NEV-DAMA a.s.

Užijte si lyžování na nejlepších italských sjezdovkách!

Hledáte dokonalé podmínky pro lyžování? Toužíte po širokých prosluněných svazích, na kterých se nebudete tísnit s jinými lyžaři ani snowboardisty, a kde se u lanovek netvoří dlouhé fronty? Chcete brázdit místa, na nichž trénují a závodí nejlepší jezdci na světě? Vyzkoušejte nejlepší lyžování v Itálii. Dáme vám tipy na 6 top italských sjezdovek.

Pista Deborah Compagnoni, Santa Caterina Valfurva

Co do oblíbenosti u Čechů zaujímá přední místo mezi nejlepšími italskými sjezdovkami Pista Deborah Compagnoni v Santa Caterině, která je pojmenovaná po trojnásobné olympijské vítězce a fenomenální jezdkyni, jež tu s lyžováním začínala. Tato severně orientovaná černá trať padá strmě dolů a na své délce 3 700 metrů klesne o celých 950 metrů. Podle místních znalců terénu je sjezdová trať hodně technická a nabízí velmi zajímavé pasáže. Horní část tratě pro Světový pohár není běžně otevřena veřejnosti. Spodní část ano, ale ani ta rozhodně nepatří mezi snadné sjezdovky.

Tip: ubytujte se v luxusním hotelu Baita Fiorita, který provozuje rodina světoznámé lyžařky Deborah Compagnoni.

Středisko Santa Caterina


Erta (San Vigilio di Marebbe), Kronplatz - Plan de Corones

Strmý svah Erta nesmí v našem výčtu nejlepšího lyžování v Itálii chybět. Směřuje z hory Concordia do střediska San Vigilio di Marebbe v lyžařské oblasti Kronplatz - Plan de Corones. Se svými „pouhými“ 1 600 metry se tato černá sjezdovka pyšní certifikací od FIS a od roku 2017 se zde pořádá Světový pohár v obřím slalomu žen. Sjezdová trať Erta nabízí nejednu složitou pasáž pro pokročilé lyžaře, kteří si právě sem přijíždějí ověřit své technické dovednosti.

Lyžařský areál Kronplatz


3-TRE, Madonna di Campiglio

Také závodní svah 3-TRE v luxusním středisku Madonna di Campiglio má homologaci FIS a každoročně hostí soutěže i té nejvyšší kategorie. Svůj název tato černá trať získala poté, co se zde v roce 1950 uskutečnil třetí ze závodů tehdejší vrcholné světové soutěže ve sjezdovém lyžování, které jsou známé jako „Tři závody v Trentinu“. Technicky náročná sjezdovka s častými zatáčkami, dlouhá 2 660 metrů, sestupuje z vrcholu do zalesněného údolí.

Středisko Madonna di Campiglio


Saslong (Santa Cristina), Val Gardena

K nejznámějším, a to nejen v rámci Itálie, nepochybně patří sjezdovka Saslong ve Val Gardeně. I tento svah každoročně hostí závody nejvyšší kategorie, pravidelně se tu například týden před Vánocemi jezdí sjezd a super-G Světového poháru mužů. Své jméno dostala tato černá sjezdovka po ohromné skalní stěně Sasso Lungo tvořící zajímavou horskou kulisu. Černá sjezdovka se pouští z ostrého vrcholu Ciampinoi vysokého 2 254 metrů a táhne se 3,5 km do Santa Cristiny. Na samém začátku čeká na lyžaře velmi prudký úsek následovaný známými „velbloudími hrby“ Gobbe del Cammello. Saslong je zkrátka synonymem nejlepšího lyžování v Itálii.

Sjezdovka Saslong, Val Gardena


Olimpia delle Tofane, Cortina d'Ampezzo

Mezi top 10 nejlepších sjezdovek v Itálii se řadí také Olympia delle Tofane ve městě Cortina d'Ampezzo, pravidelné dějiště Světového poháru ve sjezdu žen. Soutěžní tradice tohoto svahu se píše od roku 1956, kdy se tu jely první olympijské závody. Nádherná černá sjezdovka dlouhá 2 348 metrů nabízí úchvatné výhledy ze svých vrchních partií a hned na začátku vás ohromí adrenalinovým průjezdem mezi dvěma skalními stěnami.

Lyžařský areál Cortina d´Ampezzo


Gran Risa (La Villa), Alta Badia

Černý svah Gran Risa v zimním středisku Alta Badia, který uzavírá náš výčet nejlepších svahů v Itálii, byl mnohokrát oceněn v žebříčku nejkrásnějších sjezdovek na světě. Jeho technické vlastnosti, sklon přes 50 % a tvrdší povrch z něj činí jednu z nejobtížnějších sjezdových tratí budících respekt i mezi velmi zkušenými lyžaři. Trasa protíná borovicový les a téměř celou svou délkou se táhne v jeho stínu. Od roku 1985 bývá tradičním dějištěm závodů Světového poháru v obřím slalomu mužů. V roce 2005 zde přibyly dva uměle vytvořené obří „hrby“ dlouhé 150 m. Jejich sklon přes 40 % umožňuje homologaci i pro konání závodů ve slalomu speciál.

Lyžařské středisko Alta Badia


Pojeďte s námi lyžovat do Itálie!

Vyberte si z naší nabídky lyžařských zájezdů a užijte si nejlepší lyžování v Itálii.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?