NEV-DAMA a.s.

Rekordy alpských lanovek

Co bychom si na horách bez lanovek počali? Kvalita zimní lyžovačky často závisí právě na jejich výkonnosti, dosahu, kapacitě či komfortu. Podívejme se, které ze stovek lanových drah v alpských ski areálech se pyšní tituly nejdelší, nejvyšší nebo nejrychlejší.

 

Nejimpozantnější lanovka – Vanoise Express

Jak spojit dva význačné lyžařské resorty, které odděluje 400 metrů hluboké, rozlehlé údolí? Samozřejmě – lanovkou! Přesně tak na to šli ve sjezdařských areálech La Plagne a Les Arcs a je z toho zřejmě nejimpozantnější kabinovka celých Alp. Dvoupatrový lanovkový „autobus“ Vanoise Express pojme až 200 cestujících a téměř 2 kilometry své trasy překoná za 4 minuty.

Lyžařská oblast v dosahu: Savoie Paradiski

Nejimpozantnější lanovka – Vanoise Express
Vrcholek hory Aiguille du Midi
 

Největší převýšení s mezistanicí – Téléphérique de L'Aiguille du Midi/Télécabine Panoramic Mont-Blanc

Jak bez námahy překonat masiv nejvyšší alpské hory Mont Blancu? Autem projet skrze tunel dlouhý necelých 12 kilometrů, nebo – lanovkou. Celý systém několika kabinových lanovek budovaný od roku 1955 a měřící 13,5 kilometru zahrnuje řadu úctyhodných zajímavostí včetně neoficiálního titulu „nejatraktivnější lanovka na světě“.

Část z francouzského střediska Chamonix na nebetyčnou jehlu Aiguille du Midi (3 842 m n. m.) se pyšní největším převýšením mezi alpskými kabinkami: 2 807 metrů. Na vrcholu se vypíná futuristický vysílač ve tvaru rakety, pod ním se choulí restaurace, technické zázemí, krkolomně zavěšené můstky a plošiny s výhledem až na Matterhorn. Lanovkou můžete pokračovat nad ledovcem Vallée Blanche směrem k italským hranicím a obzvláště krásu panoramat z úseku ke štítu Pointe Helbronner lze jen stěží popsat slovy.

Lyžařské oblasti v dosahu: La Rosière, Valle d´Aosta

 

Nejvýše položená horní stanice – Klein Matterhorn

Těžko si představit, že se ještě někde v Alpách dostanete lanovkou výše. Přesto takové místo existuje. Jmenuje se Klein Matterhorn (3 883 m n. m.), vypíná se ve švýcarských Alpách a míří k němu spletitá přepravní síť 7 lanovek. Úplně nahoře se v restauraci dobře najíte, v galerii si prohlédnete ledové sochy a z vyhlídkové plošiny uvidíte až na Mont Blanc či Grand Combin. Rekordy trhá také zdejší kotvový vlek Grenzlift vedoucí až na Gobba di Rollin do výšky 3 899 metrů. A v přípravě jsou dokonce plány projektu nové prosklené věže, jejíž špička by překonávala hranici 4 tisíc metrů.

Lyžařská oblast v dosahu: Wallis




Horní stanice lanovky na Klein Matterhorn
Lanová dráha na Klein Matterhorn
 

Největší kapacita lanovky – Matterhorn Express

Ještě jeden rekord drží přepravní systém na Klein Matterhorn. Lanovka Matterhorn Express dosahuje kapacity přes 3,6 milionu vertikálních transportních metrů. Tato hodnota se počítá vynásobením hodinové kapacity (u Matterhorn Expressu činí 2 800 cestujících za hodinu) a výškového rozdílu (1 297 metrů mezi údolím ve Furi a stanicí Trockener Steg).

Lyžařská oblast v dosahu: Wallis

 

První otevřená dvoupatrová lanovka – CabriO-Bahn Stanserhorn

Kochat se krajinou ze střechy kabinové lanovky? Od roku 2012 to umožňuje lanová dráha CabriO ze švýcarského Stansu pod vrcholek hory Stanserhorn (1 898 m n. m.). Na otevřenou střechu tohoto skutečného lanovkového kabrioletu se vejde až 30 pasažérů, které od okolní krajiny dělí jenom pevné zábradlí – takže pozor na závratě!

Lyžařská oblast v dosahu: Graubunden

Lanovka CabriO pod vrcholek Stanserhornu
 
Vrchol nejvyšší německé hory Zugspitze

Největší převýšení bez mezistanice – Zugspitze Seilbahn

Výš, výš a ještě výš. Jízda kabinovou lanovkou na Zugspitze připomíná výlet do nebe, neboť končí teprve po překonání neskutečných 1 945 výškových metrů. Dobrodružství začíná u jezera Eibsee v nadmořské výšce 998 metrů a končí až těsně pod vrcholem ve 2 943 metrech.

Lanová dráha je v provozu od 8. ledna 2018 a představuje jednu ze tří možností, jak se na nejvyšší německou horu dostat. Druhou je kabinka z tyrolského Ehrwaldu a poslední zubačka Zugspitzbahn z olympijského Garmisch-Partenkirchenu, vedoucí i 4,5 kilometrů dlouhým tunelem.

Lyžařská oblast v dosahu: Garmisch-Partenkirchen

 

Nejdelší úsek mezi dvěma body bez podpěry – Zugspitze Seilbahn

„Let“ na německou horskou královnu trvá zhruba 10 minut, během kterých lanovka Zugspitze Seilbahn zvládne překonat vzdálenost 4 467 metrů. Za pozornost však stojí především 3 213 metrů dlouhý úsek mezi jediným nosným sloupem lanovky a horní stanicí, ze které uvidíte až na Dolomity. Jedná se o nejdelší úsek mezi dvěma v zemi pevně ukotvenými body lanovky na světě! V takovém případě už o letu není třeba mluvit s nadsázkou…

Lyžařská oblast v dosahu: Garmisch-Partenkirchen

Horní stanice kabinové lanovky na Zugspitze
Podpěrný sloup lanovky Zugspitze
 

Nejvyšší podpěra – Zugspitze Seilbahn

U výše zmiňovaného nosného sloupu se vyplatí ještě chvíli zastavit. Ze strmého vrcholu, na kterém se mačkají obchody, restaurace, muzeum, pošta, technické budovy či meteorologická stanice, se sice nijak výjimečný nezdá, opak je však pravdou. Měří 127 metrů, což z něj dělá nejvyšší lanovkový sloup nejen v Alpách. O 13,4 metrů překonal dlouholetý rekord pylonu lanovky Gletscherbahn Kaprun III na rakouském Kitzsteinhornu.

Pokud jste dočetli až sem, víte už, že lanovka na Zugspitze drží hned tři světové rekordy! Nikde jinde takovou nenajdete.

Lyžařská oblast v dosahu: Garmisch-Partenkirchen

 

Nejdelší lanovka

O titul nejdelší alpské lanové dráhy se uchází hned několik zájemců. Tuto disciplínu však není snadné vyhodnotit, neboť kritéria nejsou jednoznačná a každý rok se objevuje nový rekordman. Například podkategorii nejdelšího na sebe navazujícího lanovkového systému, kde se nemusí přestupovat, momentálně kraluje kabinková lanovka Millennium-Express. Je dlouhá skoro 6 kilometrů a jezdí z Tröpolachu v údolí Gailtal na horu Madritsche (1 918 m n. m.) v korutanském ski areálu Nassfeld.

Délkou 4 700 metrů se pyšní lanovka 3S Eisgrat za neuvěřitelných 64 miliónů eur jezdící ke Stubaiskému ledovci v Rakousku. A neuvěřitelných 11,7 kilometrů (které na rozdíl od výše zmiňovaného systému přes Aiguille du Midi překonává pouze ve směru nahoru) měří soustava přestupních lanovek z Kaprunu na Kitzsteinhorn (3 203 m n. m.).

Lyžařské oblasti v dosahu: Nassfeld, Stubaital

Lanovky ve ski areálu Kitzsteinhorn
Kabinová panoramatická lanovka na Monte Baldo v Itálii
 

Nejlepší rozhled – Monte Baldo

Na hlavní hřeben Monte Baldo nad Gardským jezerem v Itálii se turisté jednoduše a rychle dopravují díky panoramatické lanovce z obce Malcesine. Rozhodně z ní uvidí vše, co je možné, neboť její kabina se během jízdy pomalu otáčí kolem své osy. Hluboko v údolí se modrá Lago di Garda, jižně se rozprostírá Pádská nížina a severozápadním směrem se zvedají nebetyčné vrcholy masivu Adamello.

Lyžařské oblasti v dosahu: Skirama Dolomiti Adamello Brenta
×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?