NEV-DAMA a.s.

Okruh Grande Guerra

Jste fanouškem lyžování a zároveň vás zajímá válečná historie? Pak musíte vyrazit na italský okruh Grande Guerra! Zalyžujte si pod vrcholky Dolomit na místech, kde v průběhu 1. světové války vedla frontová linie. Čeká vás přibližně 80 km dlouhá trasa přes lyžařská střediska Arabba / Marmolada, Civetta, Cortina d´Ampezzo a Alta Badia s úchvatnými výhledy na vrcholy Monte Civetta, Monte Pelmo, Cinque Torri či Tofana.

Krvavá historie okruhu Grande Guerra

Fanoušci válečné historie budou okruhem Grande Guerra nadšeni. Během lyžování mohou objevovat pozůstatky obranných pevností či dochovaných tunelových systémů z 1. světové války, jelikož právě zde, u nejvyšších a nejznámějších vrcholů Dolomit, od května 1915 do listopadu 1917 probíhaly boje mezi italskými vojíny alpského pluku (tzv. Alpíny) a rakousko-uherskými a německými vojáky.

Co byste měli vědět, než se vydáte na okruh Grande Guerra

  • Náročnost: vhodné pro středně zdatné až pokročilé lyžaře
  • Sjízdnost: většinou od konce prosince do poloviny března v obou směrech (modré či červené značení)
  • Skipas: Dolomiti Superski nebo kombinovaný skipas
  • Dodatečné poplatky: skibusy (cca 5 €/trasa), taxi bus z Armentarola v Alta Badia na Passo Falzarego (trasa ve směru hodinových ručiček), koňské spřežení (cca 2,50 €, trasa v protisměru hodinových ručiček)
  • Start: doporučujeme v brzkých ranních hodinách (většina přepravních zařízení je v provozu pouze do 16:00 až 16:30 hodin)
  • Pozor: nedoporučujeme vyrážet na okruh Grande Guerra v případě nepříznivého počasí. Některé vleky mohou být mimo provoz a návrat zpět do výchozího místa proto nemusí být zaručen.

Arabba MarmoladaCortina d´Ampezzo

Jakou si vybrat trasu?

Naši specialisté doporučují variantu trasy v protisměru hodinových ručiček (červené značení sjezdovek). Na této trase strávíte více času lyžováním a méně času přejezdy skibusem. Méně vytrvalí lyžaři naopak ocení variantu trasy ve směru hodinových ručiček, na které překonají „pouze“ 25 km sjezdovek. Lyžařský okruh Grande Guerra můžete začít ve střediscích Arabba / Marmolada, Civetta, Cortina d´Ampezzo a Alta Badia.

TRASA V PROTISMĚRU HOD. RUČIČEK - červené značení

 Celková délka okruhu  91 km
 Celková délka sjezdových tratí  40 km
 Celková délka lyžařských vleků  18 km
 Délka přejezdu koňským spřežením  1,5 km
 Délka přejezdů skibusem  32 km
 Celková časová náročnost  cca 7 hod.

TRASA VE SMĚRU HOD. RUČIČEK - modré značení

 Celková délka okruhu  77 km
 Celková délka sjezdových tratí  25 km
 Celková délka lyžařských vleků  16 km
 Délka přejezdu koňským spřežením  0 km
 Délka přejezdů skibusem  36 km
 Celková časová náročnost  cca 6,5 hod.

Ukázková trasa ze střediska Arabba / Marmolada

V případě startu v lyžařském středisku Arabba / Marmolada, např. v oblíbené obci Malga Ciapela pod Marmoladou, vás čeká nejprve přejezd skibusem do Alleghe do lyžařského střediska Civetta. Následuje zdolání sjezdovek přes Col dei Baldi a Monte Fertazza až do lokality Pescul. Odtud odjíždí skibus na chatu Fedare Hütte, od níž je možné pokračovat sedačkovou lanovkou Fedare na Averau do skiareálu Cinque Torri (středisko Cortina d´Ampezzo). Zde po vyznačené trase přijedete až na Passo Falzarego, odkud vás kabinová lanovka vyveze na jedno z nejhezčích panoramatických míst Dolomit – vrchol Lagazuoi v nadmořské výšce 2752 m. Zde se můžete občerstvit v Rifugio Lagazuoi s nádhernou vyhlídkovou terasou. Odtud vás čeká sjezd jedné z nejdelších a nejkrásnějších sjezdovek celých Dolomit o délce 8,5 km a převýšení 1100 m, po které pojedete kolem Rifugio Scotoni až do údolí Alta Badia. Na konci sjezdovky jsou pro vás připravena koňská spřežení, která zajišťují dopravu k vleku Armentarola. Odtud budete pokračovat přes vrchol Piz Sorega do Corvary či na Passo Campolongo. Následně sjedete do Arabby a budete pokračovat kabinovou lanovkou na Porta Vescovo a po vyznačené trase zpět do oblasti Malga Ciapela.

ArabbaArabba / Marmolada

Doporučené ubytování pro lyžování na okruhu Grande Guerra

Civetta

Arabba / Marmolada

Cortina d´Ampezzo

Alta Badia

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?