NEV-DAMA a.s.

Nejkrásnější a nejzajímavější města v České republice

Města v České republice sice nemají do nebes se deroucí mrakodrapy, nelákají turisty antickými památkami ani jimi neprotékají významné veletoky, přesto patří k nejhezčím v Evropě a naši pozornost si určitě zaslouží. Mnohá z našich nejkrásnějších měst se dostala na seznam UNESCO, jiná jsou zajímavá svou architekturou či odkazy na průmyslovou výrobu, neutuchající oblibě se těší města lázeňská. Česká a moravská historická města udivují množstvím dochovaných, zvláště středověkých a barokních pamětihodností. Zveme vás na procházku za tím nejlepším, co naše města nabízejí. A že toho není málo.

Ubytování v ČR

Hradec Králové

12 největších měst v ČR

V Česku se nachází více než 600 měst (sídel se statusem města). Ve městech s počtem obyvatel nad 10 tisíc žije přes 53 % populace ČR (která celkem činí zhruba 10 700 000). Následující přehled zahrnuje 12 nejlidnatějších měst v České republice v tisících obyvatel. Všechny údaje pocházejí z roku 2022.

  1. Praha, 1 275
  2. Brno, 380
  3. Ostrava, 280
  4. Plzeň, 170
  1. Liberec, 100
  2. Olomouc, 100
  3. České Budějovice, 95
  4. Hradec Králové, 90
  1. Ústí nad Labem, 90
  2. Pardubice, 90
  3. Zlín, 75
  4. Havířov, 70

Historická a středověká města v ČR

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec (Jihočeský kraj) kombinuje historické památky s přírodou (rybník Vajgar) i průmyslovým rozvojem (druhé nejstarší elektrické osvětlení v Čechách). Jeho dominanta, stejnojmenný zámek, je po Pražském hradu a Českém Krumlově třetím největším zámeckým komplexem v ČR. Fotografii si zaslouží také kostel Nanebevzetí Panny Marie, kamenný Vajgarský most či sloup se sousoším Nejsvětější Trojice na náměstí Míru.

Jindřichův Hradec
Bečov nad Teplou

Bečov nad Teplou

O mimořádnou pozornost si říká nevelký Bečov nad Teplou (Karlovarský kraj), městečko jenom kousek od západočeského lázeňského trojúhelníku. V místním zámku si totiž můžete prohlédnout románský relikviář svatého Maura, po korunovačních klenotech druhou nejcennější klenotnickou památku v našich zemích. Nad zámkem se tyčí rozlehlý hrad s výraznými klasicistními prvky a mohutnou palácovou obytnou věží.

Šternberk

Udatný Jaroslav ze Šternberka podle legendy zachránil Moravu roku 1241 před vpádem Tatarů. Historicky doložený je však až boj proti Kumánům jeho bratra Zdeslava II., který zároveň založil hrad Šternberk (pozor, neplést s českým hradem nad řekou Sázavou). Šternberk (Olomoucký kraj) proslavili též kostel Zvěstování P. Marie s přilehlým augustiniánským klášterem a automobilový závod do vrchu Ecce Homo.

Šternberk
Znojmo

Znojmo

Město Znojmo (Jihomoravský kraj) leží nad hlubokým údolím řeky Dyje mezi vinohrady a národním parkem Podyjí. Vyniká nebývalým množstvím pamětihodností v čele s rotundou svaté Kateřiny s výjimečnými románskými nástěnnými malbami. Dále zde uvidíte znojemský hrad, radniční věž s vyhlídkou, honosný premonstrátský Loucký klášter, šlechtické paláce a rozsáhlé Znojemské podzemí z 13. až 17. století.

Písek

Řeku Otavu překonává v Písku (Jihočeský kraj) nejstarší kamenný most u nás – povozy po něm jezdily o několik desítek let dříve než po věhlasnějším Karlově mostě. Až z konce 19. století naopak pocházejí průmyslové památky Písecká sladovna (dnes Centrum ilustrace pro děti) a stále fungující zemský hřebčinec. Ve městě si povšimněte i malebného hradu a krásných sakrálních staveb jako bazilika Narození Panny Marie či kostel Povýšení svatého Kříže.

Písek
Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Podivuhodné Nové Město nad Metují (Královéhradecký kraj) vyrostlo na vysokém skalním ostrohu obtékaném ze tří stran řekou Metují. Originální zahradu u nádherného zámku navrhl význačný slovenský architekt Dušan Jurkovič. Velkorysé Husovo náměstí s mariánským sloupem obklopují jednotně stylizované historické domy s podloubím, radnice a kostel Nejsvětější Trojice.

Další historická města v České republice a jejich lákadla

Broumov – barokní klášter Řádu sv. Benedikta

Čáslav – věž kostela sv. Petra a Pavla (5. nejvyšší u nás)

České Budějovice – nám. Přemysla Otakara II. (2 největší čtvercové náměstí v ČR)

Domažlice – chodská metropole se zbytky gotického opevnění

Fulnek – působiště Jana Ámose Komenského a zámek

Hradec Králové – středověké věnné město českých královen

Jaroměř – bývalá pevnost Josefov

Jaroměřice nad Rokytnou – honosný barokní zámek

Jičín – město pohádek a sídlo Albrechta z Valdštejna

Mikulov – Ditrichštejnská hrobka, zámek a víno

Náchod – zámek s medvědím příkopem

Opočno – renesanční zámek s rozsáhlým parkem a oborou

Tábor – husitská bašta se zachovalou sítí křivolakých gotických uliček

Terezín – pevnostní město s památníkem koncentračního tábora

Vysoké Mýto – nám. Přemysla Otakara II. (naše největší čtvercové náměstí)

Jaroměřice nad Rokytnou

Lázeňská města

První pokusy o využití minerálních pramenů na českém území pocházejí z 15. století. Postupně se u nich rozvíjí lázeňská města, často kombinující svěží urbanistické pojetí s honosnou architekturou v atraktivním přírodním prostředí. K jejich masivnímu růstu dochází od konce 18. století a éra budovatelské horečky v lázních vrcholí o sto let později. Díky tomu dnes v lázních najdeme velkolepé kolonády, romantické parky, skvělé lázeňské domy, krytá vřídla, jezírka a další relaxační prvky. V ČR aktuálně fungují téměř čtyři desítky lázeňských míst. Nejznámější z nich již hostila mnohé slavné postavy dějin, ovšem skvěle se postarají také o vás.

Luhačovice

Luhačovice

Karlovy Vary

Karlovy Vary – přehled zájezdů

Lázně Bělohrad

Lázně Bělohrad

Františkovy Lázně

Františkovy Lázně

Jeseník

Jeseník

Třeboň

Třeboň – přehled zájezdů

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně – přehled zájezdů

Poděbrady

Poděbrady

Teplice

Teplice

Města na seznamu UNESCO

Hned 16 lokalit na českém území se pyšní zápisem do Listiny světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Jako prvnímu se to povedlo v roce 1992 trojlístku historických měst Praha, Český Krumlov a Telč. Do konce minulého století následovala ještě Kutná Hora (historické centrum), Kroměříž (arcibiskupský zámek a zahrady), Litomyšl (renesanční zámek a rodiště Bedřicha Smetany) a Olomouc (sloup Nejsvětější Trojice). Posledními městskými přírůstky na seznam UNESCO jsou Brno (vila Tugendhat), Třebíč (židovská čtvrť, zámek, bazilika sv. Prokopa) a západočeské lázně (Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně).

Český Krumlov
Litomyšl
Kutná Hora
Třebíč

Ostatní zajímavá města v ČR

Těžba, kras, architektura a ještě více

Vedle krásných a historických měst se na českém území nachází spousta dalších zajímavých měst, která byste rozhodně měli navštívit. Často za sebou mají dlouhou průmyslovou (např. těžební) minulost, chlubí se kouzelnou přírodou v okolí (třeba krasovými oblastmi), v jiných se narodily významné osobnosti a některá fascinují ojedinělou architekturou.

Hornická města

Hornictví se i přes aktuální období útlumu těší na území České republiky dlouhé historii. Centrem Ostravsko-karvinské černouhelné pánve je Ostrava (hornické muzeum Landek Park, halda Ema, důl Michal, industriální areál Dolní oblast Vítkovice s tahákem v podobě Bolt Tower), v Mostě se okolní hnědouhelné doly mění v parky a jezera a v Příbrami připomíná těžbu uranu unikátní skanzen.

Ostrava, Dolní oblast Vítkovice

Průmyslová města

K symbolům současné tuzemské průmyslové výroby se řadí Mladá Boleslav – historii zdejší automobilky názorně představuje Škoda Auto Muzeum, podobně jako Technické muzeum Tatra v Kopřivnici. V moravské metropoli Brně zachycuje produkci legendární značky traktorů muzeum Zetor Gallery.

Rožnov pod Radhoštěm, skanzen

Architektura

V Rožnově pod Radhoštěm končí železniční trať z Valašského Meziříčí, ale také jako kdyby se tam zastavil čas. Největší a nejstarší středoevropský skanzen Valašské muzeum v přírodě zakonzervoval v trojici areálů (Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina) stavby a život v Beskydech do začátku 20. století. Město obuvi Zlín dýchá atmosférou rozvoje z časů Tomáše Bati i přesto, že se tovární haly proměnily v muzea a jiné kulturní objekty a mezi dělnickými domečky jezdí trolejbusy.

Zákupy, zámek

Rodiště českých velikánů

Četná města Čech i Moravy připomíná odkaz slavných rodáků muzejními expozicemi, rodnými domy, festivaly a společenskými akcemi. V Hodoníně se narodil prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Prostějově vynálezce Otto Wichterle a v Zákupech mecenáška umění Meda Mládková. Nečekanou koncentrací význačných osobností se chlubí městečko Ivančice, kde se narodili malíř Alfons Mucha a herec Vladimír Menšík.

Města mezi jeskyněmi

Podzemní voda vykouzlila na českém území množství nádherných jeskyní, propastí, závrtů a dalších krasových jevů. Město Beroun slouží jako vstupní brána do Chráněné krajinné oblasti Český kras, které vévodí Koněpruské jeskyně, Svatojánská skalní stěna nebo populární lom Amerika. K magnetům Moravského krasu (Macocha, Punkevní jeskyně s podzemní říčkou Punkvou, Sloupsko-šošůvské jeskyně) se dobře dostanete z Adamova či z Blanska.

Náš výčet nejkrásnějších a nejzajímavějších měst ČR pochopitelně nemůže být vyčerpávající. Nezmínili jsme například Dvůr Králové a jeho proslulou zoologickou zahradu se safari, moravské „Benátky“ Litovel, katedrálu v Kolíně, prázdninové Doksy u Máchova jezera nebo slezskou metropoli Opavu – a je jich ještě mnohem více. Inspirujte se našimi tipy, vydejte se za poznáváním atrakcí naší vlasti a objevujte úžasná města a městečka České republiky. Jejich půvab, atmosféra a historie za to rozhodně stojí!

Galerie

Ubytování v ČR

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?