NEV-DAMA a.s.

Jak naučit děti lyžovat - rady, tipy, techniky

Chcete naučit své dítko lyžovat? Na výběr jsou dvě možnosti: využít lyžařské školy (instruktora), nebo to zkusit vlastními silami. Následující rady poslouží hlavně aktivním rodičům, kteří se do toho hodlají pustit sami. Odměnou za dlouhé hodiny na svahu jim bude sledovat pokroky svých potomků na vlastní oči.

Malí lyžaři sviští na sjezdovce

Podle zkušeností mnoha rodičů stojí za lyžařskými schopnostmi jejich ratolestí nekonečné chvíle na sjezdovce plné vysvětlování, sebezapírání i slziček. Skutečnost je však taková, že děti jsou schopny samostatně jezdit pluhovými obloučky již ve druhé hodině výuky. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a také maximálně rozvíjet jejich pohybové dovednosti mimo svah. Vyplatí se, neboť lyžování s dětmi si potom náramně užijete.

Úvodní pokyny k lyžařské výuce dětí

Kdy učit dítě lyžovat?

Odpověď není, vzhledem k rozdílné individualitě dětí, jednoznačná, ale obecně lze stanovit věk kolem tří let. Sami znáte svého potomka nejlépe, proto si nejprve uvědomte, zda jeví o lyžování alespoň trochu zájem a má fyzické předpoklady výuku zvládnout.

Tip: Náměty k posouzení pohybové vyspělosti dítěte: Vydrží v zimě alespoň 2 hodiny na svahu? Jezdí na kole? Ujde půldenní pěší výlet? Zvládne kotoul? V případě negativních odpovědí stojí za to zvážit, zdali výuku o jeden rok odložit.

Kde učit dítě lyžovat?

S přípravou začínáme doma, v místě bydliště, na rovince a na mírném kopečku s minimálním provozem. Z vleků se nejvíce hodí jezdící koberec (či dětská poma a sedačková lanovka), běžná poma a kotva nejsou kvůli větší náročnosti manipulace na začátek ideální.

Jezdící koberec, první lyžařský vlek vašich dětiček

Bezpečnostní pokyny

Pohyb na sjezdovce má svoje pravidla a ta musíme našemu malému závodníkovi vštípit ještě před zahájením výuky – přecházet silnici ho přece bez řádného poučení také nepustíme. Jedná se především o pravidla bezpečného rozjetí, předjíždění a zastavení. Naprostou povinností je kvalitní lyžařské vybavení (helma, výstražná vesta, oblečení, boty, lyže, hole, brýle).

Metodika výuky lyžování

Škola i lyžování hrou

Výuku lyžování pojměte co nejzábavněji. Hrajte s dítětem, motivujte ho soutěžemi, zapojte hračky a další pomůcky. A samozřejmě nešetřete chválou za konkrétní pokrok či zdařilý sjezd (je to lepší než obecné pochvaly). Na závěr lekce odměňte malého závodníka odměnou (stačí malý pamlsek).

Nevyčítejte dítěti chyby

Přestože dítko neudělá přesně, co po něm chcete, nerozčilujte se kvůli tomu a nevyčítejte mu to. Nemusí vždy správně pochopit vaše pokyny, může být unavené či špatně motivované. Drobnosti neřešte, zaměřte se na zvládnutí základů lyžování – na pilování detailů budete pracovat později. Nejdůležitější je, aby ho lyžování bavilo a jízdu si užívalo.

Pomůcky k výuce lyžování dítěte

Výuku oživují rozmanité hračky, které lze umístit na svah (pěnové kužely, branky, zvířátka). Velice důležitou pomůcku pro výuku oblouků představuje volant (cokoli kulatého, čím může capart točit v rukách, např. létací talíř). Rodičům výuku a pohyb na svahu usnadní krátké lyže („shorties“) nebo sněžné brusle.

Příprava mimo lyžařský svah

Děti se na rozdíl od dospělých učí nápodobou. Zapomeňte proto na podrobné vysvětlování principů, raději se snažte o učení zábavnou formou. Perfektně předvádějte, co po nich chcete a nechte se od nich zrcadlit.

Jdeme na to, hodina lyžování začíná

Suchá příprava

Je-li to jen trochu možné, obujte lyže dítěti na rovném, neklouzavém povrchu – nejlépe doma (v hotelovém pokoji). Novou zkušenost zažije bez stresu z pádu na kopci a při prvních krocích na skutečném sněhu bude klidnější.

Poprvé na sněhu

Až se dítko trochu otrká, vydejte se s ním na zasněženou rovinu. Na ní může udělat:

  • první krůčky v lyžích (dopředu i dozadu),
  • úkroky do stran,
  • otáčení kolem dokola,
  • nastavení lyží do pluhu.

Získá stabilitu a zvykne si na pocit skluzu. Jistotu vaší ratolesti na svahu lze už teď posílit procvičováním samostatného zvednutí ze země (položit lyže paralelně stranou pod sebe směrem z kopce, rukama se opřít vepředu a vstát).

Tip: Všechny činnosti zatraktivníte hrami jako vláček – tahání za hůlku, na babu, tvorba obrazců ve sněhu, koulování.

S hůlkami, či bez hůlek?

Celá úvodní fáze výuky lyžování se doporučuje bez holí. V rukavicích je dítě stejně neuchopí správně, navíc ho budou zbytečně rozptylovat a překážet mu. Ruce si může opřít o kolena.

Výuka dítěte na svahu

Konečně jdeme na mírný, kvalitně upravený a dostatečně široký svah s dojezdem na rovince a začínáme vlastní výuku – metodou lyžování přes pluh či s popruhy. Na otázku, která z nich je lepší, neexistuje jednoznačná odpověď. Představíme si proto obě dvě.

Výuka lyžování přes pluh

Výuka přes pluh

Dítě učíme jezdit se špičkami lyží u sebe a váhou na vnitřních hranách lyží. Není nutné ho jakkoli přidržovat. Zezačátku mu pomůžeme držením špiček lyží u sebe, je to však fyzicky poměrně náročné a pro nás to znamená jízdu pozpátku před dítětem (sjezd couváním). Zkuste oblouk šikmo ke svahu, aby dokázalo samo zastavit a zvýšil se tak pocit jeho bezpečí.
Výuka lyžování s popruhy

Výuka s popruhy

Dítě nejprve naučíte nemít strach z jízdy a správně samostatně zatáčet, brzdění zajistíte jeho vedením za popruhy. Měly by být ploché, širší a omotáte mu je jednou kolem pasu, aby oba konce směřovaly dozadu po stranách. Nakonec se malý lyžník naučí brzdit zatočením do protisvahu.

Paralelní jízda

Pokračujeme s výukou obloučků, osvědčuje se cvičení „letadlo“. Jedete před prckem a navádíte ho: paže a ramena máte v jedné linii a nakláníte se na stranu, na kterou chcete zabočit. Podobně funguje i cvičení s tlakem ruky na koleno nohy, na kterou se má zatáčet.

Tip: V jakém čase se vydat na svah, abyste se vyhnuli přeplněné sjezdovce? Lyžujte brzy ráno a během polední pauzy. Přestávku na občerstvení si udělejte v nejvytíženějším období kolem 11. a 14. hodiny. Vypravte se do hor mimo sezónu (ještě před Vánocemi a koncem března).

Poté, co dítě zvládne první sjezd, přejdete k paralelní jízdě. Cílem je pomalu opouštět pluh a zatáčet po hranách lyží. Začnete jednotlivými oblouky na mírné upravené sjezdovce a postupně délku jízdy prodlužujete. Zařadíte také nácvik zastavení zahraněním („hockey stop“). Ve většině horských středisek lze ke zpestření výuky využít vybavení dětských lyžařských parků (slalom, boule, skokánky, hlubší sníh aj.).

Pár slov závěrem

Žádný zaručený recept na výchovu nové Ester Ledecké neexistuje. Chce to co nejvíce jezdit, opravovat základní chyby a společně se u toho dobře bavit. Rychle uvidíte úvodní pokroky a dítě brzy zvládne samostatnou jízdu. Potom už můžete zkusit první jízdu na vleku, nejlépe na malém a pomalém dětském vleku typu poma.

Dětské kluby NEV-DAMA

V italských Alpách provozujeme dětské kluby v českém jazyce zdarma. Pro děti organizují zábavný program, pomáhají jim zlepšovat lyžařské dovednosti a rodičům dopřávají zasloužený odpočinek. Jedná se o:

  • dětský animační program Ski Funtazie klub spojený s výukou lyžování českými instruktory,
  • Ski Funtazie Academy zajišťující kvalitní výuku lyžování dětí v Alpách.
Přejeme klidné lyžování a spoustu sněhu
×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?