravy to je na menší, jediný korutanský lyžařský ledovec Mölltal s jedinečnou podzemní lanovou dráhou Gletscher Express a panoramatickou restaurací Eissee ve výšce 2 800 m.

Náš tip: Toužíte po prvním lyžování na ledovci? Vydejte se s námi na Ski Opening 2023 na Kitzsteinhorn (16. – 19. 11. 2023). Užijete si perfektní lyžovačku, jízdu na svahu se známou osobností, testování lyží a další zábavný program.

Kitzbühel

Věhlasný Kitzbühel sice nemá ledovce, ale díky zásobám sněhu z předcházející zimy zahajuje na několika sjezdovkách sezónu také během podzimu. Jedna z investičně nejdražších lanovek světa 3S spojuje místní ski areály v čele s Hahnenkammem, kde v lednu probíhá legendární závod na démonické sjezdové trati „Streif“.

Kitzsteinhorn

Hintertux

Na konci Zillertalského údolí v Tyrolsku najdete nejpopulárnější – a mnoha reprezentanty k tréninku vyhledávaný – rakouský ledovec Hintertux, zároveň jediný s celoročním provozem v zemi. Obdivovat zde můžete dravé ptáky ve FalknerOase nebo  Spannagelhöhle, největší jeskyni centrálních Alp. Na sjezdovce č. 16 si bezplatně nafilmujte vlastní jízdu a užijte si tak další místo, kam v listopadu na lyže.

Sölden a Obergurgl

Exkluzivní tyrolské letovisko Sölden v Ötztalském údolí zahrnuje ledovce Tiefenbach a Rettenbach, na kterém startuje kolotoč Světového poháru v alpském lyžování. Láká na „BIG 3 rallye“ (3 vzájemně propojené třítisícové vrcholky), „Adrenalincup Sölden“ (foto & video dokumentace 10 měřených disciplín) a stanici gondoly na Gaislachkoglu (s futuristickou restaurací Ice Q účinkující v bondovce Spectre a výstavou „007 ELEMENTS“ o Jamesi Bondovi). Na konci údolí se již v polovině listopadu otevírá i vysokohorské neledovcové středisko Obergurgl–Hochgurgl, kde jsou sjezdovky dostupné přímo z hotelů.

Hintertux
Sölden

Pitztal

Ideální lyžařské podmínky před začátkem zimní sezóny panují v Pitztalu. Přístup do tohoto nejvýše položeného lyžařského areálu v Rakousku umožňuje nejrychlejší podzemní lanovka na světě Pitzexpress. Nahoře si užijete dech beroucí scenérie tyrolských Alp v čele s druhou nejvyšší rakouskou horou Wildspitze, výhodnější ceny ve srovnání s ostatními tyrolskými ledovci a výhled na ledovcový svět z architektonicky povedené kavárny Cafe 3.440.

Podzimní lyžování v Itálii

Cervinia-Breuil

Za prvním podzimním lyžováním lze vyrazit také do italských Alp, byť oproti Rakousku je zdejší nabídka přeci jen skromnější. Za návštěvu stojí především středisko Cervinia-Breuil s lyžováním v nadmořských výškách okolo 4 000 m a s opojnými scenériemi Matterhornu. Nachází se v oblasti Valle d’Aosta a za švýcarskou hranicí na něj navazuje areál Zermatt. Sjezdovka z Piccolo Cervino (Klein Matterhorn) do Valtournenche měří 22 km a považuje se za nejdelší na světě.

Cervinia

Val Senales

Vysoko v horách, stranou civilizace, se v regionu Ortler Skiarena ukrývá nenápadná lyžařská perla Val Senales-Schnalstal. Není náhoda, že právě zde turisté objevili přes 5 000 let staré ostatky pravěkého člověka „Ötziho“ (dnes v muzeu v Bolzanu). Do areálu lyžaře přepravuje kabinová lanovka z Maso Corto končící v závratných 3 212 m u Berghotelu Grawand, nejvýše položeného hotelu v Alpách.

Upozornění: Aktuální kompletní rekonstrukce visuté kabiny na ledovec letos neumožní zde tolik populární podzimní lyžování a limituje rovněž předvánoční provoz střediska.

Passo Stelvio a Presena

Nad druhým nejvýše položeným silničním sedlem v Alpách a na dohled hory Ortles, kdysi nejvyššího bodu Rakouska-Uherska, leží stejnojmenný ski areál Passo Stelvio (Stilfser Joch). I sem, k věhlasnému Bormiu v oblasti Alta Valtellina, lze vyrazit na podzim na lyže (do listopadu, pak se průsmyk uzavírá pro dopravu až do konce května). V Bormiu ve dnech 28. a 29. 12. 2023 proběhnou závody světového poháru v lyžování. Ve druhé části podzimu se zpravidla otevírá i sjezdovka na ledovci Presena v rozsáhlém areálu Tonale/Ponte di Legno (oblast Skirama Dolomiti Adamello Brenta).

Val Senales
Passo Stelvio

Náš tip: Stylové zahájení zimní sezóny ve Val di Fiemme proběhne od 11. do 13. prosince 2023. Můžete se těšit na pestrý Ski Opening s českými hvězdami v čele se zpěvačkou Lenny a spoustou zábavy na sněhu.

Podzimní lyžování ve Švýcarsku

Saas-Fee

Další zemí, kam si lze zajet v říjnu na lyže, je Švýcarsko. Ski areál Saas-Fee obklopují nejvyšší štíty švýcarských Alp (Dom, Dufourspitze či Täschhorn) a díky ledovci pod horou Allalinhorn nabízí celoroční možnost lyžování. Dopravu sem usnadňuje unikátní „Alpské metro“ (podzemní lanová dráha) a zážitky umocňuje jedinečný otáčivý restaurant Mekka Allalin s vytesanou jeskyní v ledovci pod ním.

Zermatt

Nejvýše položený skiareál Evropy má ovšem proslulý Zermatt, propojený s již zmiňovaným italským střediskem Cervinia. Ceny nejsou nejnižší, ovšem zážitky z cesty zubačkou na Gornergrat, z pohledů na magický Matterhorn, z jízdy nejvýše situovanou lanovkou v Evropě na Klein Matterhorn a z následného, 17 km dlouhého sjezdu do Zermattu stojí opravdu za to.

Zermatt

Diavolezza-Lagalb a Titlis

Za podzimní lyžovačkou se jezdí i do menšího areálu Corvatsch poblíž lyžařského regionu Sv. Mořic/Engadin. Rozkládá se na svazích pod třítisícovkou Piz Corvatch a jeho přístupnost usnadňuje lanovka z obce Surlej. V horském středisku Engelberg nedaleko Luzernu se už na podzim lyžuje na malém ledovci Titlis.

Podzimní lyžování ve Francii

Les Deux Alpes a Tignes

Nevadí-li vám vydat se za podzimní lyžovačkou trochu dál, zkuste největší lyžařský ledovec starého kontinentu Mont de Lans a pod ním ležící středisko Les Deux Alpes. Nachází se asi 60 km od Grenoblu v masivu La Meije a slibuje také ledovcovou jeskyni či vyhlídkovou lávku s výhledem na okolní štíty. Novinkou sezóny 2023/24 je nová kombinovaná lanovka Belle Etoile. Lyžování v areálu Tignes (oblast Tignes - Val d'Isère, dříve též Espace Killy) v Savojských Alpách se často označuje za nejkrásnější na světě. K podzimnímu lyžování se v tomto centru moderních adrenalinových sportů využívá ledovec La Grande Motte.

Náš tip: doporučujeme lyžařská TOP střediska francouzských Alp.

Les 2 Alpes
Tignes
×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?