NEV-DAMA a.s.

Objevte krásy Itálie ze sedla kola

Dovolená u moře v Itálii neznamená jen koupání, slunění, pizzu a zmrzlinu. Nejoblíbenější přímořská střediska severní Itálie, Ligurské riviéry i oblíbených italských ostrovů nabízejí mnoho kilometrů cyklotras v krásných scenériích. Užijte si Itálii na kole. Poradíme vám, kde.

Severní Itálie

Severní Itálie je mezi českými turisty nejoblíbenějším místem pro dovolenou u moře. Není divu, Jadran je naším nejbližším teplým mořem, takže do zdejších letovisek jako Bibione, Caorle, Jesolo či Rosolina Mare míří v letních měsících mnoho turistů za koupáním a sluněním. Tato část Itálie však nabízí také možnosti aktivní dovolené díky krásné pobřežní krajině, jež je ideální k poznávání na kole. Poradíme vám nejlepší severoitalská přímořská letoviska z naší nabídky, která jsou vhodná k cykloturistice.

Grado

Jste opravdu zapálenými cyklisty a nejradši byste v sedle kola strávili celou dovolenou v Itálii? A co takhle si k moři přímo dojet na kole?

Vydejte se po nejslavnější evropské dálkové cyklostezce Alpe Adria Radweg z rakouského Salcburku až do italského letoviska Grado, na které nepotkáte žádná auta a užijete si nádherné scenérie.

420 kilometrů dlouhá trasa není nikterak zvlášť náročná ani nebezpečná. V samotném Gradu a jeho okolí se pak nabízí mnoho cyklostezek vhodných pro rekreační i zdatnější cyklisty.

Bibione

Bibione je skvělým letoviskem pro dovolenou v Itálii na kole. Najdete zde mnoho perfektně upravených rovinatých tras táhnoucích se podél lagun, do vnitrozemí nebo podél moře do Lignana (s využitím trajektu X River).

Rekreačním cyklistům toužícím poznat italské Bibione na kole se nabízí např. Jadranská promenáda (Passegiata Adriatico) rovnoběžná s pláží vedoucí kolem krásných květinových záhonků, palem a oleandrů či tzv. Městská cyklostezka (Ciclabile Interna).

Těm, kteří chtějí vyrazit na kole pryč z města, se budou líbit trasy vedoucí na venkov k různým blízkým vesničkám nebo místním farmám s možností ochutnávky tradičních produktů. Zdatným cyklistům doporučujeme cyklistickou stezku z Bibione podél řeky Tagliamento.

Pokud budete chtít poznávat na kole také okolní letoviska, můžete z Bibione využít trajekt do Caorle či Lignana.

Zdroj: Bibione.com [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://www.bibione.com/cz/zazitek/jizda-na-kole

Caorle

Cyklistům, kteří tráví dovolenou v Caorle, se nabízí možnosti projížděk na kole šesti stezkami vedoucími k lagunám, do vnitrozemí, podél pobřeží nebo vodních toků:

  1. Caorle a laguna (růžová) – 14 km, snadná trasa, délka cca 2 hodiny,
  2. Brian a Tezzon (modrá) – 17 km, snadná trasa, délka cca 2-3 hodiny,
  3. Eraclea Mare a Cortellazzo (oranžová) – 35 km, snadná trasa, délka cca 3 hodiny,
  4. Brussa, Concordia Sagittaria a Portogruaro (fialová) – 50 km, snadná trasa, délka cca 4-5 hodin,
  5. San Gaetano (žlutá) – 20 km, snadná trasa, délka cca 2 hodiny,
  6. Ca’ Corniani a řeka Livenza (zelená) – 38 km, snadná trasa, délka cca 3 hodiny.

Zdroj: Caorle.eu [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://www.caorle.eu/

Lido di Jesolo

Také letovisko Lido di Jesolo a jeho okolí skýtá pro vyznavače cykloturistiky nedozírné možnosti – najdete zde 14 cyklostezek a nespočet půjčoven kol (také sdílená kola). Cyklovýlety vedou podél lagun, řeky nebo městem. 14 zmíněných cyklostezek je rozlišeno barvami:

  1. oranžová (Terracqueo) – 23,6 km, obtížná trasa podél břehu řeky (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  2. červená (Bank Transfer) – 21,4 km, snadná rovinatá trasa (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  3. žlutá (Urban) – 27 km, velmi snadná trasa městem (Lido di Jesolo, Palazzo del Turismo),
  4. zelená (Lagoon of Venice) – 29 km, středně obtížná trasa podél laguny (Jesolo Paese, piazza 1° Maggio),
  5. hnědá (In the Heart of the Peninsula) – 34 km, snadná trasa srdcem poloostrova (Marina di Cavallino, Cavallino, Punta Sabbioni),
  6. nebesky modrá (The Great War) – 30 km, snadná trasa (Cavallino, Punta Sabbioni),
  7. fialová (Ancient Villages) – 36 km, snadná trasa po starobylých vesničkách (Marina di Cavallino, Cavallino, Punta Sabbioni),
  8. Route 11 (Girolaguna) – 40 km, snadná trasa podél laguny (Jesolo, Cavallino, Cavallino Treporti, Lio Piccolo),
  9. modrá (The Countryside) – 23 km, snadná „farmářská“ trasa (Jesolo Paese, piazza 1° Maggio),
  10. lila (The Great Clearance) – 27 km, snadná trasa (Eraclea Mare, Torre di Fine, Brian),
  11. šedá (Riviera Piave) – 38 km, snadná trasa podél řeky (Eraclea Mare, Caorle),
  12. růžová (Riviera Piave) – 17 km, obtížná trasa podél břehu řeky (Cortellazzo),
  13. fuchsiová (The Fishing Valley) – 35 km, středně obtížná trasa (Jesolo Paese, Lio Maggiore, Caposile),
  14. olivová (The Two Rivers) – 34 km, náročná trasa (Jesolo Paese, Cavallino).

Zdroj: Jesolo.it [online]. [cit. 2022-04-19]. Dostupné z: https://jesolo.it/scopri-jesolo/natura-outdoor/bike

Ligurská riviéra a Toskánsko

Nejen jaderské pobřeží, ale také oblast Ligurské riviéry a Toskánska při pobřeží Ligurského moře je velmi vhodná pro dovolenou v Itálii na kole. Nachází se zde stovky kilometrů cyklostezek a prochází tudy hned několik mezinárodních dálkových cyklistických tras.

Zmíníme např. tzv. „Moncenisio variant“ – součást slavné cyklotrasy Ciclovia Francigena, EuroVelo 5 (původní poutní cesta z Anglie do Itálie) – od Piemonte vede cyklotrasa k moři, ke kterému dorazí u Chiavari a poté se více či méně táhne podél pobřeží směrem k vesničkám Cinque Terre v provincii La Spezia. U obce Ameglia přechází do Toskánska. Na této části cyklistické trasy tedy můžete objevovat nejen Ligurii a pobřeží Ligurské riviéry, ale také italské kulturní bohatství zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví (Cinque Terre) a krajinu Toskánska.

Nejlepší cyklostezkou Ligurské riviéry je bezpochyby tzv. „Cycling Riviera“ – 24 km dlouhá trasa ze San Lorenzo al Mare do Ospedaletti. Sleduje trasu staré železniční tratě táhnoucí se podél pobřeží, je zcela bez automobilového provozu a vhodná pro rekreační cyklisty.

Pistaciclabile.com​ [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné z: https://www.pistaciclabile.com/mappa-della-pista/

Ostrovy

Ideálními ostrovy Itálie k poznávání na kole nebo spojení dovolené u moře s cyklistikou jsou Sardinie a Elba.

Elba

Elba je přímo rájem cyklistů všech úrovní a věkových kategorií díky množství zajímavých náročných i rekreačních tras, krátkým vzdálenostem i rozdílům v nadmořských výškách. Elba nabízí silniční cyklistiku podél pobřeží, terény vedoucí hustými lesy ve vnitrozemí i horské trasy. Na Elbě se koná mnoho cyklistických závodů, po jejichž trasách se můžete vydat (např. Urban downhill Rio nell´Elba, Capoliveri Legend Cup – horská cyklistika, Conquistadores Cup – horská cyklistika či Tagliagambe – silniční cyklistika).

Pro horskou cyklistiku na Elbě doporučujeme např. trasy:

  • z Capoliveri do Fattoria delle Ripalte,
  • z Lacona do Monte Tambone,
  • okruh Monte Capanne.

Sardinie

Podobné cyklistické možnosti jako na Elbě se naskýtají také na Sardinii, která taktéž umožňuje jak silniční, tak i horskou cyklistiku.

Sardinie má opravdu výtečné cyklistické zázemí, jelikož zde najdete vše od půjčoven kol až po turistické agentury pořádající cyklovýlety.

Nedotčená krajina, mírné středomořské podnebí, nízká hustota obyvatel a motoristického provozu přímo vybízí k poznávání tohoto krásného italského ostrova ze sedla kola.

Mohlo by vás zajímat

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?