NEV-DAMA a.s.

Alpy na dosah ruky? Poradíme, kam nejblíže za lyžováním do Rakouska

Důvodů, proč lyžovat v Rakousku, existuje celá řada. Jedním z nich je i vynikající dostupnost: stačí projet státní hranicí, využít kvalitní dálniční sítě a zhruba za hodinku se ocitnete ve stínu alpských velikánů. Nechte se inspirovat nejbližšími lyžařskými středisky našich jižních sousedů, kam cesta autem trvá jenom pár hodin.

 

Teichalm

Sotva 3 hodiny jízdy autem z hraničního přechodu Mikulov dělí našince od lyžování v jednom z nejbližších skiareálů Štýrska. Teichalm se ukrývá na severovýchodních stráních hory Schweineck (1 457 m) na okraji Fischbacherských Alp u silnice L320. Jedná se sice o menší středisko, ovšem plné romantiky, zážitků a dobrodružství. Kromě sjezdovek si tady užijte snowboarding, bruslení na jezeře Teichalm, jízdu na saních tažených koňmi, curling, zimní procházky a samozřejmě běžky. K dispozici jsou 3 vleky a 4,5 km sjezdových tratí.

 

Hochkar

Nejvýše položené lyžařské středisko spolkové země Dolní Rakousko se pyšní každoroční bohatou nadílkou přírodního sněhu a jedinou „freeridovou“ oblastí v regionu. Hochkar se rozkládá pod stejnojmenným nejvyšším vrcholem Göstlingských Alp (1 808 m), nedaleko poutního místa Mariazellu a 70 km od dálničního sjezdu Ybbs an der Donau uprostřed dálnice A1 z Lince do Vídně. Na děti tu čeká skipark s lyžařskou školkou a dvojicí kouzelných koberců. Po lyžování si odpočinete v příjemně teplé, slané vodě lázní Ybbstaler Solebad v Göstlingu.

 

Dachstein West

Oblíbený cíl českých lyžařů dělá ze střediska Dachstein West kromě výtečné dostupnosti (poblíž dálnice A10 ze Salcburku do Villachu) více než stovka km sjezdovek všech obtížností. Požitek z lyžování ještě umocňuje stabilní sněhová pokrývka, ovlivněná blízkostí Dachsteinského ledovce. Těšit se můžete na rodinný skiareál Karkogel s tříkilometrovou sáňkařskou dráhou, na nejdelší sjezdovku Horního Rakouska z Krippensteinu k Hallstattskému jezeru či na běžecké tratě dlouhé téměř 200 km. Pro volný den se nabízí proslulé solné a termální lázně v Bad Ischlu.

 

Hochficht

Nejbližší lyžařský areál u našich jižních sousedů se nachází doslova za kopcem, neboť zabírá svahy hor Smrčina, Hraničník a Plechý na hornorakouské straně Šumavy. Díky nadmořské výšce 933 až 1338 m a zasněžování zaručuje Hochficht dostatek sněhu po celou zimu. Lyžování bez front garantují 2 kabinkové lanovky, 3 sedačky a 2 vleky, o pohodlné parkování se stará velké parkoviště. Těšit se zkrátka můžete na alpský standard na Šumavě, za dobré viditelnosti ještě podtržený neopakovatelným výhledem na pásmo nejvyššího evropského pohoří na horizontu.

 

Hinterstoder / Wurzeralm

Ve stínu mohutné pyramidy vrcholu Grosser Priel (2 515 m), nejvyšší hory půvabného alpského pohoří Totes Gebirge, se ukrývá skiareál Hinterstoder. Nadchne především sportovně orientované lyžaře, chlubí se expresní šestisedačkou k jezírku Schafkogel a z českých hranic je to k němu jen hodinku a půl jízdy autem. Za dalším skalnatým gigantem Warscheneck (2 388 m) leží zimní centrum Wurzeralm s rychlou pozemní lanovkou do srdce areálu. Jeho klidnou, až idylickou atmosféru si zamilují hlavně rodiny s menšími dětmi.

 

Salzburger Sportwelt

Obří lyžařskou arénu Salzburger Sportwelt tvoří několik, většinou navzájem propojených skiareálů kolem dálnice A10. Nejznámější z nich jsou Flachau a Wagrain. Právě vynikající dopravní spojení z ní mezi českými lyžaři dělá populární zimní destinaci – stačí odbočit na dálničním sjezdu č. 74, obout se do lyžáků a potom už jen brázdit svahy do aleluja. Čeká vás 230 km sjezdovek, bezmála stovka přepravních zařízení, 5 snowparků a 260 km běžeckých tratí. Třešničku na dortu představuje bohatý program aktivit jako akvapark „Amadé“, tandemový paragliding nebo snowtubing.

 

Skicircus Saalbach-Hinterglemm / Leogang / Fieberbrunn

Tři propojená údolí kolem Saalbachu a Hinterglemmu lze projet na lyžích kolem dokola bez opakování jediné jízdy na stejné lanovce. Na srdce areálu přímo navazují další dvě menší střediska Leogang a Fieberbrunn (označovaný za freeridový ráj Rakouska), takže dovádět na svazích můžete od rána do večera a stejně nestihnete všechny sjezdovky. Těch se tady vine na 270 km a 70 lanovek (převážně kabinkových) vytváří z oblasti jeden z největších propojených skiareálů v Alpách. Netradiční zábavu přináší adrenalinový let v závěsu na laně Flying Fox XXL.

 

Kaprun – Zell am See

Jedna z nejprestižnějších lyžařských oblastí Salcburska zahrnuje samostatné skiareály Kaprun a Zell am See. První z nich využívá výhod ledovce Kitzsteinhorn a šplhá jenom kousek pod stejnojmennou třítisícovku, kde lze navštívit galerii NP Vysoké Taury a výhled „Top of Salzburg“ na nejvyšší rakouskou horu Grossglockner. Můžete se tady svézt unikátními lanovkami, třeba nekonečně dlouhým expresem 3K K-onnection či kabinovkou Gletscherbahn Kaprun III, jejíž nosný sloup byl ještě nedávno nejvyšší na světě. Skiareál Zell am See nad jezerem Zeller See zabírá svahy kopce Schmittenhöhe.

 

Lungau

Velice příjemný skiregion Lungau vyrostl vedle dálnice A10 (sjezd č. 104) a skládá se ze středisek Grosseck-Speiereck, Aineck-Katschberg a Fanningberg. Obzvláště Katschberg dlouhodobě cílí na rodiny s dětmi – nenáročností svahů i kouzelným parkem „Katschi's Kinderwelt“. Sportovce nadchne 6 km dlouhý sjezd A1 z vrcholu Aineck (2 210 m) do obce St. Margarethen, svah se všeříkajícím názvem Snowbowl a skutečně černá sjezdovka „Diretissima“ s klesáním 270 m na 1 km. Aktivní odpočinek si dopřejete v akvaparcích Bade-Insel v Tamswegu a Samsunn v Mariapfarru.

 

Hochkönig

Pod nejvyšším vrcholem Berchtesgadenských Alp se v délce 25 km táhne lyžařská oblast Hochkönig, složená z areálů Maria Alm, Dienten a Mühlbach. Z dálnice A10 se sem sjíždí u Bischofshofenu, tradiční zastávky populárního skokanského Turné čtyř můstků. Celou ji projet s lyžemi na nohou představuje jedinečný způsob, jak si najednou vychutnat maximum ze 120 km širokých, nepříliš náročných tratí, obsluhovaných 33 lanovkami a vleky. Zájemce o lyžařskou turistiku nadchne parádní skitour Die Königstour (7 500 m převýšení, 35 km délka, 6 vrcholů).

 

Berchtesgaden

Zajímavou (a stejně dobře dostupnou) alternativu rakouského střediska představuje lyžařská oblast Berchtesgaden na druhé straně masivu Hochkönig v jihovýchodním Německu. Obklopuje ho podmanivá krajina Chiemgauerských Alp, které dominuje třetí nejvyšší německá hora Watzmann. Zdejší skiareály vynikají poklidným rodinným charakterem s převahou nenáročných sjezdovek, nechybí dětské parky a cvičné vleky. Dobře si zalyžují i rodiče, zvláště při využití nezapomenutelného, 7 km dlouhého sjezdu od horní stanice lanovky Jennerbahn až do údolí.

 

Präbichl

Na jižních svazích pohoří Hochswab se vinou sjezdovky menšího zimního areálu Präbichl, který vyniká klidnou atmosférou a rozmanitostí jednotlivých tratí. Líbí se tady rodičům s dětmi, na které čeká cvičný vlek pro začátečníky, kouzelný koberec a úsek „Funslope“ s terénními vlnami, skoky, ostrými zatáčkami, tunelem a zvukovými efekty. Na své si díky legendární neupravované freeride pistě Polsterrinne přijdou také zdatnější lyžaři. Páteřní čtyřsedačková lanovka PolsterQuattro je vyváží až pod vrchol hory Polster (1 910 m).

 

Raurisertal Hochalm

Co je malé, to je hezké, a dvojnásob to platí pro nepříliš známé lyžařské středisko Raurisertal Hochalm na okraji NP Vysoké Taury. Příjemnou stránkou jeho odlehlosti, střídmé vybavenosti a nevelké rozlehlosti jsou menší dopady masové turistiky a s tím související nižší ceny, klid a čistota. Ani zde však nechybí pohodlné kabinkové lanovky, dostatek sněhu (jištěný umělým zasněžováním), funpark Nuggetpark, dráha pro sáňkování nebo vynikající dětský park. A výhledy na nejvyšší rakouskou horu Grossglockner se nikdy neomrzí.

 

Schladming – Dachstein

Málokde v rakouských Alpách se koncentruje tolik lanovek a sjezdovek jako ve středisku pod Dachsteinem. Schladming tvoří 9 skiareálů, z nichž 4 (Schladming Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling a Reiteralm) spojuje slavná „houpačka“ nabízející 123 km propojených tratí. Nejen proto se řadí k absolutní lyžařské špičce našich jižních sousedů. Posuďte sami: 93 přepravních zařízení včetně komfortu v podobě ochranných plexiskel a vyhřívaných sedaček, supermoderní zasněžovací zařízení a také konání pravidelného „nočního“ slalomu světového poháru (letos 26. 1. 2021).

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?