NEV-DAMA a.s.

Nejdelší, nejvyšší, nejrozsáhlejší. Rekordy českých sjezdovek

V tuzemských podmínkách si lze parádně zalyžovat, ovšem rekordy českých sjezdovek se měří, počítají a vyhodnocují poměrně obtížně. Naše hory nejsou vysoké, chybí ledovce, střediska nevytvářejí obří lyžařské oblasti, přepravní zařízení mezi jednotlivými ski areály na sebe často nenavazují. Mnohde se lyžuje po zasněžených loukách, kde se těžko definují jednotlivé tratě. Parametry a možnosti českých ski areálů prostě nejsou takové jako v Alpách. Přesto jsme pro vás několik NEJ našich sjezdových tratí našli.

  1. Nejvyšší bod
  2. Nejvýše položené lyžařské místo
  3. Nejdelší sjezdovka
  4. Největší převýšení
  5. Největší lyžařský areál délkou sjezdovek
  6. Největší lyžařský areál počtem sjezdovek

 

Nejvyšší bod České republiky

Sněžka v Krkonoších, nejvyšší bod České republiky, dosahuje stejné nadmořské výšky (1 603 m n. m.) jako řada alpských obcí, ve kterých se nacházejí lyžařská střediska. S takovou základní výbavou není pro Sölden (1 400 m n. m.), Santa Caterinu (1 800 m n. m.), Svatý Mořic (1 900 m n. m.) či Les Arcs (až 2 000 m n. m.) problém lámat rekordy.

Sněžka, Krkonoše
 

Nejvýše položené lyžařské místo

Pojďme se však podívat na několik zajímavých čísel a rekordů českých sjezdovek. Například nejvýše položený lyžařský bod u nás neleží překvapivě v Krkonoších (tam je to Lysá hora – 1 310 m n. m.), ale v Jeseníkách. Na Šeráku nad Ramzovou se lyžuje ve výšce 1 345 m, ve Ski areálu Praděd-Ovčárna na svazích Vysoké hole a Pradědu, přezdívaném „Moravský ledovec“, dokonce v 1 445 m.

Praděd, Jeseníky
 

Nejdelší sjezdovka

Také nejdelší sjezdovka se nachází v Jeseníkách. Modro-červená trasa z Šeráku do Ramzové měří 3 381 m, druhá v pořadí, krkonošská turistická modrá v Rokytnici nad Jizerou má skoro o 200 m méně. Parádně se projedete i na Medvědíně, ve Svatém Petru, z Černé hory do Janských Lázní nebo z krušnohorského Klínovce.

Šerák, Jeseníky
 

Největší převýšení

V parametru největšího převýšení se z první příčky radují Krkonoše. Při sjezdu z Lysé hory k dolnímu parkovišti P1 Rokytnici nad Jizerou zdoláte celých 660 výškových metrů. Podobné sjezdy umožňují především právě naše nejvyšší hory (Černá hora, Medvědín, Svatý Petr) a také Jeseníky (Kouty nad Desnou, Ramzová). Nejprudší sjezdovka Šance v šumavském středisku Špičák u Železné Rudy má ďábelský sklon až 45°.

Rekordy českých sjezdovek drží i Lysá hora v Krkonoších
 

Největší lyžařský areál délkou sjezdovek

Který lyžařský areál je největší, sečteme-li délku všech jeho sjezdovek? Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn – Medvědín ve Špindlerově Mlýně můžete využít až 25 km tratí všech obtížností (včetně závodní sjezdovky FIS World Cup). SkiResort Černá hora – Pec vítězí se 42 km sjezdovek v 5 ski areálech (Velká Úpa, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Černý Důl a Svoboda nad Úpou) v kategorii největší propojená lyžařská oblast.

Špindlerův Mlýn, Krkonoše
 

Největší lyžařský areál počtem sjezdovek

Počtem lyžařských sjezdovek (přes 10) vrchní patra žebříčku obsadily velké ski areály Klínovec, Špindlerův Mlýn – Medvědín, Herlíkovice/Bubákov, avšak patří sem i menší střediska jako například Severák a Bedřichov v Jizerských horách nebo Lipno na Šumavě. V uvedených lokalitách (a také na Červenohorském sedle) jezdí i nejvíce přepravních zařízení.

Klínovec, Krušné hory
×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?