NEV-DAMA a.s.

Kam v Rakousku za turistikou

Vysoké hory s ledovci, zurčící bystřiny, stáda krav na loukách, horské chalupy, bodří horalé a jejich folklór. Poradíme vám, kam v Rakousku, pokud máte rádi vysokohorskou turistiku.

Letní dovolená v Rakousku láká především na pobyt v Alpách. Vysoké hory s nebetyčnými štíty a ledovci, zurčící bystřiny s divokými vodopády, stáda krav pasoucí se na zelených loukách, horské chalupy, bodří horalé a jejich folklór, skvělé služby a chutná kuchyně dělají z Alp doslova turistický ráj na Zemi. Poradíme vám, kam v Rakousku na výlet, zejména pokud máte rádi vysokohorskou turistiku.

Innsbruck a okolí

Pohoří Karwendel u Innsbrucku

Innsbruck, dějiště zimních olympijských her v letech 1964 a 1976 v údolí řeky Inn, představuje přirozené centrum turistiky centrálního Tyrolska. Na severu ho od hranic s Německem odděluje jako nebetyčná stěna masiv Karwendel s řadou značených cest přímo nad městem a s atraktivní ferratou Brudertunnel pod Lamsenspitze. Výtečné terény pro pěší turistiku se nacházejí kolem jezera Achensee, ke kterému po ozubnicové úzkokolejce z Jenbachu jezdí historická parní lokomotiva.

Jihovýchodně od Innsbrucku se zvedají Tuxské a především Zillertalské Alpy s nádhernými trasami pod ledovci a s obřími Krimmelskými vodopády. Jihozápad od Innsbrucku vyplňují Stubaiské Alpy. Jejich hlavní údolí protíná romantická elektrická železnice Stubaitalbahn, pod štítem Schaufelspitze vás přivítá jedna z nejvýše položených restaurací v Rakousku Jochdohle a WildeWasserPark kolem horního toku říčky Ruetz ukrývá vodopád Grawa. V Ötztalských Alpách můžete navštívit multimediální instalaci „007 Elements“ na Gaislachkogelu či Ötziho vesničku v Umhausenu.

Jižní Korutany

Pásmo Karnských Alp a Karavanek jako přirozená hranice s Itálií a Slovinskem, množství krásných ledovcových jezer a spousta příležitostí k pohodové letní turistice, to jsou Jižní Korutany – další tip, kam v Rakousku za turistikou. Jedno z nejteplejších korutanských jezer Maltschacher See i blízké, mnohem větší Ossiacher See se modrají poblíž Feldkirchenu. Lákají k návštěvě atraktivní vyhlídkové platformy na vrcholu Gerlitzen, prohlídce mohutného hradu Moosburg nebo k využití kilometrů nenáročných tratí směrem k Wörthersee.

Jenom pár kilometrů od Slovinska najdete Faaker See s blízkou vysokohorskou trasou na Ferlacher Spitze. Magnet v okolí jezera Klopeiner See představují krápníkové jeskyně Obir. Oblast kolem populárního lyžařského střediska Nassfeld vyniká kvantitou i kvalitou značené turistické sítě. Zve k přechodu úchvatného hřebenu Spitzegel/Graslitzen Ostgipfel, aktivitám na vrcholu Madritschen či výletu k soutěsce Garnitzenklamm v Hermagoru.

Nassfeld

Nízké Taury

Jezero Scheibel See, Nízké Taury

Turistický ráj jako láska na první pohled: vítejte v Nízkých Taurách (německy Niedere Tauern), alpské skupině v srdci Rakouska. Na milovníky horské turistiky tady čeká několik stovek značených turistických tras, od nenáročných lesních pěšin po jištěné přechody, vyžadující náležité zkušenosti i vybavení. Vystoupat tady můžete až na nejvyšší vrchol Hochgolling (2 862 m) nebo ke skupině blankytných ples pod Schöneckem (2 541 m). Oblast je dobře dostupná ze středisek jako St. Michael im Lungau, Katschberg, Obertauern či Schladming.

Dachstein

Grosse Bischofsmütze nedaleko Dachsteinu

Jednou z nejpopulárnějších turistických oblastí pro dovolenou v Rakousku je slavný masiv Dachstein (2 995 m) a okolí. Jeho srdce, přímo pod kultovní horou ve tvaru trojzubce, tvoří obce Schladming a Ramsau. Odsud se dostanete ke kabinové lanovce jezdící k Dachsteinskému ledovci. U její horní stanice musíte vyzkoušet panoramatickou vyhlídku Sky Walk, visutý most a ledovcovou jeskyni. Další kabinovka vás vyveze ze Schladmingu na horu Planai s báječným pohledem na Dachstein a v podstatě nekonečným množstvím turistických tras mířících do Nízkých Taur.

Severně od Dachsteinu leží vesnice Gosau, nástup pro nádherný okruh od chaty českého původu Gablonzerhütte kolem Gosaukammu a jedinečného vrcholu Grosse Bischofsmütze. Navštívit také musíte největší ledové jeskyně na světě Eisriesenwelt Werfen. Další skvělé možnosti toulek kouzelnou alpskou přírodou pod Dachsteinem skýtá středisko Flachau a největší náhorní plošina střední Evropy Tauplitzalm jižně od horské skupiny Totes Gebirge. Okolí Halštatského jezera proslulo pozůstatky solných dolů a lanovkou na horu Krippenstein s unikátní vyhlídkou 5 Fingers.

Kitzbühel

Zhruba mezi Steinberge a Kaisergebirge (na severu) a Hohe Tauern (na jihu) se rozkládají Kitzbühelské Alpy, pohoří až nápadně podobné slovenským Tatrám. Z jejich centra Kitzbühelu se dostanete na báječné vyhlídky (Kitzbüheler Horn – lanovkou), do nitra hor (jezero Wildsee – po značených chodnících) i do dalších středisek (St. Johann in Tyrol, Hopfgarten im Brixental – autem, vlakem). Podobné možnosti rychlého přesunu na zelené louky mezi horskými velikány nabízí také střediska Saalbach/Hinterglemm a Fieberbrunn s originální rozhlednou ve tvaru kříže Jakobskreuz.

Hledáte-li lokalitu skutečně prošpikovanou turistickými trasami, zkuste severně od Kitzbühelu pohoří Wilder Kaiser. Pětidenní túra kolem něj se nazývá „císařská koruna“ a umožňuje zdolat řadu dvoutisícovek, pozorovat divoké vodopády i absolvovat zajištěné cesty (německy klettersteigy). Pravou alpskou atmosféru poznáte v Alpbachu, pyšnícím se titulem „nekrásnější víska Rakouska“.

Lanovka k rozhledně Jakobskreuz u Kitzbühelu

Dunaj

Klášter v Melku nad Dunajem

Jedna z nejdelších evropských řek Dunaj se po rakouském území vine v délce přes 300 kilometrů a její břehy lákají k dovolené plné výletů a poznávání. Hned za hranicemi s Německem se Dunaj prokousává fascinující soutěskou Donauschlucht s dvojitým meandrem Schlögener Schlinge u městečka Haibach ob der Donau. Za rozšafným Lincem si lze připomenout hrůzy druhé světové války v památníku koncentračního tábora Mauthausen, v Melku se tyčí rozsáhlý benediktinský klášter přezdívaný „Brána Wachau“ a po průtoku císařskou Vídní se rozlévá v národním parku Donau-Auen, táhnoucím se až ke slovenské hranici.

Salcburk a okolí

Ozubnicová dráha na Schafberg, Salcbursko

Okolí čtvrtého největšího rakouského města Salcburku, rodiště skladatele W. A. Mozarta, doslova vyzývá k aktivnímu trávení dovolené v Rakousku formou horských túr a vycházek do přírody. Nepříliš daleko od něj hučí 76 metrů vysoký vodopád Gollinger Wasserfall, výtečně dostupný díky dálnici A10. Po ní se jižním směrem rychle dostanete k masivu Hochkönigu, vedle Dachsteinu druhého nejbližšího ledovcového území z ČR. Tento jihovýchodní výběžek Berchtesgadenských Alp platí za ráj zajištěných tras (ferrat) v čele s nebeským Königsjodlerem, ale na své si přijdou i zájemci o špičkovou vysokohorskou turistiku (např. výstup na Lauskopf).

Východně od Salcburku se v kraji zvaném Solná komora (Salzkammergut) nachází oblast ledovcových jezer. Sice nikoliv největší, ovšem určitě jedno z nejkrásnějších mezi nimi je Wolfgangsee, rozdělené tříkilometrovou úžinou na dvě části. Jeho magnetem je nejstrmější rakouská ozubnicová dráha na horu Schafberg. Nad Attersee zkuste toulky ve skalních labyrintech Brunnkogelu. A blízké lázně Bad Ischl s císařskou vilou Františka Josefa I. vyzývají k výstupu na Rosskopf, třeba i s využitím lanovky.

Vysoké Taury

Vysoké Taury (Hohe Tauern) aneb „střecha Rakouska“ s nejvyšší horou našich jižních sousedů Großglocknerem (3 798 m) představuje učiněné eldorádo vysokohorské turistiky v Alpách. Nádherné výhledy na ně nabízí placená Grossglocknerská vysokohorská silnice, ovšem nejlépe si je vychutnáte ze značené turistické trasy. Pokud toužíte vypravit se co nejblíže k hoře, zvolte horské středisko Kals am Großglockner, ze kterého vede i náročný, avšak úchvatný okruh kolem Gridenkarköpfe s ledovými potoky s vodopády, skalními věžemi a dalekými výhledy.

Řada dalších tras začíná například v lázeňském středisku Bad Gastein v údolí Gasteinertal, sousedním Grossarltalem navíc vede vyhlášená „Salcburská salašnická stezka“. Z konce dalšího údolí, dobře utajeného alpského klenotu Raurisertal, vedou značené stezky až pod třítisícovky Hoher Sonnblick či Rojacherspitze. Méně náročné jsou výšlapy kolem populárního jezera Zeller See, při cestě na Schmittenhöhe lze využít i lanovou dráhu.

Masiv Großglockneru, Vysoké Taury

Východní Alpy

Východní Alpy kolem Hochkaru

Přestože výškou nemůžou Alpy na východě soupeřit se západněji položenými velikány, svým půvabem, dostupností a spoustou možností turistiky lákají k prožití báječné dovolené v Rakousku. V Göstlingských Alpách například z nesčetných výletních cílů doporučujeme vyhlídkovou platformu „Skywalk“ pod vrcholem Hochkar (dostupný lanovou dráhou), rašeliniště Leckermoos a pětici mohutných vodopádů v Palfauské rokli. Nádherná panoramata se turistům otevírají na cestách z průsmyku Präbichl u městečka Eisenerz – třeba na pozoruhodnou horu Erzberg, ze které roky dobývání železné rudy vytvořily největší přírodní „pyramidu“ světa.

×

Abychom Vám mohli spravovat Vaše oblíbené zájezdy je nutné se registrovat a nebo přihlásit

Nebo se můžete zaregistrovat Zapomněli jste přihlašovací údaje?