1. Nev-Dama.cz
  2. Zajímavosti
  3. Objevte krásy Itálie ze sedla kola

Objevte krásy Itálie ze sedla kola

Neděle, 26.3.2023

Severní Itálie

Severní Itálie je mezi českými turisty nejoblíbenějším místem pro dovolenou u moře. Není divu, Jadran je naším nejbližším teplým mořem, takže do zdejších letovisek jako Bibione, Caorle, Jesolo či Rosolina Mare míří v letních měsících mnoho turistů za koupáním a sluněním. Tato část Itálie však nabízí také možnosti aktivní dovolené díky krásné pobřežní krajině, jež je ideální k poznávání na kole. Poradíme vám nejlepší severoitalská přímořská letoviska z naší nabídky, která jsou vhodná k cykloturistice.

Grado

Jste opravdu zapálenými cyklisty a nejradši byste v sedle kola strávili celou dovolenou v Itálii? A co takhle si k moři přímo dojet na kole?

Vydejte se po nejslavnější evropské dálkové cyklostezce Alpe Adria Radweg z rakouského Salcburku až do italského letoviska Grado, na které nepotkáte žádná auta a užijete si nádherné scenérie.

420 kilometrů dlouhá trasa není nikterak zvlášť náročná ani nebezpečná. V samotném Gradu a jeho okolí se pak nabízí mnoho cyklostezek vhodných pro rekreační i zdatnější cyklisty.

Cyklotrasa Alpe Adria

Bibione

Bibione je skvělým letoviskem pro dovolenou v Itálii na kole. Najdete zde mnoho perfektně upravených rovinatých tras táhnoucích se podél lagun, do vnitrozemí nebo podél moře do Lignana (s využitím trajektu X River).

Rekreačním cyklistům toužícím poznat italské Bibione na kole se nabízí např. Jadranská promenáda (Passegiata Adriatico) rovnoběžná s pláží vedoucí kolem krásných květinových záhonků, palem a oleandrů či tzv. Městská cyklostezka (Ciclabile Interna).

Těm, kteří chtějí vyrazit na kole pryč z města, se budou líbit trasy vedoucí na venkov k různým blízkým vesničkám nebo místním farmám s možností ochutnávky tradičních produktů. Zdatným cyklistům doporučujeme cyklistickou stezku z Bibione podél řeky Tagliamento.

Pokud budete chtít poznávat na kole také okolní letoviska, můžete z Bibione využít trajekt do Caorle či Lignana.

Mapa cyklostezek v Bibione Zdroj: Bibione.com [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://www.bibione.com/cz/zazitek/jizda-na-kole

Caorle

Cyklistům, kteří tráví dovolenou v Caorle, se nabízí možnosti projížděk na kole šesti stezkami vedoucími k lagunám, do vnitrozemí, podél pobřeží nebo vodních toků:

  1. Caorle a laguna (růžová) – 14 km, snadná trasa, délka cca 2 hodiny,
  2. Brian a Tezzon (modrá) – 17 km, snadná trasa, délka cca 2-3 hodiny,
  3. Eraclea Mare a Cortellazzo (oranžová) – 35 km, snadná trasa, délka cca 3 hodiny,
  4. Brussa, Concordia Sagittaria a Portogruaro (fialová) – 50 km, snadná trasa, délka cca 4-5 hodin,
  5. San Gaetano (žlutá) – 20 km, snadná trasa, délka cca 2 hodiny,
  6. Ca’ Corniani a řeka Livenza (zelená) – 38 km, snadná trasa, délka cca 3 hodiny.

Mapa cyklostezek v Caorle Zdroj: Caorle.eu [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://www.caorle.eu/

Lido di Jesolo

Také letovisko Lido di Jesolo a jeho okolí skýtá pro vyznavače cykloturistiky nedozírné možnosti – najdete zde 14 cyklostezek a nespočet půjčoven kol (také sdílená kola). Cyklovýlety vedou podél lagun, řeky nebo městem. 14 zmíněných cyklostezek je rozlišeno barvami:

  1. oranžová (Terracqueo) – 23,6 km, obtížná trasa podél břehu řeky (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  2. červená (Bank Transfer) – 21,4 km, snadná rovinatá trasa (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  3. žlutá (Urban) – 27 km, velmi snadná trasa městem (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  4. zelená (Lagoon of Venice) – 29 km, středně obtížná trasa podél laguny (Jesolo Paese, piazza 1° Maggio),
  5. hnědá (In the Heart of the Peninsula) – 34 km, snadná trasa srdcem poloostrova (Marina di Cavallino, Cavallino, Punta Sabbioni),
  6. nebesky modrá (The Great War) – 30 km, snadná trasa (Cavallino, Punta Sabbioni),
  7. fialová (Ancient Villages) – 36 km, snadná trasa po starobylých vesničkách (Marina di Cavallino, Cavallino, Punta Sabbioni),
  8. Route 11 (Girolaguna) – 40 km, snadná trasa podél laguny (Jesolo, Cavallino, Cavallino Treporti, Lio Piccolo),
  9. modrá (The Countryside) – 23 km, snadná „farmářská“ trasa (Jesolo Paese, piazza 1° Maggio),
  10. lila (The Great Clearance) – 27 km, snadná trasa (Eraclea Mare, Torre di Fine, Brian),
  11. šedá (Riviera Piave) – 38 km, snadná trasa podél řeky (Eraclea Mare, Caorle),
  12. růžová (Riviera Piave) – 17 km, obtížná trasa podél břehu řeky (Cortellazzo),
  13. fuchsiová (The Fishing Valley) – 35 km, středně obtížná trasa (Jesolo Paese, Lio Maggiore, Caposile),
  14. olivová (The Two Rivers) – 34 km, náročná trasa (Jesolo Paese, Cavallino).

Mapa cyklostezek v JesoluZdroj: Jesolo.it [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://jesolo.it/scopri-jesolo/natura-outdoor/bike

Ligurská riviéra a Toskánsko

Nejen jaderské pobřeží, ale také oblast Ligurské riviéry a Toskánska při pobřeží Ligurského moře je velmi vhodná pro dovolenou v Itálii na kole. Nachází se zde stovky kilometrů cyklostezek a prochází tudy hned několik mezinárodních dálkových cyklistických tras.

Zmíníme např. tzv. „Moncenisio variant“ – součást slavné cyklotrasy Ciclovia Francigena, EuroVelo 5 (původní poutní cesta z Anglie do Itálie) – od Piemonte vede cyklotrasa k moři, ke kterému dorazí u Chiavari a poté se více či méně táhne podél pobřeží směrem k vesničkám Cinque Terre v provincii La Spezia. U obce Ameglia přechází do Toskánska. Na této části cyklistické trasy tedy můžete objevovat nejen Ligurii a pobřeží Ligurské riviéry, ale také italské kulturní bohatství zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví (Cinque Terre) a krajinu Toskánska.

Nejlepší cyklostezkou Ligurské riviéry je bezpochyby tzv. „Cycling Riviera“ – 24 km dlouhá trasa ze San Lorenzo al Mare do Ospedaletti. Sleduje trasu staré železniční tratě táhnoucí se podél pobřeží, je zcela bez automobilového provozu a vhodná pro rekreační cyklisty.

Cycling RivieraPistaciclabile.com​ [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné z:https://www.pistaciclabile.com/mappa-della-pista/

Ostrovy

Ideálními ostrovy Itálie k poznávání na kole nebo spojení dovolené u moře s cyklistikou jsou Sardinie a Elba.

Elba

Elba je přímo rájem cyklistů všech úrovní a věkových kategorií díky množství zajímavých náročných i rekreačních tras, krátkým vzdálenostem i rozdílům v nadmořských výškách. Elba nabízí silniční cyklistiku podél pobřeží, terény vedoucí hustými lesy ve vnitrozemí i horské trasy. Na Elbě se koná mnoho cyklistických závodů, po jejichž trasách se můžete vydat (např. Urban downhill Rio nell´Elba, Capoliveri Legend Cup – horská cyklistika, Conquistadores Cup – horská cyklistika či Tagliagambe – silniční cyklistika).

Pro horskou cyklistiku na Elbě doporučujeme např. trasy:

  • z Capoliveri do Fattoria delle Ripalte,
  • z Lacona do Monte Tambone,
  • okruh Monte Capanne.

Sardinie

Podobné cyklistické možnosti jako na Elbě se naskýtají také na Sardinii, která taktéž umožňuje jak silniční, tak i horskou cyklistiku.

Sardinie má opravdu výtečné cyklistické zázemí, jelikož zde najdete vše od půjčoven kol až po turistické agentury pořádající cyklovýlety.

Nedotčená krajina, mírné středomořské podnebí, nízká hustota obyvatel a motoristického provozu přímo vybízí k poznávání tohoto krásného italského ostrova ze sedla kola.

Mohlo by vás zajímat

Další články

Bez zasněžování už bychom si lyžování snad ani neuměli představit. Podívejme se blíže na tajemství výroby technického sněhu a jeho využití.
Cestovní kancelář NEV-DAMA s hrdostí podporuje šikovné sportovce. Nechme Kristýnu Houžvičkovou o její zajímavé cestě k závodění na „prknu“ vyprávět jejími vlastními slovy.
Dnes vnímáme lyžování jako sportovní disciplínu a zábavnou formu trávení volného času. Čím bylo lyžování dřív a jak vůbec vzniklo?
Zdarma lanovky, autobusy, vstupenky i spousta zajímavých slev – to vše můžete získat k letní dovolené v Rakousku díky turistické kartě. Připravili jsme pro vás přehled středisek a ubytování se Sommercard.
Co bychom si na horách bez lanovek počali? Podívejte se, které ze stovek lanových drah v alpských střediscích se pyšní tituly nejdelší, nejvyšší nebo nejrychlejší.
Která sjezdovka je nejdelší? Kde leží nejvyšší bod, z něhož lze lyžovat? Který ski areál má nejvíc tratí?